NOVI VAL: JOKER OUT – NOVA GENERACIJA STAROG ZVUKA

Razgovarala: Sara Stojev //

Slovenački bend Joker Out, prvi put je nastupao u Beogradu, na ovogodišnjem Beer Fest-u. Joker Out je formiran 2016. godine, te je na slovenačkoj i balkanskoj sceni prisutan već sedam godina. Iza sebe ima dva uspešna albuma Umazane misli i Demone. Na ovogodišnjoj Pesmi Evrovizije bend je predstavljao Sloveniju pesmom Carpe Diem. U finalu je zauzeo 21. mesto, ali nakon Evrovizije bend postiže značajne uspehe. Pored prethodno planirane turneje po Balkanu, Joker Out ovog leta nastupa širom Evrope. Dok su u junu nastupali u Irskoj, u julu imaju zakazanu turneju po Velikoj Britaniji, a u septembru ih očekuje turneja po državama Skandinavije: Finskoj, Švedskoj, Norveškoj.

Joker Out. Foto: Ursa Premik

Joker Out je privukao veliku pažnju javnosti i u Srbiji. Na Beer Fest-u je nastupio pred mnogobrojnom publikom i napravio fenomenalnu atmosferu. Ovaj bend je dokaz da Slovenija ima muzičku scenu koja može da osvoji prostore Balkana i postigne uspeh kakav je postigla srpska, hrvatska i bosanska muzička scena. Bend čine pevač Bojan Cvjetićanin, gitarista Kris Guštin, gitarista Jan Peteh, bubnjar Jure Maček i basista Nace Jordan.

Pred njihov nastup na Beer Fest-u, razgovarali smo sa frontmenom Bojanom i gitaristom Krisom.

Vaša muzika je fuzija različitih žanrova. Izjavili ste da bend ne definišete kroz jedan konkretan žanr. Kako biste opisali tu fuziju?

Bojan: Svi članovi benda slušali su različitu muziku tokom odrastanja, ali smo se svi sreli u nekom engleskom indie rock-u. Svaki instrumentalista ispoljava svoj muzički ukus. Tako, na primer, Jan preferira neku mešavinu metal i hip-hop-a, dok je Kris veliki fan Beatles-a, Fleatwood Mac-a i Dire Straits-a, dakle klasičnog roka. Ja sam odrastao uz ex-yu rok. Svi smo slušali i neke slovenačke bendove kao što je Sidarta, Big Foot Mama, Dan D.

Kris: Mi zapravo imamo definiciju našeg zvuka, a to je Shagadelic Rock n‘ Roll. Shagadelic smo preuzeli od Ostina Pauersa, i smatramo da nas ta fraza najbolje opisuje.

Muzika je sama po sebi širok pojam. Možemo je uslovno podeliti na estradu i kulturno-umetničku scenu. Vaša muzika svakako pripada kulturno-umetničkoj sceni. Kako vi doživljavate takvu scenu u Sloveniji i na Balkanu uopšte? Na koji način se Joker Out uklapa u nju?

Bojan: Po razgovoru sa kolegama iz Srbije, Bosne i Hercegovine i Hrvatske, možemo zaključiti da je slovenačka rokenrol scena trenutno najaktivnija i dobija najveću pažnju. U Sloveniji ima dosta bendova koji nastupaju na svirkama i festivalima, a imaju i mogućnost i za samostalne koncerte. Takvi bendovi pokrivaju širok spektar generacija, onih koji su ljubitelji takve muzike. U tom duhu se u poslednjih pet do sedam godina pojavio veliki broj modnih kreatora i grafičkih dizajnera, recimo. Slovenija trenutno jako pozitivno gleda na muzičku scenu i kulturu uopšte.

Kris: U isto vreme nemamo estradnu scenu kakva postoji u Srbiji.

Bojan: Ta muzika i kultura splava i kluba ne postoji u Sloveniji na isti način. Narodna muzika se svira svakako, ali se često desi da ti izvođaci nastupaju na istom mestu gde nastupaju i neki rokenrol bendovi, recimo.

Joker Out, Beograd. Foto: Vida Orahek

Bend je formiran u vašim tinejdžerskim godinama. Kako su izgledali ti počeci?

Bojan: Bend smo formirali u srednjoj školi. Joker Out je bio produkt jednog većeg cilja. Ja sam pre Joker Out-a osnovao bend Apokalipsa, 2012. godine. Malo kasnije su Kris i Jan oformili svoj bend Buržuazija. U Ljubljani smo sa Apokalipsom u nekom manjem krugu postigli minimalan, ali značajan uspeh. Klinci su dolazili na naše svirke. Kris i Jan su dolazili isto. Sve je bilo na početničkom nivou. Naša želja je bila da se to digne na viši nivo. Bio sam na koncertu gde sam čuo kako Kris i Jan sviraju, svidelo mi se i zato sam ih pozvao da oformimo novi bend. Tako 2016. godine nastaje Joker Out.

