Kler Vilkoks – Pačvork: Moda i ja

Piše: Nataša Krstić //

Dugogodišnja modna kustoskinja londonskog Muzeja Viktorije i Alberta (V&A), najvećeg muzeja primenjene umetnosti i dizajna na svetu, Kler Vilkoks (Claire Wilcox, 1954), jedna od vodećih stručnjakinja za modu, u knjizi „Pačvork: Moda i ja“ (prevod s engleskog Nataša Đukić Vučurović, Clio, 2023), ilustruje šta moda znači i šta predstavlja u savremenom svetu u kojem se njen koncept značajno redefiniše, menja smisao i suštinu.

Fotografija preuzeta sa sajta izdavača

Pristup Kler Vilkoks modnim eksponatima i odeći kao narativima subjektivne, lične prirode, donosi sasvim novi ugao gledanja na modu kao fenomen. Koncept knjige „Pačvork: Moda“ i ja jeste da je moda nešto čemu se pristupa sa emocijama, ljubavlju, nešto što ispunjava svakodevicu i stvara u nama želju da ispredamo izmišljene ili istinite priče o odevnim predmetima i njihovim vlasnicima.

„Kad gledam u odeću, mislim na narative”, kaže autorka ove knjige. U intervju u Gardijan izjavljuje još: „Nisam zavisnica od mode, ali mislim da je to složena tema, složenija nego što se generalno shvata. Moda je deo odevanja, ali odevanje nije deo mode“. Vilkoks zanima kako se moda vezuje za identitet, kako bi se robna kuća Bon Marche iz romana Emila Zole mogla rekonstruisati danas sa katalogom izložbe koji izgleda kao katalog robne kuće. Mašta o postavci izložbe ispod vode.

Uvek me je intrigirala odeća namenjena snu. Jedno vreme sam radila u antikvarnici viktorijanske i edvardijanske posteljine, čipke i rublja. Gotovo sve u radnji je bilo belo, i moj posao je delom bio da perem, štirkam i peglam svaki komad tako da izgleda i miriše kao nov iako je bio star. Posteljina je često bila od lana, koji je pri pranju postajao fantastično luksuzan, težak i svilenkast, materijal kvaliteta kakav se danas više ne može naći. Jastučnice oivičene čipkom bi se ukrutile i ja sam licem uranjala u njih, punila pluća mirisom deterdženta i pegle, piše Kler Vilkoks u knjizi „Pačvork: Moda i ja“.

Život sa modom, ritam tog života, način na koji smo se vezali za predmete i ono što ti predmeti i njihova istorija za nas znače, glavna su preokupacija autobiografske ispovesti autorke koja je ranije pisala knjige naučne prirode. Emotivna i lirska, ovo je prva njena knjiga o mestu mode u njenom životu. U suštini, knjiga se zasniva na njenoj želji da predstavi način na koji moda utiče na život i pokaže zašto nam je vaoma važna, na koji način nas ona ispunjava i oplemenjuje. Moda je u ovoj ispovesti izvor tuge i sreće, odevni predmeti su narativi koji nas podsećaju na prošlost, žive u sadašnjosti, predviđaju budućnost, naslućuju bure, kako naše lične tako i one u društvu.

Autobiografsko delo „Pačvork: Moda i ja“ predstavlja svedočanstvo o intimi autorke koje nas navodi na razmišljanje da li svako od nas može stvoriti slično svedočanstvo. Za one koji nemaju odnos prema odevanju i modi čitanje ove knjige je prilika da ga steknu i da kultura odevanja postane važna u njihovom sistemu vrednosti. Istovremeno, to je prilika da naučimo kako da sačuvamo sebe i svoj život od zaborava. Neka vrsta dnevnika koji Kler Vilkoks vodi, predlog je da svako od nas to pokuša da uradi slično.

Kler Vikoks nam pokazuje da su ritam svakodnevice i sećanje na prošle trenutke blisko povezani sa sećanjem na odevne predmete. Ako umemo u njega dublje da se zagledamo, to nije nimalo trivijalan teren. Osim toga, estetsko obrazovanje u vezi je sa našim odnosom prema modi, odevanju i odevnim predmetima. Estetsko iskustvo postaje deo svakodnevice,  jedan od bitnih uslova za razvoj ličnosti, intelekta i ljubavi prema modi i umetnosti. Odeća nosi lakoću srećnih trenutaka i težinu tužnih događaja koje smo preživeli. Njenu ulogu ne treba precenjivati, ali ne treba ni zanemariti njenu važnost. Za odeću se vezujemo zbog kvalitetnog dizajna i izrade, ali i zbog priče i simbolike koju nosi, koju ima isključivo za nas intimno.

Kvalitet ove knjige nije ništa manji nego kvalitet ozbiljnog književnog dela, ona zapravo i jeste književno delo. Naučna istraživanja o modi ne daju nam ovako živa svedočanstva kakva nam u intimnoj ispovesti daje Vilkoks, rušeći u ovom „romanu o modi“ tabue o odevanju kao o trendi, skupom, prestižnom, i zamenjujući ove odrednice kategorijom ličnog, emotivnog, duboko misaonim odnosom prema odevnim predmetima koje nosimo i koji nas okružuju.

Vilkoks nam pokazuje da realnost ne mora biti štura, da može biti obogaćena doživljajima koje smo sami kreirali, upotrebljavajući maštu, snove i emocije. Pročitajte „Pačvork: moda i ja“ da biste nakon toga mogli da ispričate svoju priču, priču o sebi i svom odnosu prema modi i životu.

Sa modom je život bogatiji, dinamičniji, interesantniji. Ne morate biti stručnjak/kinja da biste osetili dejstvo mode na prekrajanje i izmišljanje realnosti – bogatije i intimnije.  Stil nastaje iz intimnog i ličnog stava prema estetskom, iz naših sklonosti i verovanja, ubeđenja, stava prema svetu i životu, identitetu, umetnosti, lepoti. Važno je ne biti dosadan ni sebi ni drugima. Odeća poštuje našu ličnost, a mi za uzvrat poštujemo njenu istoriju.

Kler Vilkoks je viša kustoskinja mode u Viktorija i Albert muzeju, gde je radila na brojnim postavkama, uključujući i čuvenu retrospektivu Alexander McQueen: Savage beauty, kao i:Radical FashionThe Art and Craft of Gianni Versace, Vivienne WestwoodThe Golden Age of Couture: Paris and London 1947–1957. Kao kustoskinja-saradnica organizovala je izložbu Frida Kahlo: Making Her Self Up i pokrenula modnu manifestaciju Moda u pokretu. Profesorka je budućim kustosima mode na Londonskom koledžu za modu i članica uredničkog odbora časopisa Fashion Theory: The Journal of Dress, Body & Culture. Počasni doktorat iz umetnosti i dizajna dobila je na Middlesex Univerzitetu, 2017. Za knjigu Patch Work: A Life Amongst Clothes, koju je na srpski prevela i izdala izdavačka kuća Clio, dobila je 2021. godine Pen Ackerley nagradu.

Leave a Reply

Your email address will not be published.