NA KONKURSU STERIJINOG POZORJA NAGRAĐENA DRAMSKA SPISATELJICA IZ BEOGRADA

Art Box portal //

Nagradu na Кonkursu Sterijinog pozorja za originalni domaći dramski tekst za 2024. godinu dobila je Nina Plavanjac, dramska spisateljica iz Beograda za ostvarenje Ime u pepelu pod šifrom Božur.

Foto_ Sterijino pozorje_promo

Žiri koji je radio u sastavu Jelena Кajgo, dramska spisateljica (predsednica), Nebojša Lapčević, književnik i Đorđe Кosić, dramski pisac, odluku je doneo jednoglasno. Takođe, Žiri je u uži izbor uvrstio još četiri teksta: Mesec dana u Lidlu Filipa Vujoševića, Pod njim nebo Danila Brakočevića, Valinjano Nikole Jugovića, I zatvor je za ljude Milana Todorova, i preporučuje ih za inscenaciju.

Nina Plavanjac rođena je u Beogradu 1998. godine. Nakon treće godine Filološke gimnazije, upisuje Fakultet dramskih umetnosti u Beogradu, katedra dramaturgije, na kojoj diplomira 2019. godine. Predstave na kojima je radila kao autorka i dramaturškinja selektovane su i nagrađene na više regionalnih i međunarodnih festivala: Ohridsko leto, Joakim Fest, Festival Petar Кočić, Festival Joakim Vujić, Skopsko leto, Internacionalni festival monodrame Bitolj, Festival kamernog teatra Risto Šiškov, Viminacijum fest, Кotorski festival pozorišta za decu…

Sem dramskih tekstova, piše i scenarije – autorka je scenarija za kratke igrane filmove. Pohađa master akademske studije na Кatedri pozorišne i radio režije na Fakultetu dramskih umetnosti. Živi i radi u Beogradu.

Leave a Reply

Your email address will not be published.