Kome je sve potreban digitalni detoks

Priredio Art Box portal //

Koliko puta smo svoj dan započeli skrolovanjem na mobilnom telefonu nakon čega smo se osetili iscrpljeno iako se nismo pomerili s mesta? Koliko smo samo puta osetili stres jer smo svima stalno dostupni, umreženi i digitalno povezani. Naučili smo već da je organizam potrebno očistiti od biološkoh ili hemijskih toksina, ali šta su to digitalni toksini, šta je digitalni detoks i koliko je neophodan svakom od nas?

Foto: Art Box portal

Šta je to digitalni detoks?

Digitalni detoks je vreme tokom kojeg svesno izbegavamo korišćenje elektronskih uređaja poput pametnih telefona, televizora, tableta ili računara, kako bismo smanjili stres, posvetili se sebi, uradili nešto kreativno, fokusirali na društvenu interakciju u fizičkom svetu.

Zašto nam je on potreban?

Zato što se odbacivanjem digitalnih uređaja, bar privremeno, možemo osloboditi stresa koji proizilazi iz stalne dostupnosti, umreženosti, povezanosti, iz iluzije stalne prisutnosti i važnosti.

Foto: Art Box portal

Kako se na prirodan način očistiti od digitalnih toksina?

Nekome je za digitalnu detoksikaciju potrebna stručna pomoć ali mnogi se zavisnosti od digitalnih uređaja mogu otarasiti sami ili sa grupom (ne)poznatih istomišljenika. Zato, recimo, u Amsterdamu, kao i u nekim drugim evropskim gradovima, postoje pop-up oflajn kafei u koje odlaze ljudi svesni da im je potreban digitalni predah, koji znaju da previše vremena provode u virtuelnom prostoru na svojim telefonima i kompjuterima, koji oflajn provedeno vreme počinju da više cene od onog onlajn, a stvarni život više od virtuelnog.

Ili se bar trude da to bude tako.

Oflajn kafiće posećuju svi oni koji žele da naprave pauzu od svakodnevnog skrolovanja uz razgovor sa prijateljima, knjigu, kolač i kafu bez digitalnog uznemiravanja.

Foto: Art Box portal

 „Pridružite nam se zaključavanjem svog telefona i uživajte u vremenu, oslobođeni digitalnih ometanja, okruženi sličnim ljudima. Opustite se i napunite baterije čitanjem knjige, crtanjem, razmišljanjem, pisanjem dnevnika, pravljenjem foto-albuma, pletenjem ili radite šta god vam se sviđa“, poruka je jednog od pomenutih oflajn kafea.

Foto: Art Box portal

Digitalni detoks —  nužnost ili trend?

Digitalni detoks nam omogućava da usporimo, da se fokusiramo, da budemo svesni trenutka u kojem živimo, da povećamo kreativnost, bolje upoznamo sebe i druge, da se ponovo povežemo s ljudima i napunimo baterije.

Ali —  postavlja se pitanje koliko nas je spremno da vreme na ekranu zameni za stvarno vreme. Da provede, recimo, vikend bez interneta u kući u prirodi i da se odvoji od svakodnevnog žurbe. Da ostavi mobilni telefon kod kuće i provede kvalitetno vreme sam uz knjigu, ili s prijateljima, roditeljima, sa decom.

Foto: Art Box portal

Razlozi za digitalni detoks

Postoji mnogo razloga zbog kojih bi trebalo da se odreknemo svog mobilnog telefona i drugih uređaja, makar na kratko vreme. To će nam omogućiti da uživamo u danu, da smanjimo kontrolu koju je naš virtuelni život preuzeo nad stvarnim, da smanjimo bar taj digitalni stres u svom životu, izazvan jer smo od društvenih mreža i besciljnog skrolovanja postali zavisni što izaziva ne samo socijalne i psihološke već i i fizičke probleme.

Foto: Art Box portal

Različita istraživanja su pokazala da je prevelika upotreba tehnologije povezana sa problemima sa spavanjem, simptomima depresije i povećanim nivoima stresa, da digitalni uređaji pred spavanje ometaju san, da korišćenje društvenih medija u krevetu, posebno noću, ima negativne efekte i na san i na raspoloženje, da povećava verovatnoću od anksioznosti i nesanice. S druge strane, istraživanja su, a to potvrđuje i sam život, pokazala da su ručni rad ili čitanje knjiga pred spavanje blagotvorno za eliminaciju stresa.

Foto: Art Box portal

Nagli prelazak na ofline mode može biti neugodan i stresan. Verovatno ćemo se, s početka, osećati nervozno, anksiozno, biće nam dosadno bez svog mobilnog telefona, lap-topa ili tableta. Ali, iako može biti teško, pomoći će nam da budemo zdraviji, prisutniji i svesniji svoga života, sebe i drugih.

Leave a Reply

Your email address will not be published.