MULTIMEDIJALNI PERFORMANS DRAGANA VOJVODIĆA U DUBROVAČKIM LAZARETIMA

Priredio Art Box portal //

U petak 27. oktobra, u dubrovačkoj Art radionici Lazareti, novosadski multimedijalni umetnik Dragan Vojvodić, izveo je performans Emotivni teret (Emotional Burden) koncipiran kao proces javnog čitanja teksta Gija Debora Društvo spektakla, a nakon performansa prezentovao je vlastitu umetničku praksu.

Performans Dragana Vojvodića. izvor: MSUV, Novi Sad

Dragan Vojvodić je, u saradnji sa Ljiljanom Maletin Vojvodić, izveo performans Emotivni teret koji, kako je istaknuto u najavi Art radionice Lazareti, „kombinira tjelesnu akciju i govorni performans. Akcija je koncipirana kao proces javnog čitanja teksta Guya Deborda ‘Društvo spektakla’, koji se zvučno izobličava uspostavljanjem tjelesnog odnosa između dva izvođača. Ovom organiziranom akcijom, zajedno s elementima koji su uključeni u nju, autor sugerira odnos tijelo―um, a odabirom teksta koji se čita i načinom izvođenja sugerira odnos osobno―društveno, doživljaj―predstava. Tijekom izvođenja performansa, ovi odnosi postaju eksplicitniji, tj. izvođači sugeriraju potrebu za međusobnom interakcijom.“

ARL, Dubrovnik, 2023. Foto: Art Box portal

Filozofsko delo Gija Debora (Guy Debord 1931―1994) Društvo spektakla (La société du spectacle) nastalo 1967. godine, predstavlja osnovu marksističke kritičke teorije u kojoj Debor elaborira koncept spektakla u kojem su autentični društveni odnosi zamenjeni njihovim reprezentacijama. „Sve što je nekada bilo neposredno doživljavano, udaljeno je u predstavu“, piše Debor ističući osiromašen kvalitet života, primetni nedostatak autentičnosti, eroziju znanja i odsustvo kritičkog razmišljanja, kritikujući potrošačku kulturu i fetišizaciju robe, propitujući teme poput otuđenja, kulturne uniformnosti i sveprisutnog uticaja masovnih medija. Deborova tvrdnja da je „sve što je bilo neposredno doživljavano, postalo puko predstavljanje“ preispituje se u performansu Emotivni teret u kontekstu današnjeg društva u kojem dominantnu ulogu imaju slike koje su zamenile autentične ljudske odnose. „Spektakl“ nije ograničen na puki skup slika, tvrdi Debor: „To je društveni odnos posredovan slikama.“

Prezentacija rada Dragana Vojvodića. ARL, Dubrovnik. Foto: Art Box portal
Prezentacija rada Dragana Vojvodića. ARL, Dubrovnik. Foto: Art Box portal

Performans Emotivni teret, kao i prezentacija umetničke prakse, realizovani su u Dubrovniku zahvaljujući umetniku Slavenu Tolju i voditeljici galerije Srdjani Cvijetić, dok je za tehničko izvođenje bio zadužen Nikša Vukosavljević.

Multimedijalni umjetnik Dragan Vojvodić započeo je svoje umetničke studije na Akademiji umjetnosti u Sarajevu, a diplomirao je u Novom Sadu. Izražava se putem različitih medija (performansi, umetničke akcije, instalacije, in situ, video, fotografija, skulptura, slika). Izlagao je na mnogim izložbama u Srbiji (Muzej savremene umetnosti Vojvodine u Novom Sadu; Kulturni centar Beograda, Grafički kolektiv, Ozon galerija, Goethe-institut, Salon Muzeja savremene umetnosti u Beogradu itd.) i inostranstvu (SAD, Francuska, Austrija, Njemačka, Japan, Mađarska, Hrvatska, Bosna i Hercegovina, Makedonija). Značajan deo svoje umetničke prakse realizovao je u rezidencijalnim projektima u Skandinaviji (Rejkjavik, Stavanger, Geteborg, Bergen, Turku), kao i u regiji (Rijeka, Zagreb, Varaždin, Pula, Labin, Podgorica, Skoplje, Sarajevo, Ljubljana). Učestvovao je u brojnim međunarodnim umetničkim projektima i bijenalima (Art Encounters Bijenale, Temišvar; Oktobarski salon, Beograd; Risk Change, Novi Sad; 700 IS Video Art Festival, Island itd.), na međunarodnim festivalima performansa u Hrvatskoj, Mađarskoj i Italiji, kao i u rezidencijalnim ili istraživačkim projektima na Grenlandu, u Japanu, SAD, Rusiji, Estoniji, Španiji, Portugalu, Francuskoj itd. Njegovi radovi se nalaze u kolekcijama u zemlji i inozemstvu (Muzej savremene umetnosti Vojvodine, Novi Sad; Zbirka Pierre Courtin, Sarajevo; Nelimarkka muzej, Finska; 700 IS Video Art Festival, Island; Galerija Matice srpske, Novi Sad; Centar savremene umjetnosti Crne Gore, Podgorica itd.). Dragan Vojvodić je član SULUV-a i ULUS-a. Osnivač je i koordinator nevladine organizacije i rezidencijalnog umjetničkog centra Art Box u Novom Sadu, kao i istoimenog portala za promociju srpske i regionalne umjetnosti (www.artboxportal.com).

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.