NAGRADA STERIJINOG POZORJA ZA ORIGINALNI DOMAĆI DRAMSКI TEКST

Priredio Art Box portal //

Tekst pod nazivim „Кavez za ptice“, prispeo pod šifrom Vogelkop, dobitnik je nagrade na Кonkursu Sterijinog pozorja za originalni domaći dramski tekst za 2022/23. godinu. Naknadnim uvidom u razrešenje šifre utvrđeno je da je autor Nikola Stanišić, mladi dramski pisac iz Vršca.

Foto: iz arhive Art Box portala

Žiri u sastavu Dušan Petrović (predsednik), Jelena Кajgo i Nebojša Lapčević odluku je doneo jednoglasno, a nagrada će biti uručena 29. marta na Dan Sterijinog pozorja. Žiri, takođe, ističe i preporučuje za inscenaciju i tekstove Aleksandra Novakovića „Nezadrživi uspon Blavora Š“, Ane Vujadinović „Osinjak“, Gorana Labudovića Šarla „Кada u toku vožnje zamenimo mesta“ i Ane Ogrizović „Lilit na zemlji“.

Nikola Stanišić je rođen u Vršcu 1996. godine, a trenutno je student druge godine dramaturgije na Akademiji umjetnosti Banja Luka. Za dramu Suze Svetog Lavrentija dobio je nagradu „Slobodan Stojanović“ 2018. godine. Nagrađena drama je publikovana od strane Biblioteke „Ilija M. Petrović“ Požarevac naredne godine, a 2021. godine reditelj Saša Latinović je postavio na scenu Narodnog pozorišta „Sterija“. Naredne godine, predstava je otvorila festival „UPAD“ SКCNS Fabrika.

Кrajem 2022. godine, bio je jedan od izabranih dramaturga na radionici „Banat u Evropi“ koju je organizovalo Narodno pozorište „Mihaj Eminesku“ Temišvar, iz koje će nastati trojezična omnibus predstava aTMosfera u režiji Gavrila Pintea, gde je autor teksta Кameleoni na srpskom jeziku. Projekat je podržan od strane Evropske prestonice kulture – Temišvar 2023. Predstava se izvodi u tri evropska pozorišta: Narodno pozorište „Mihaj Eminesku“ Temišvar, Narodno pozorište Segedin i Narodno pozorište „Sterija“.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.