„Igra igri grize rep“ u Galeriji Akademije umetnosti u Novom Sadu

Art Box portal //

U sredu, 3. aprila u 19h, u Galeriji Akademije umetnosti u Novom Sadu, otvorena je izložba radova Igra igri grize rep prof. Dubravke Lazić koja kroz crtež i fotografiju, lično iskustvo i zaboravljene dečije igračke, propituje fenomen igre.

Dubravka Lazić, Igra igri grize rep. Foto_iz ahive autotke

Istraživanje pojma igre kao umetničkog impulsa predstavlja razigrane, „barokno ispisane”, fotografije i crtačke radove koji su rezultat ponovljenog (recikliranog) osećaja igre. Polazivši od činjenice da svaki umetnički autorski rad treba da ima utemeljenje u autentičnom iskustvu, Dubravka Lazić obnavlja lični osećaj igre upotrebom starih, zaboravljenih (ali sačuvanih) dečijih igračaka, stvarajući nove „svetove” kroz realne modele i predočavajući ih medijem fotografije.

Kako se savremene tehnologije uvek nameću kao novi „alat” umetničkog rada, u ovom slučaju jedan segment izložbe posvećen je upravo igri savremenim tehnologijama: veštački generisanim slikama koje su, namerno, predstavljene kao saturirani objekti veštačkog porekla, interpretirani kroz igru. Ta igra  „veštačkim”, na kraju, donosi impuls za dalji kreativni rad u okviru predstavljene izložbe: korpus crteža gde se, kroz manuelni autorski pristup umetnički izraz vraća svojim ontološkim korenima.

Dubravka Lazić, Igra igri grize rep. Foto_Boris Kočiš

Prema prof. Draganu Proletu: “Za Eugena Finka[1] svaka igra, čak i tvrdoglava igra u usamljenosti deteta, potencijalno otvara međuljudski horizont. Umetnost pak otvara jednu vrstu stvarnosti koja je ujedno i fiktivna i realna, zbog toga je umetnost bliža igri od drugih sfera postojanja, jer je i igra svojevrsna međuzona između ozbiljnosti i improvizacije. Ona uvek ima nekakva pravila i pravila se moraju poštovati, ali se unutar njih može  ‘igrati’ na milion načina – u tome igru vidim najbliže umetnosti, a možda je prava umetnost ona koja ne poštuje postojeća pravila, nego, naprotiv ‘uspostavlja nova pravila igre’. Umetnik je onda onaj po čijim se pravilima igra, po čijem uzoru nastaju nova dela.”

Sa otvaranja izložbe Dubravke Lazić, Igra igri grize rep. Foto_Boris Kočiš

Dubravka Lazić je diplomirala na Akademiji umetnosti u Novom Sadu (1997), magistrirala na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu (2000), a doktorirala na Akademiji umetnosti u Novom Sadu iz uže naučne oblasti Filmologija (2013). Od 1998. godine je zaposlena na Akademiji umetnosti u Novom Sadu. Autorka je brojnih samostalnih i učesnica grupnih izložbi u zemlji i u inostranstvu. Dobitnica je stipendija za stručni boravak i autorka radova publikovanih u naučnim i stručno umetničkim publikacijama. Organizatorka je i saradnica na raznim manifestacijama, seminarima, izložbama, žiriranjima, radionicama i projektima. Dobitica je nekoliko nagrada.
U okviru rada na Akademiji umetnosti u Novom Sadu radi kao šef katedre za Nove likovne medije i Fotografiju (2007-2012) i kao prodekanka za umetnički rad (od 2012). Predsednica je Stručnog veća za humanističke nauke i umetnost Univerziteta u Novom Sadu.

Izložba Igra igri grize rep otvorena je do 16. aprila 2024.

[1] Fink, Е. (2016). Play as Symbol of the World, Bloomington: Indiana University Press

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.