„Lično je političko“ u ARL u Dubrovniku

Art Box portal //

U utorak, 2. 4. 2024. u 19 časova, u dubrovačkoj Galeriji Otok, Art radionica Lazareti, otvorena je izložba The Personal is Political multimedijalnog umetnika iz Novog Sada Dragana Vojvodića. Kustos izložbe je hrvatski umetnik Slaven Tolj a na otvaranju Vojvodić je premijerno izveo performans The History of Hardcor

Dragan Vojvodić, The Personal is Political, ARL Dubrovnik, 2024_foto_LJMV

Naziv izložbe „lično je političko” (“the personal is political”) referiše na drugi talas feminizma kasnih 60-ih, koji je bio važan i u pokretu za građanska prava, studentskom pokretu i sl. Upravo zato Vojvodić preuzima ovaj slogan kako bi preispitao lična iskustva bazirana na ograničenjima pojedinca u aktuelnom društvenopolitičkom kontekstu, problematizujući teme identiteta, slobode, izbora, prisile, manipulacije, pripadnosti, uloge umetnika u društvu, propitujući odnose privatno-javno, individualno-kolektivno i lično-političko.

Dragan Vojvodić, The Personal is Political, ARL Dubrovnik, 2024_foto_Art Box portal

Centralno mesto u Vojvodićevom radu zauzima istraživanje identiteta i egzila, bavljenje globalnim pitanjima migracija, slobode i pripadnosti kroz prizmu ličnog iskustva i prakse (post)konceptualne umetnosti.

Njegovi performansi, akcije i instalacije često uključuju autobiografski diskurs (raspad SFRJ, napuštanje Sarajeva i sl.), postavljajući individualna pitanja u širi socio-politički kontekst. Zato izložba The Personal is Political objedinjuje performanse, umetničke akcije, fotografije, printove, objekte, instalacije i video-radove koji problematizuju njegovu ličnu biografiju (All I Ever Wanted, Curriculum Vitae, Studija portreta, Black Flag / Dead Land itd.), odnos prema društvu i političkim strukturama moći (The Personal is Political, Statement, The End, Rad oslobađa rad ubija, Hyperobject_Fukushima 2019, The History of Hardcore itd.), kao i radove koji više ili manje eksplicitno korespondiraju s istorijom konceptualne umetnosti (Soundless, Fuck the System, Speechless itd.), budući da Vojvodić prihvata Dišanov koncept redimejda, Maljevičevu apstrakciju i zvučne eksperimente Džona Kejdža, propuštajući ih kroz svoju ličnu istoriju i socio-politički komentar.

Dragan Vojvodić, The Personal is Political, ARL Dubrovnik, 2024_foto_LJMV
Dragan Vojvodić, The Personal is Political, ARL Dubrovnik, 2024_foto_LJMV

Poseban ciklus na izložbi The Personal is Political predstavljaju Vojvodićevi radovi u kojima preovladava narativni diskurs kao izjava ili tekst inkorporiran u fotografije, grafike, skulpture i instalacije. Autor se oslanja na vlastite autobiografske zapise ili preuzima nefikcionalne izjave iz različitih proznih/poetskih tekstova, eseja ili umetničkih iskaza. Ovi radovi, izvedeni u različitim materijalima, zajedno s prostorom u koji su postavljeni, dobijaju značaj umetničkog iskaza, a citati izdvojeni iz primarnog konteksta postaju iskazi autora koji ih je prisvojio i u njih uneo novu semantiku. Tako je, kao što je već navedeno, i narativ svetlosne instalacije The Personal is Political (2021) preuzet iz istorijski značajnog slogana koji je Vojvodić reaktuelizovao u izjavi plasiranoj u savremeni kulturno-politički kontekst.

S druge strane, u seriji radova nazvanoj Studije portreta, kako to primećuje istoričarka umetnosti i kustoskinja iz SAD, Šenon Igan (Shannon Egan), „Dragan Vojvodić koristi postupke ponavljanja i varijacija u fotografijama na kojima se nalazi u istoj pozi na različitim mestima, uključujući i Estoniju (Tartu), SAD (Njujork) ili Japan (Hirošimu).“

Dragan Vojvodić, Studija portreta_The Personal is Political, ARL Dubrovnik, 2024_foto_LJMV

