IDI I GLEDAJ: OTVOREN 52. FEST

Priredio Art Box portal //

Sinoć je, uručenjem Nagrade „Beogradski pobednik“ Želimiru Žilniku, u Mts Dvorani svečano otvoren 52. FEST. Ovogodišnji filmski festival, čiji je slogan „Idi i gledaj“, započeo je kratkim filmom „Još jedan dan“ Radivoja Raše Bukvića posvećenom njegovoj baki koju tumači Mira Banjac, da bi potom bio prikazan američki film „Bartonova akademija“ Aleksandra Pejna, kandidat za Oskara 2024.

Otvaranje-Foto-CEBEF-Dušan-Milenković

Pre početka ceremonije svečanog otvaranja 52. FEST-a, crvenim tepihom MTS Dvorane prošetali su glumci, reditelji, gosti i čelni ljudi festivala. Film koji je otvorio 52. FEST je kratkometražno ostvarenje „Još jedan dan” Radivoja Bukvića, ovoga puta u ulozi reditelja, koji se nakon prikazivanja poklonio sa svojom ekipom. Nakon toga prikazan je film Aleksandra Pejna, „Bartonova akademija”. Sve ulaznice za svečano otvaranje 52. FEST-a bile su rasprodate danima unapred.

Počasna nagrada „Beogradski pobednik“ za izuzetan doprinos filmskoj umetnosti uručena je reditelju Želimiru Žilniku na  sinoćnoj svečanoj ceremoniji dok će „Beogradski pobednik“ za izuzetan doprinos filmskoj umetnosti dvostrukom oskarovcu Ašgaru Farhadiju biti uručen 29. februara.

Jugoslav Pantelić, Želimir Žilnik, Foto CEBEF, Predrag Mitić

Pre uručenja nagrade, u segmentu „FEST In Memoriam“, FEST je podsetio na domaće i svetske filmske stvaraoce koji su preminuli između dva festivala, među kojima su: Tanasije Uzunović, Gojko Santić, Glenda Džekson, Tina Tarner, Žarko Laušević, Zoran Erić, Tom Vilkilson, Džilijan Sands i dr. Domaća alternativna elektro rok grupa „Artan Lili“ izvela svoje hitove „Ako stanemo tu“ i „Nije svejedno“.

„Iskreno se zahvaljujem FEST-u na ovoj nagradi. Prvo zato što znam, kao što i svi znamo da je festival sa najboljim repertoarom, sa nainteresantnijim filmovima u Srbiji upravo ovaj festival. I on traje već 52 godine tako da uvek kad sam se pojavljivao faktički sam bio ne samo u procesu gledanja nego i učenja”, rekao je Žilnik i dodao: „Ne mogu da se ne setim da od ovih 50-tak, 60-tak filmova ne bih mogao da uradim ni jedan posto da nisam imao fantastičnu kretivnost i energiju saradnika. A saradnici, ako se uzme u obzir sve od glumaca do onoga što se zove tehnička ekipa, bilo je koliko vas sada ovde ima u ovoj sali sa balkonom. Voleo bih da se zahvalan i njima, od koji je petoro Ili šestoro ovde u publici”, zaključio je Žilnik kojem je nagradu uručio umetnički direktor FEST-a Jugoslav Pantelić.

U Glavnom takmičarskom programu biće prikazano 17 filmova iz 23 zemlje od kojih je najviše kooprodukcija, koje dolaze iz Francuske, Nemačke, SAD, Srbije, Hrvatske, Švajcarske, Velike Britanije, Nemačke, Kanade, Belgije, Argentine, Brazila, Luksemburga, Čilea, Španije, Belgije…O pobednicima će odlučivati petočlani internacionalni žiri koji čine: Radivoje Raša Bukvić (predsednik), Zrinko Ogresta, Nataša Bučar, Biljana Maksić i Marko Grabež.

Pored „Bartonove akademije“ na 52. FEST-u biće prikazani i filmovi koji su takođe višestruko nominovani za nagradu Oskar: „Zona interesa“ Džonatana Glejzera, „Anatomija pada“, Žistin Trije, „Ja, kapetan” Matea Garonea,  „Četiri ćerke” Kauter Ben Hania i „Dečak i čaplja” Hajaoa Mijazakija, kao i pobednici festivala u Kanu, Veneciji, San Sebastijanu, Sandensu, dobitnici nagrada BAFTA i Zlatni globus, „Sećanje“ Mišela Franka, „Prisila“ Sofije Kopole, „Ukus ljubavi“ Tran An Hunga, „Svi mi stranci“ Endrua Hejga i drugi.

Ukupno će biti prikazano 108 filmova u šest beogradskih dvorana i osam bioskopskih sala, a publika će imati priliku da vidi šest srpskih filmova. To su: „Radnička klasa ide u pakao“ Mladena Đorđevića, „Jorgovani“ Siniše Cvetića, „Za danas toliko“ Marka Đorđevića, „Los Alamos“ Dejana Vlaisavljevića Nikta, „Videoteka“ Luke Bursaća i „Još jedan dan“ Radivoja Bukvića.

Program 52. FEST-a odvijaće se u šest dvorana i osam bioskopskih sala, glavno mesto je Mts Dvorana, a kako je najavio Jugoslav Pantelić, festival se vraća se u svoj „stari dom“ – Sava centar. Iako se Velika dvorana  još uvek renovira, deo programa od 1. do 3. marta odvijaće se u adaptiranoj Sali 1.

Leave a Reply

Your email address will not be published.