Kako pametno i sporo putovati u 2024.

Art Box portal //

Prethodnu godinu obeležio je nastavak rata u Ukrajini, rat imeđu Izraela i Hamasa, prirodne nepogode, kriza ljudskih prava i demokratije… No uprkos svemu praznici su vreme putovanja (bar za one koji to sebi mogu da priušte). Šta, zapravo, znači sporo putovanje? Da li je reč o novoskovanoj sintagmi koja se odnosi na imućne turiste? Kako svi možemo svesnije i pametnije putovati u 2024, uz manje žurbe i više brige o mentalnom zdravlju i ekologiji?

Foto: Art Box portal

Održiva i odgovorna putovanja

Pošto sve više putnika brine o ekološkom uticaju putovanja, povećava se broj ekoloških smeštajnih kapaciteta i podstiču se održive prakse u turizmu koje privlače putnike sa razvijenom ekološkom svešću i odgovornosti. Radije se bira putovanje kolima, vozom a ne avionom, na putovanjima se iznajmljuju bicikli, šeta se, pešači u prirodi i sl. Takođe sve je više putnika koji umesto otpadaka ostavljaju samo otiske svojih stopala a nose samo sećanja.

Autentična putovanja (Like a Local)

Mnogi putnici sve više traže dublje i autentičnije doživljaje nasuprot tradicionalnom turističkom razgledanju. Sve popularnije postaju kulturne razmene, lokalni kontakti i praktične aktivnosti koje su u skladu sa načinom života lokalnog stanovništva.

Foto: Art Box portal

Sporo putovanje

Putnici se sve više odlučuju za tzv. sporiji ritam putovanja, provode više vremena na manje destinacija kako bi potpuno doživeli lokalnu kulturu i način života. Sporo putovanje promoviše dublju povezanost sa okolinom, razmišljanje i istraživanje.

Foto: Art Box portal

Digitalni nomadizam

Brojnost ljudi koji (posebno nakon pandemije) rade na daljinu doveo je do naglog porasta digitalnih nomada, te mnoge destinacije nude zajedničke radne prostore, dobru internet vezu i druge pogodnosti kako bi privukle one koji rade na daljinu.

Personalizovana putovanja zahvaljujući tehnologiji

Veštačka inteligencija i analiza podataka koriste se radi personalizacije putničkih iskustava. Aplikacije i platforme nude prilagođene preporuke na osnovu individualnih preferencija.

Zdravstveni i zdravstveni turizam

Putnici sve više stavljaju akcenat na zdravlje i blagostanje tokom svojih putovanja, što dovodi do porasta wellness centara fokusiranih na aktivnosti na otvorenom, fitnes i aktivnosti svesnosti. Ali umesto skupih spa centara možete jednostavno odabrati šetnju po šumi, plivanje u reci, konzumiranje zdravih, lokalnih proizvoda.

Beskontaktno putovanje

Upotreba tehnologije za beskontaktne prijave, digitalna plaćanja i virtualne usluge sve je prisutnija, posebno kao odgovor na pandemiju COVID-19. Pametne tehnologije se integrišu radi unapređenja ukupnog putničkog iskustva i smanjenja fizičkih tačaka dodira.

Foto: Art Box portal

Turizam lokalnih zajednica

Putnici pokazuju sve veći interes za podršku lokalnim zajednicama. Inicijative bazirane na zajednici dobijaju popularnost, omogućavajući putnicima da daju pozitivan doprinos mestima koje posećuju i sa njima se povežu na jednom kvalitetnijem nivou.

Kulinarski turizam

Hrana i dalje ostaje značajan faktor pri izboru putovanja, pri čemu mnogi traže neobična kulinarska iskustva specifična za konkretno podneblje. Kulinarske ture, časovi kuvanja i festivali hrane postaju ključne atrakcije za takve putnike. Ne morate plaćati skupe turističke aranžmane da biste probali lokalnu kuhinju, možete iznajmiti sobu preko Airbnb-ja i proizvode kupovati na lokalnoj pijaci.

Foto: Art Box portal

Putovanje u svrhu mentalnog blagostanja

Mentalno zdravlje i smanjivanje stresa postaje izuzetno važan aspekt putovanja. Biraju se destinacije koje omogućavaju mirnije okruženje, aktivnosti koje promovišu opuštanje i izolaciju od užurbane i frustrirajuće svakodnevice.

Putovati sporo i pametno znači da se bar na putovanju nećemo trčati za vremenom, da ćemo usporiti životni ritam koliko god je to u našoj moći. Što nikako nije lako. I što nikako ne znači da je rešenje u izolovanom spa centru u kojem ćemo vreme provoditi u dokolici i na društvenim mrežama. Sporo putovanje znači da smo u stanju da sebi damo šansu da prihvatimo i procesuiramo ono što vidimo i osećamo.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.