OD GIZZARD GIZZARD-A DO KING GIZZARD & THE LIZARD WIZARD-A

Piše: Dragan Vojvodić //

Na Geteborškom Way Out West muzičkom festivalu, koji godinama privlači poznate muzičke svetske zvezde, ove godine je jedan odhedlajnera King Gizzard & The Lizard Wizard. Nova vremena donose nove muzičke trendove. Ovaj trenutno internacionalno najpoznatiji australijski bend sa različitim muzičkim trendovima ili stilovima nema nikakav problem. Naprotiv, bend je i poznat po istraživanju različitih muzičkih žanrova a u njihovoj se muzici prepoznaju reference na psihodeliju 60-tih, jazz rock fuziju, progresivni rock, trash metal, folk, garažni rock, punk i ko zna šta još. Sem toga, King Gizzard & The Lizard Wizard je poznat i po obimnoj i za današnje standarde neočekivanoj muzičkoj produkciji. Od 2010, kada su se okupili u Melburnu, izdali su 24 studijska albuma, 15 live albuma, 5 kompilacija i 3 EP ploče. Samo je tokom prošle godine objavljeno njihovih 5 albuma. Zbog svega toga je, tog 10. avgusta na Flamingo stage-u u Slottsskogenu, teško bilo predvideti play listu benda poznatog i po intenzivnoj koncertnoj aktivnosti i po tome što većinu vremena provodi na turneji.

Foto: Art Box portal

Ime benda je stvoreno „u poslednji čas“. Frontmen Stu Mckenzie je želeo da bend nazove Gizzard Gizzard, dok je drugi član benda želeo nadimak Džima Morisona Lizard  King. Na kraju su postigli kompromis sa King Gizzard & The Lizard Wizard. Imenom benda (gizzard, engl. želudac), čije je stvaralaštvo prožeto eklektičkim manirom, konstantnim preoblikovanjem, usložnjavanjem, uvezivanjem različitih muzičkih žanrova, australijski sekstet nam poručuje da za njihovu muzičku treba imati „dobar želudac”.

Pojedini albumi žanrovski su osmišljeni, čini se, s namerom da se publika provede kroz istoriju popularne muzike karakterističnu za angloameričku, kako i australijsku scenu. Svoje prve albume King Gizzard & The Lizard Wizard kreiraju u sazvučju sa surf rock-om i psihodelijom koja je 60-tih dominirala na kalifornijskoj muzičkoj sceni. Posle te etape ređaju se albumi pod uticajem jazz rock fuzije karakteristične za električni period Majls Devisovog stvaralaštva i mnoštva bendova koji će u Americi 70-tih nastati pod njegovim uticajem.

©Timothy Gottlie

King Gizzard & The Lizard Wizard nisu zaobišli ni Dilana, Nila Janga i folk uticaje koje su prestavili u  akustičnom albumu Paper Mache Dream Ballon. Čuvenom ARIA nagradom za najbolji hard rock ili heavy metal album ovenčan je legendarni album Nonagon Infinity iz 2016. na kojem je 9 pesama povezano hipnotičko-krautovsko-elektronskim ritmom, frenetičnim tempom koji se ne prekida, kao u loop-u traje do isteka poslednjih taktova.

Od januara 2018. do avgusta 2019. King Gizzard & The Lizard Wizard su održali 113 koncerata i tako se popeli na 21 mesto liste najaktivnijih muzičara na svetu koju je 2019. priredio Institute of Contemporary Music Performance.

Njihovu neiscrpnu energiju ponajviše može okarakterisati raritet u izdavaštvu – box set od 12 live albuma pod nazivom Live at Red Rock ’22 koji ne predstavlja presek svih njihovih live albuma već audio-zapis trovečernjeg nastupa na ikonik stejdžu Red Rock amfiteatra u Morisonu, u državi Kolorado.

Na albumu Infest the Rats Net iz 2019. King Gizzard & The Lizard Wizard prestavljaju svoje viđenje death metal muzike a ono što je konstanta njihovog izdavaštva jeste da svaki sledeći album zvuči drugačije od prethodnog. Ipak, s obzirom na njihove energične nastupe, garažni rock će konstantno biti dominantan u njihovoj muzici.

Svojim konceptom kreiranja raznovrsno žanrovski obojenih albuma i energičnim nastupima pridobili su značajan broj sledbenika. Jedan su od malobrojnih bendova sposobnih da rasprodaju niz koncertata čak i u čuvenom Hollywood Bowl što je bio slučaj ove godine nakon objavljivanja metalik konceptualnog albuma PetroDragonic Apocalypse.

©Timothy Gottlie

A kako je bilo ovoga avgusta na Way Out West-u?

Festivalski koncerti zbog broja izvođača i striktnog rasporeda nastupa traju uglavnom sat vremena što je Gizzardima bilo dovoljno da prodrmaju švedsku publiku, rekao bih, generalno sklonu pop muzici. Nastupali su u ranim večernjim satima što se čini neobičnim ukoliko imamo na umu njihov trenutni status na internacionalnoj sceni, ali udarni su termini bili rezervisani za domaće hip-hop, soul i pop zvezde koje šira švedska publika očigledno najviše voli.

Prvih pola sata bend King Gizzard & The Lizard Wizard je svirao materijal sa poslednjeg albuma PetroDragonic Apocalypse što je publiku, bar onu u fan pitu, vrlo brzo dovelo do vrhunca. Šestorica hipstera, obučenih u različite second hand kombinacije, prašili su hevy metal sound. Očit vizuelni nesklad sa emitovanom energijom i zvukom, ne bi trebalo posmatrati van konteksta njihovog manira da mešaju različite žanrove koji će u drugom delu koncerta doći do punog izražaja. Do kraja koncerta su odsvirali samo jednu kompoziciju koju su oblikovali tako da je verovatno zadovoljila ukuse svih prisutnih. U tih 30 minuta proveli su publiku od psihodelije kalifornijskog zvuka ranih 60-tih, preko jazz improvizacija pa sve natrag do eksplozije metal histerije. Nakon koncerta Gizzarda, sasvim prirodno doživećete déjà vu, činiće vam se da ste slično ranije ideli i čuli, ali sound koktel koji su za vas priredili jeste nov i fantastičnog je ukusa.

I kao što je napred rečeno, za King Gizzard & The Lizard Wizard treba imati „dobar želudac”. Bend ga očigledno imaj. Iza njega je toliko toga prežvakanog i svarenog, a konac priče se ne nazire.

Leave a Reply

Your email address will not be published.