„Promenljivi krajolici i urbani pejzaži ističu njegovo nomadsko prisustvo. Položaj njegove figure na fotografijama aludira na romantičarski motiv poznat kao Die Rückenfigur, koji prikazuje figuru viđenu s leđa, u slikarstvu pejzaža i fotografiji, u radovima umetnika kao što je Kaspar David Fridrih. Vojvodićeve Studije portreta mogu se shvatiti i kao izjava o njegovom osećanju izmeštenosti. Obučen u crni duks i crne pantalone, umetnik skriva svoj identitet dok posmatra mesta od istorijskog značaja ili sa simboličnim podtekstom. Dok Rückenfigur u kompoziciji često podstiče promatrača da se identifikuje i bude zadivljen pejzažom, Vojvodićev enigmatski, siluetni stav sprečava ovu analogiju, njegova figura remeti konvencije fotografije pejzaža ili urbanog okruženja, a Vojvodić, skrivajući svoj identitet, ironično ovu seriju fotografija naziva studijom portreta”, ističe kustoskinja Šenon Igan.

Dragan Vojvodić, Studija portreta_The Personal is Political, ARL Dubrovnik, 2024_foto_LJMV

Ovo su samo neki od ciklusa radova koji će biti izloženi u Art radionici Lazareti, a nastali su tokom međunarodnih rezidencijalnih i istraživačkih projekata Dragana Vojvodića, u saradnji s književnicom Ljiljanom Maletin koja je fotografski dokumentovala njegove akcije i performanse.

Dragan Vojvodić, The Personal is Political, ARL Dubrovnik, 2024_foto_LJMV

Na otvaranju izložbe premijerno je izveden performans pod nazivom The History of Hardcor, koncipiran kao višesatno slušanje muzičkih ploča različitih žanrova u kombinaciji s izrazito ideološkim i nacionalno obojenim audio-zapisima, takođe izvedenim na LP pločama. Autor i izvođač akcije preuzeo je ovom prilikom ulogu di-džeja koji je u dadaističkom maniru, stvarao kakofoniju lično suprotstavljajući propagandnom i manipulativnom.

Dragan Vojvodić, The History of Hardcor, performans, ARL Dubrovnik, 2024_foto_LJMV

Multimedijalni umetnik Dragan Vojvodić (1965) započeo je svoje umetničke studije na Akademiji umetnosti u Sarajevu, a diplomirao je u Novom Sadu (1995). Izražava se putem različitih medija (performansi, umetničke akcije, instalacije, in situ, video, fotografija, skulptura, slika).

Izlagao je na mnogim samostalnim i grupnim izložbama u Srbiji (Muzej savremene umetnosti Vojvodine u Novom Sadu; Kulturni centar Beograda, Grafički kolektiv, Ozon galerija, Gete-institut, Salon Muzeja savremene umetnosti u Beogradu itd.) i inostranstvu (SAD, Francuska, Austrija, Nemačka, Japan, Mađarska, Hrvatska, Bosna i Hercegovina, Makedonija). Značajan deo svoje umetničke prakse realizovao je u umetničkim rezidencijalnim projektima u zemljama Skandinavije (Norveška, Švedska, Finska, Island), kao i u regiji (Rijeka, Zagreb, Varaždin, Pula, Labin, Podgorica, Skoplje, Sarajevo, Ljubljana).

Učestvovao je u međunarodnim umetničkim projektima i bijenalima (Art Encounters Bijenale, Temišvar; Oktobarski salon, Beograd; Risk Change, Novi Sad; 700 IS Video Art Festival, Island itd.), na međunarodnim festivalima performansa u Hrvatskoj, Mađarskoj i Italiji, kao i u rezidencijalnim ili istraživačkim projektima na Grenlandu, u Japanu, SAD, Rusiji, Estoniji, Španiji, Portugaliji, Francuskoj itd.

Njegovi radovi se nalaze u kolekcijama u zemlji i inostranstvu (Muzej savremene umetnosti Vojvodine, Novi Sad; Zbirka Pierre Courtin, Sarajevo; Nelimarkka muzej, Finska; 700 IS Video Art Festival, Island; Galerija Matice srpske, Novi Sad; Centar savremene umjetnosti Crne Gore, Podgorica itd.).

Dragan Vojvodić, Soundless_Foto Art Box portal

Izložba The Personal is Political je na programu ARL do 26. 4. 2024. godine

Program i aktivnosti ARL u 2024. podržavaju i omogućavaju Zaklada Kultura nova, Ministarstvo kulture i medija RH, Grad Dubrovnik

 

 

 

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.