MEANING OF HOME / FARSICKNESS / HOMESICNESS / HOMELESSNESS

#Značenje doma_2022

U okviru programskog luka Druga Evropa od 23. novembra do 12. decembra u Kreativnom distriktu biće održan performans i izložba pod nazivom „#Značenje doma_2022“. U okviru ovog programa preispitivaće se značenje doma kroz interdisciplinarni pristup.
Radovi nastali nakon kolaboracije sa lokalnim stanovništvom. Foto: iz arhive portala Art Box
U pitanju je dugogodišnji, kolaborativan projekat (istraživanje, ankete, tekstualni i audio-vizuelni radovi, performans ) nevladine organizacije iz Novog Sada po imenu KEC Art Box, koji su multimedijalni umetnik, Dragan Vojvodić i književnica, Ljiljana Maletin Vojvodić, realizovali tokom svojih rezidencijalnih i istraživačkih projekata, u saradnji sa umetnicima i lokalnim stanovništvom u gradovima prestonicama kulture, internacionalnim rezidencijalnim centrima, udruženjima umetnika ili nevladinim organizacijama u Finskoj, Islandu, Češkoj, Japanu i dr.
Rad Dragana Vojvodića. DEPO 2015, Pilsen. Foto: iz arhive portala Art Box
Ljiljana Maletin i Dragan Vojvodić. Foto: iz arhive portala Art Box. Typa muzej, Tartu. Autorka fotografije. Maana Kasik
Ljiljana Maletin Vojvodić, Dragan Vojvodić, Značenje doma u savremenom svetu, Geteborg, Švedska, 2022

Interdisciplinarna izložba i performans „#Značenje doma_2022”, koji će biti realizovan uz učešće umetnika iz SAD i Japana, služiće da, posebno mladima, pomogne u preispitivanju značenja doma. Da li su nam dom postale socijalne mreže? Da li je u kontekstu globalizacije doživljaj doma izgubio etničku specifičnost? Koliko na sadržinu pojma utiču socijalna marginalizacija, pandemije, migracije? Na koji način društvo posmatra migrante i migrantkinje i beskućnike i beskućnice? Može li nas umetnost učiniti društveno odgovornijim? Što je sa ljudima koji su izgubili svoj dom? Koji nemaju nikoga? Koji žive u staračkom domu? Koji su osuđeni da žive na ulici?  Da li netko razmišlja o njima/ osjećamo li empatiju? Da li im možemo pomoći i da li želimo da im pomognemo? Da li je to naša individualna ili kolektivna odgovornost/krivica?

Nakon performansa Ljiljane Maletin i Dragana Vojvodića. Foto: iz arhive portala Art Box. Autorka fotografije: Jelisaveta Džigurski

U pokušaju da odgovori na ova važna pitanja, Kreativno-edukativni centar Art Box predstaviće i publikaciju „Kako razumeti novi umetničku praksu (srpsko-engleski ilustrovani vodič kroz novosadsku novu umetničku praksu za mlade)”. U pitanju je svojevrsna srpsko-engleska mapa za kretanje kroz novosadsku novu umetničku praksu – ilustrovana konceptualna slagalica, čiji sadržaj akcenat stavlja na najvažnije koncepte, ideje, pojmove, autore i skreće pažnju na alternativne umetničke izraze kao što je performans, umetničke akcije, izlaganja i intervencije u vangalerijskim prostorima, i sl.

Foto: iz arhive portala Art Box
Foto: iz arhive portala Art Box
Foto: iz arhive portala Art Box

Detaljnije na: https://kalendar.novisad2022.rs/events/znacenje-doma/

English version:

#Meaning of Home in Today’s World / FARSICKNESS / HOMESICKNESS / HOMELESSNESS

Leave a Reply

Your email address will not be published.

error: Content is protected !!