Kako sve možemo ubrzati tranziciju prema ekološki održivom društvu

Priredio Art Box portal//

Švedski Way Out West muzički festival, koji se od 10. do 12. avgusta održava u Geteborgu, poseban je po mnogo čemu. Jedan od razloga za ovu tvrdnju je i da se na njemu organizuje klimatska konferencija po imenu  Greentopia. Ovo je drugi put da se konferencija održava na Way Out West festivalu a tokom 10. i 11. avgusta 2023. na njoj će učestvovati vodeći svetski istraživači, umetnici, javne ličnosti, aktivisti i inovatori.  

© Way Out West

Zašto nam je takva konferencija potrebna?

Greentopija je klimatska konferencija koja istražuje na koji način festivali i drugi veliki događaji mogu ubrzati tranziciju prema klimatski održivom društvu. Njen cilj je šira edukacija, podizanje svesti o klimatskim pitanjima i afirmacija klimatski održivih rešenja za male i velike događaje, gradove i, posredno, za čitavu zemlju. Konferencija je orjentisana ka švedskom društvu, ali je dobar putokaz i za ostatak sveta.

Evo nekoliko ključnih pojmova koje propituje Greentopia:

Transport

Transport je ključni segment velikih događaja. Ljudi, materijali i roba moraju biti prevezeni na kratke i duge relacije. Međutim, transport prouzrokuje, između ostalog, eutrofikaciju (eutrofičnu ili distrofičnu krizu, prekomerno obogaćivanje vodene okoline) i zakiseljavanje, koristi velike količine fosilne energije, što dovodi do značajnih emisija ugljen-dioksida i time pojačava efekat staklene bašte. Osim toga, uzrokuje buku i čini vazduh koji udišemo opasnim po naše zdravlje.

Zbog toga se na događajima kao što su veliki festivali mora unaprediti organizacija putovanja i transporta na način koji je ekološki efikasan i održiv.

© Art Box portal

Hrana

Hrana i piće uzrokuju emisije gasova koji izazivaju efekat staklene bašte. Pored toga, hrana i piće imaju negativan uticaj na okolinu putem, između ostalog, eutrofikacije, upotrebe hemijskih pesticida, prekomernog ribolova i iscrpljivanja tla i smanjenja bioraznolikosti – raznolikosti svih živih bića na našoj planeti, koja se poslednjih godina smanjuje zabrinjavajućom brzinom.

Negativan uticaj se može smanjiti izborom hrane i pića koji minimalno utiče na okolinu. Na događajima poput koncerata i festivala, to se može postići, na primer, ponudom voća i povrća, lokalno proizvedenih proizvoda, prestankom prodaje flaširane vode, kontrolisanjem porcija i razvrstavanjem i recikliranjem ambalaže.

Way Out West 2023 © Art Box portal

Tekstil

Uticaj tekstila na okolinu se sastoji, između ostalog, u visokoj potrošnji energije, upotrebi hemikalija i velikim količinama vode u proizvodnji tekstilnih proizvoda. Osim toga, proizvodnja uzrokuje emisije u vazduhu, zemlji i vodu.

Najveći doprinos smanjenju ekološkog uticaja potrošnje tekstila je produžavanje životnog veka već proizvedenih proizvoda i na taj način smanjenje nove proizvodnje.

Na velikim događajima se to može postići, recimo, time što će volonteri nositi ranije nošenu odeću, delovi scenografije mogu biti isti kao i prethodne godine, potom određene reklame, zastave, itd. Takođe se mora voditi računa o tome da tekstilni proizvodi, koji se kupuju, proizvode minimalni negativni ekološki uticaj i da se, ukoliko se odbace, ponovno koriste putem, na primer, prenamene (upcycling). Upcycle je kreativna prenamena tekstila s ciljem produženja njegovog trajanja. Upcycle je u sličan recikliranju, ali za razliku od njega nema negativan uticaj na okolinu i ne podrazumeva uništavanja koje je deo recikliranja. Zato se kaže da je upcycle zelenija verzija recikliranja koja ne zahteva bespotrebno rasipanje energije i trošenje resursa.

Više: https://greentopia.se/

Leave a Reply

Your email address will not be published.