„SKICE KUVARICE“ MAJE ERDELJANIN

Pripremio portal Art Box //

„Dobar slikar je i dobar kuvar. Da li je istinito? Da li je i obrnuto? Ako dokažem da dobro slikam, da li neću biti u obavezi da dokazujem i drugi deo talenta? Da li bi se neko pitao da li znam da kuvam da nisam slikarka, već slikar?“, piše novosadska umetnica, Maja Erdeljanin, u svojim „Skicama kuvaricama (Skech − Cook − Book)“.

Reprodukcije radova Maje Erdeljanin preuzete iz knjige „Skice kuvarice“.

„Ali, ako je kuvanje poput slikanja, a svaki kuvar svojim jelom otkriva i svoju narav, komunicira sa bližnjima, zabavlja se, izučava, uči, opaža zanemarljive razlike, veze između nepovezivih stvari, zbrinjava gladne pritom se trudeći da svaki put nadmaši sebe i na kraju pri opštoj konzumaciji svog dela rado primi pohvalu iako više nije rad da delo i sam proba…onda i kuvanje volim.“

„Ljubav je, kao i talenat − dar, a darovi se poštuju i paze. Pa, da probamo…“ , poziva čitaoca Maja Erdeljanin u knjizi u kojoj је sakupila recepte njoj bliskih ljudi. Recept za tatin čorbast pasulj, mamin nedeljni ručak, TV paštetu od šargarepe, ružičastu limunadu, sok od dinje, švajcarsko jelo, salatu od tunjevine na švedski način bez zelene babure, holandsku salatu sa haringama, knedle sa šljivama, gibanicu, punjene paprike, ali i poneko gotovo zabravljeno vojvođansko jelo, kakvo je „masti i leba“, na koje podsećamo i čitaoce portala Art Box.

Uz to, „Skice kuvarice“ Maje Erdeljanin nikako nisu obična zbirka recepata. Reč je, zapravo, o katalogu jedne isto tako neobične, istoimene, kulinarske, izložbe koju je Maja realizovala 2004. godine u novosadskom restoranu Cesla. Na otvaranju su bila pripremana odabrana jela iz kataloga, a umetnica je imala radnu kecelju − prljavu od slikarskih boja. Zato su u „Skicama kuvaricama“ publikovane reprodukcije njenih slika i crteža čiji nazivi korespondiraju sa receptima uz koje stoje.

MASTI I LEBA

(Recept Zagorke Radović)

Počinje se od cipovke koja „još diše” i na čijem se donjem delu nahvatalo tek-tek pepela a čija korica samo što nije zagorela. Ako takvih još ima. Hleb se položi na plehani ravan tanjir ili na mušemu. Uzme se nož, najbolji je sa drvenom drškom, i njime zahvati mast iz šerpe u kojoj se peklo pile ucelo ili polutke krompira. Maže se tanko, jednim potezom. Posoli se jednim prstohvatom i pospe alevom paprikom čija je boja između rđe i karmina. Recept je uspeo ako se po ulegnutoj sredini hleba paprika razmaže, a na ivicama ostane onako kako je posuta. „Masti i leba” se, kao i knjiga „Mali princ“, preporučuje deci i osetljivima.

Reprodukcije radova Maje Erdeljanin preuzete iz knjige „Skice kuvarice“. Maja Erdeljanin, Masti i leba.

MAJA ERDELJANIN se bavi slikarstvom kombinujući različite tehnike i materijale, od klasičnih do transponovanja slike u transparentne ili keramičke objekte, u digitalne i video-radove. U njenom slikarstvu se, pored interesovanja za pojam lepog i odnos prema ljudskoj težnji za harmonijom, u fokusu uvek nalazi sama boja, koju ne posmatra samo kao likovni likovni element i materiju, već i kao važan segment unutrašnjeg života pojedinca.

Reprodukcije radova Maje Erdeljanin preuzete iz knjige „Skice kuvarice“.

„Boja direktno utiče na naša raspoloženja, i zbog toga s posebnom pažnjom biram hromatske sklopove svojih radova. Trudim se da budu harmonični i da pobuđuju radost, podržavajući teme koje su mi važne: savršenstvo prirode; zloupotreba utopijskog sna o sreći; ili dnevničko beleženje dobrih trenutaka.“

Maja Erdeljanin je rođena u Novom Sadu 1971. godine. Diplomske i master studije završila je na odseku za slikarstvo na Akademiji umetnosti u Novom Sadu. Od 1992. godine priredila je 50 samostalnih izložbi, učestvovala na preko 250 kolektivnih izložbi i u radu preko 60 likovnih kolonija i simpozijuma (Srbija, Crna Gora, Grčka, Norveška, Italija, Holandija, Nemačka, Austrija, Mađarska, Polјska, Rumunija, Španija, Francuska). Članica je SULUV-a i ULUS-a.

Uređivala je rad galerije „DA“ Studentskog kulturnog centra Novog Sada (1997−1998), zatim galerije „Podrum” (2002−2005) i likovnog programa Kulturnog centra Novog Sada (2005−2013), a od 2013. godine je urednica „Malog likovnog salona”. Osmislila je i organizovala veliki broj izložbi, kolonija, simpozijuma i umetničkih projekata. Dobitnica je više nagrada iz oblasti slikarstva i galerijskog rada. Objavila je tri prozne knjige i umetničku monografiju Novog Sada.

 

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

error: Content is protected !!