FEST 2024 I U NOVOM SADU

Priredio Art Box portal //

Međunarodni filmski festival FEST, 52. po redu, koji se od 23. februara do 3. maja održava u Beogradu, svečano je otvoren 24. februara i u Novom Sadu u bioskopu Arena Sinepleks (Arena Cineplex).

Foto_Art Box portal

FEST 2024 u Novom Sadu

FEST 2024 u Novom Sadu svečano je otvoren filmom „Još jedan dan“ Radivoja Raše Bukvića sa Mirom Banjac u glavnoj ulozi nakon čega je prikazana „Bartonova akademija“.

Svečanu novosadsku premijeru, uz prisustvo dela glumačke ekipe, imaće ukupno tri domaća filma, a tokom 10 festivalskih dana, u Sali 5 bioskopa Arena Sinepleks, prikazuje se dvadeset filmova iz više od deset država ― Finske, Francuske, Velike Britanije, Francuske, SAD i dr.

Među odabranim filmovima izdvajaju se oni nominovani za nagradu Oskar (poput „Bartonove akademije“ prikazane 24. februara), „Hotel Palas“, najnoviji film kontroverznog Romana Polanskog (prikazan 24. februara), sinoć prikazana britanska drama (fantazija) o usamljenosti „Svi mi stranci“, ali i filmovi nagrađeni na evropskim festivalima kao što su „Zona interesa“ (petak, 1. mart) i „Anatomija pada“ (večeras u terminu od 20:30), kao i „Opalo lišće“ nagrađivanog finskog režisera Akija Kaurismakija (večeras od 19 sati) ili najnovije ostvarenje Sofije Kopole „Prisila“ (nedelja, 3. mart).

Preporuka portala Art Box

Portal Art Box svojim čitaocima preporučuje „Opalo lišće“ Akija Kaurismakija, „Anatomiju pada“ Žistin Trije i „Zonu interesa“ Džonatana Glejzera.

Aki Kaurismaki, „hroničar finske melanholije“, najpoznatiji finski režiser koji je na Berlinalu osvojio Srebrnog medveda za film „Druga strana nade“ (2017), u filmu „Opalo lišće“, u svom prepoznatljivom maniru, govori o dvoje usamljenih ljudi sa margine, koji na rubovima Helsinkija pokušavaju da pronađu ljubav. Film je na programu Arene sinepleks večeras u 19 sati.

Najbolji evropski film 2023, filmska drama „Anatomija pada“ francuske rediteljke Žistin Trije, donosi priču o uspešnoj književnici (Sandra Huler) koja pokušava da dokaže svoju nevinost nakon što je optužena za ubistvo svog muža. Ovaj film nagrađen i Zlatnom palmom na 76. Kanskom filmskom festivalu može se pogledati večeras u 20:30 sati.

„Gran pri“ poslednjeg Kanskog festivala, dodeljen filmu Džonatana Glejzera „Zona interesa“ koji govori o komandantu koncetracionog logora Aušvic i njegovoj supruzi, koji u svom „domu iz snova“ žive pored  logora iz kojeg neprestano dopire zapomaganje logoraša, pucnjevi i dim iz krematorijuma na koji oni ostaju ravnodušni, na programu je 1. marta u 19 sati.

Detaljan program projekcija u okviru programa FEST 2024 u Novom Sadu možete pročitati OVDE.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.