Koji trenutak smatrate ključnim za prelaz iz amaterskog benda u uspešan bend kakav ste danas?

Kris: Ima nekoliko takvih trenutaka. Prvi je kada smo 2017. godine pobedili na Špil ligi, najvećem takmičenju bendova u Sloveniji. Nakon toga je izašao naš drugi singl Omamljeno telo, koji je postigao prvi veći uspeh. Singl Gola izbacujemo 2019. godine. Ta pesma bila je brzo prihvaćena od strane značajnijih i komercijalnijih radija. Tada smo već znali da ćemo nešto veće napraviti. Mislim da je i naša odluka da nastupamo na Evroviziji bila krucijalna, jer se desila u pravom trenutku.

Imate dva albuma iza sebe, Umazane misli i Demone. Po čemu se oni razlikuju, a po čemu su slični? Šta je ono autentično Joker Out u njima?

Bojan: Vidimo više sličnosti nego razlika. Želeli smo da oni budu različiti, ali to se nije desilo u meri u kojoj smo očekivali. Oba albuma su prilično melodična. Mislim da je prvi album imao malo svetliji ton, i tematski i zvučno, i rekao bih malo manje eksperimentisanja. Prvi album je bio rezultat dvogodišnjeg stvaranja muzike, iz nekih singlova se razvio album, tako da ne bih rekao da ima nit. Album Demoni je to imao, on je rađen kao album i na njemu smo radili aktivno pet meseci. Prvi put smo izašli iz comfort zone i odlazili u druge studije u kojima nismo pre svirali. Rekao bih da je drugi album koherentniji.

Šta je ono što ćete na narednom albumu promeniti u odnosu na prethodna dva?

Kris: Još uvek nemamo nikakve planove za treći album, ali želimo da on bude malo tvrđi, kao što su pesme A Sem Ti Povedal na prvom i Katrina na drugom albumu. Takođe, želimo da na njemu bude pesama i na drugim jezicima. Pored slovenačkog, nadamo se da će se tu naći pesme i na srpskom, hrvatskom, engleskom, španskom i francuskom.

Joker Out, Beograd. Foto: Vida Orahek

Ove godine ste predstavljali Sloveniju na Pesmi Evrovizije. Kakvo je ona bilo iskustvo za vas? Kako objašnjavate uspeh koji ste nakon Evrovizije postigli?

Bojan: Evrovizija je za nas bila jako pozitivno iskustvo. Nakon Evrovizije se u našoj karijeri desilo sve ono čemu smo se nadali. Naš cilj na samoj Evroviziji je bio da se 2023. godina zapamti kao godina gde je slovenačka reprezentacija bila dobra, kao i da vidimo da li možemo da steknemo fanove van granica Slovenije, što se i pokazalo mogućim. Evrovizija je jedan od najvećih spektakala na svetu. Svakako da tu ima velikih i moćnih igrača, pa je i ove godine tako bilo. Iako nismo zauzeli najbolje mesto, smatramo da smo odradili odličan posao. Mnogo nam je važniji uspeh kakav smo postigli, nego pobeda, a da se ništa nakon takmičenja ne desi u našoj karijeri.

Sada ste na letnjoj turneji koja će trajati do kraja septembra. Šta možemo očekivati nakon turneje?

Kris: Biće sigurno nove muzike. Planiramo novi singl krajem leta. Turneja obuhvata Sloveniju, Hrvatsku, Srbiju i Bosnu i Hercegovinu na našim prostorima. Pored toga, imaćemo turneju po Velikoj Britaniji i Skandinaviji. Nakon turneje, održaćemo naš najveći koncert do sad u Areni Stožice u Sloveniji, 6. oktobra, koji je već rasprodat. U novembru ćemo imati i dva nastupa u Zagrebu. U oktobru nastupamo u Novom Sadu. Planiramo još evropskih i balkanskih turneja nakon svih ovih događaja, kao i novu muziku.

Saradnica Art Box portala sa bendom Joker Out u Beogradu. Foto: iz privatne arhive

Kao što su Kris i Bojan spomenuli, Joker Out se u Srbiju vraća 28. juna, nastupom na Arsenal Fest-u u Kragujevcu. Ove nedelje bend je  objavio da će nastupati i u SKCNS, u Fabrici.

Leave a Reply

Your email address will not be published.