PROPITIVANJE SUICIDA U PROJEKTU NINE ĐURĐEVIĆ U ARL U DUBROVNIKU

Priredio Art Box portal //

U Galeriji Otok, Art radionice Lazareti u Dubrovniku (ARL) od 12. 10. – 31. 10. 2023. na programu je umetnički projekat „Odlučna“ Nine Đurđević (kustoskinja Ive Prosoli) u kojem umetnica propituje temu suicida.

ARL, Dubrovnik. Foto: Art Box portal

Reč je o temi o kojoj je neophodno govoriti mada se o njoj radije ćuti budući da među ljudima, kako to već sa stereotipima biva, izaziva nelagodu ili sažaljenje.

Nina Đurđević je fotografisala devetero ljudi koji su preživeli pokušaj samoubistva i o tome su odlučili da govore. Snimila ih je upravo na mestima na kojima su pokušali suicid. Svakom portretisanju prethodio je razgovor koji je sniman, a svaki od portreta prati tekst o svakom od tih susreta i razgovora.

Na izložbi su i dva autoportreta koje je autorka snimila na mestima gde se 2001. ubio njen otac i 11 godina kasnije i njen brat.

Nina Đurđević, Odlučna. ARL, Dubrovnik. Foto: Art Box portal

O svom autorskom konceptu Nina Đurđević kaže: „Portretiranje osoba koje su pokušale suicid, nisu uspjele, danas su zadovoljne, na mjestu radnje sa osmijehom na licu. Ovo je najkoncentriraniji time i najprecizniji opis ovog projekta. Ovog autoportretnog projekta. Jer dolazim iz uspješne suicidalne obitelji. Moja nuklearna obitelj (mama, tata, brat i ja) reducirana je na pola. Spala na žensku polovicu. Moje je životno iskustvo uvelike obojano ovom, a i nekim drugim redukcijama. Moji stavovi također. Načini reagiranja. Percipiranje. I ne, ne mogu reći da sam zavoljela život, shvatila njegovu dragocjenost, mudro učila iz tuđih iskustava, počela živjeti punim plućima zbog ovih izgubljujućih iskustava. A ipak, volim život, mislim da je dragocjen kada ga takvim osjećaš, nastojim iskoristiti tuđa iskustva, živim najpunije što mogu. Ovaj je projekt zamišljen kao oda životu. Životu koji je naša istost. Živi smo, zar ne?”

Nina Đurđević, Odlučna. Izvor fotografije: ARL, Dubrovnik

„Ova snažna i hrabra izložba“, kako je istaknuto u obrazloženju projekta, „potiče nas da o govorimo o temi o kojoj se šuti, da vidimo i osjetimo osobe koje su pokušale suicid ili o njemu govore, da u javnom diskursu, govoreći i pokazujući, smanjimo stigmatizaciju osoba koje su pokušale samoubojstvo i povećamo razumijevanje i prihvaćanje.“

Nina Đurđević rođena je 1980. godine u Brežicama, Slovenija. „Odnos s fotografijom započela je spontano još 1994. godine družeći se s tatinim fotoaparatom da bi već četiri godine kasnije ostvarila prvu samostalnu izložbu.“

Završila je Akademiju dramske umjetnosti u Zagrebu, smer Filmsko i televizijsko snimanje kao i master program za fotografiju na Akademiji umetnosti u Novom Sadu. Članica je ULUPUH-a i Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika, dobitnica je nekoliko nagrada, a njeni radovi iz serije autoaktova Objekt(iv)na uvršteni su u fundus Muzeja za umjetnost i obrt u Zagrebu.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.