KAKO ĆE IZGLEDATI BIOSKOPI U BUDUĆNOSTI

Art Box portal //

Šesti festival dugometražnog dokumentarnog filma DOK #6, koji će se održati od 1. do 4. februara u mts Dvorani, predstavlja posebnu selekciju programa pod nazivom Izvan mraka. U okviru ove selekcije biće prikazana četiri dokumentarca koja se bave temom bioskopa. Ovi filmovi će odgovoriti na pitanja kako će izgledati bioskopi u budućnosti, kakva publika će u njih odlaziti i kako ponovo uspostaviti bioskope kao snažan i stabilan prostor za deljenje emocija.

Bioskop-Laika_foto-Dok-promo.jpg

Može li bioskop spasiti ljude od alkoholizma, osećaja usamljenosti i napuštenosti? Da biste odgovorili na ovo pitanje, krenite na putovanje filma Opšti plan Vladimira Golovneva koji će biti prikazan u četvrtak, 1. februara u 20.30 časova u sali 3 mts Dvorane. Film prati razvoj gradova i sela u Rusiji gde moderni 3D bioskopi postaju svetionici kulture, transformišući okolnu stvarnost. Program promocije filmske kulture Cinema Spreading počeo je u Rusiji 2015. Ovo je film koji priča o tome kako bioskop menja život, dok se život pretvara u bioskop.

U filmu Groblje filma autor Tjerne Sulejman Dijalo polazi u potragu za mestom rođenja kinematografije u Gvineji. Šarmantan i uporan, on prati tragove nasleđa i istorije filma u svojoj zemlji i predočava važnost filmskih arhiva. Film će biti prikazan u petak, 2. februara u 16 časova u sali 6 mts Dvorane.

Dokumentarni film Bioskop Laika autora Veljka Vidaka je priča o izgradnji prvog bioskopa u malom gradu Karkile u Finskoj. Ovaj bioskop oživljava zahvaljujući reditelju Akiju Kaurismakiju. “Bioskop Laika” će zatvoriti ovogodišnje izdanje festivala (kada će biti dodeljene i nagrade festivala) u nedelju, 4. februara u 19 časova u sali 6 mts Dvorane.

Priručnik o istoriji bioskopa Stefana D’Antuona i Bruna Uđolija je film o istoriji, današnjem razvoju i budućnosti bioskopa u gradu Torinu u Italiji. Od prvih snimaka braće Limijer, pa sve do zatvaranja bioskopa zbog pandemije, prolazeći kroz sve ključne korake u dugogodišnjoj avanturi od 120 godina, ovaj film svedoči o evoluciji bioskopa i istražuje njegovu društvenu i kulturnu vrednost. Ovo ostvarenje publika će moći da pogleda u nedelju, 4. februara u 20.30 časova u sali 3 mts Dvorane.

Program šestog izdanja festivala DOK dostupan je na sajtu https://dokfest.rs/. Ulaznice za festival mogu se kupiti na blagajni mts Dvorane kao i preko sajta: https://www.mtsdvorana.rs/filmovi/dok6

Trejleri filmova:

Bioskop Laika: https://www.youtube.com/watch?v=hxCbYPvAz4o

Priručnik o istoriji bioskopa: https://www.youtube.com/watch?v=tJW-aF0NGgs

Opšti plan: https://mubi.com/en/films/long-shot-2021/trailer

Groblje filma: https://www.youtube.com/watch?v=SvOrCS__Ccs

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.