JAPANSKI FILM „ZLO NE POSTOJI“, NAGRAĐEN SREBRNIM LAVOM, DANAS OTVARA 19. SLOBODNU ZONU

Priredio Art Box portal //

Slobodnu zonu, koja se ove godine održava po 19. put, danas svečano otvara domaća premijera japanskog filma „Zlo ne postoji” („Evil Does Not Exist“) oskarovca Rjusukea Hamagučija. Film će biti prikazan u 19 sati u mts dvorani u Beogradu, takođe i u Nišu i Novom Sadu.

Zlo ne postoji 2 FOTO 2023 NEOPA – Fictive

Nakon  ostvarenja „Točak sreće i fantazije” i „Povezi me”, koja su mu donela status jednog od omiljenih autora ovdašnjih filmofila, Japanac Rjusuke Hamaguči nastavio je da osvaja nagrade i kritičare najnovijim filmom „Zlo ne postoji” .

Premijerno prikazan na 80. Filmskom festivalu u Veneciji, gde je nagrađen Srebrnim lavom – Velikom nagradom žirija, uz još četiri nezavisna priznanja, „Zlo ne postoji” prati oca i ćerku koji žive skromnim životima u seocetu blizu Tokija, poštujući cikluse i zakone prirode. Jednoga dana saznaju da velika firma iz Tokija planira da usred šume izgradi luksuzni kamp, ne bi li svojim klijentima ponudila „bekstvo iz grada”. Ubrzo postaje očigledno da će taj projekat imati loše posledice po lokalno vodosnabdevanje, ekološku ravnotežu i život okolnog stanovništva.

Promo spot: https://youtu.be/nrKkv519uVI

I za prethodna dva filma Hamaguči je osvojio važna priznanja: romantična drama „Točak sreće i fantazije” osvojio je Srebrnog medveda – Veliku nagradu žirija u Berlinu, dok je „Povezi me”na svetskoj premijeri u Kanu nagrađen za scenario, a potom nominovan za Oskara u četiri kategorije, uključujući i za najbolji strani film, gde je trijumfovao.

Iako je, po sopstvenom priznanju, bio pomalo umoran od medijske pažnje i promovisanja oba filma koja su maltene istovremeno izašla 2021, te je želeo da napravi preko potrebnu pauzu, Hamaguči je dobio ponudu koju nije mogao da odbije.

Njegova saradnica na filmu „Povezi me”, kompozitorka Eiko Išibaši, zamolila ga je da joj pomogne oko stvaranja video-zapisa koji bi pratio njen nastup uživo. Pošto se nije osećao „kvalifikovanim” da snima samo apstraktne prizore, Hamaguči je odlučio da napiše klasičan scenario i knjigu snimanja. A onda je od toga, neplanirano, nastao celovečernji film.

„Vremenom sam se sve više vezivao za materijal koji smo stvarali. Ovaj veoma slobodan način snimanja delovao je na mene okrepljujuće. Ja sam gradsko dete i prvi put sam tako duboko uronio u prirodu”, objasnio je Japanac medijima u Veneciji.

Ulaznice su u prodaji na biletarnicama mts Dvorane i servisa Tickets.rs, kao i onlajn preko sajta mts Dvorane, odnosno Tickets.rs.

Leave a Reply

Your email address will not be published.