MUZEJ AFRIČKE UMETNOSTI POSTAO USTANOVA DRŽAVNOG ZNAČAJA

Priredio Art Box portal //

Muzej afričke umetnosti (MAU) u Beogradu postao je ustanova nacionalnog značaja. Ovaj po mnogo čemu jedinstven muzej otvoren je za javnost 1977. godine nakon zvaničnog darivanja afričke zbirke Pečar gradu Beogradu. U osnovi fonda MAU je poklon zbirka Vede i dr Zdravka Pečara.

MAU. Foto: Marija Piroški

Zdravko Pečar je skoro dve decenije bio jugoslovenski ambasador u Maliju i Gani, sa nadležnošću nad susednim afričkim zemljama. Tokom boravka u Africi, Zdravko Pečar i njegova supruga Veda Zagorac posvećeno i informisano su gradili zbirku afričke umetnosti čiju osnovnu koncepciju Beograđani i dan danas mogu da posvedoče na stalnoj postavci Muzeja.

Više nego relikt iz prošlosti, u pitanju je trajno svedočanstvo o odnosima, građenju veza i pokušaju kreiranja jedne drugačije slike o Africi. Imajući već tada u vidu kolonijalnu istoriju zapadnjačkog načina kolekcioniranja afričke umetnosti, odnosno, svesni neophodnosti kreiranja jednog drugačijeg muzeja – dinamičnog kulturnog centra i mesta razmene znanja i druženja – i sami osnivači, a potom i muzejski kustosi su se trudili da kroz izložbe i različite edukativne programe razviju među stanovnicima Beograda, Srbije i njihovih posetilaca ljubav prema tradicionalnoj i savremenoj afričkoj umetnosti.

Zbirke MAU su tokom 45 godina rada dopunjavane poklonima drugih ljudi našeg porekla, donacijama afričkih država i njihovih državnika i stvaralaca, kao i otkupima. Ovaj muzej svedoči o nemerljivim stvaralačkim potencijalima naroda Afrike, ali i o kreativnom prepletu afričke kulture sa našom. On čuva, neguje i afirmiše i dragocena istorijska svedočanstva o diplomatskim vezama Jugoslavije i Srbije sa Afrikom i njenim državama i narodima.

Prenosom osnivačkih prava sa Grada na Republiku – i prepoznavanjem njegovog međunarodnog značaja – ne menja se već dodatno osnažuje programska koncepcija muzeja. Mi ostajemo u okviru istih načela strateškog razvoja kulture Srbije, za čiju se realizaciju sada stvaraju još povoljniji uslovi – izjavila je dr Marija Aleksić, direktorka Muzeja.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.