OTVORENO 67. STERIJINO POZORJE

Pripremio portal Art Box //

Ovogodišnje 67. Sterijino pozorje otvoreno je 26. maja u 20 sati. Pozorje je, svečanom besedom na velikoj sceni Srpskog narodnog pozorišta, otvorio petostruki dobitnik Sterijine nagrade, akademik Miodrag Tabački. U čast 67. Pozorja, na Sceni Jovan Đorđević, premijerno je izvedena predstava van konkurencije, Mileva, po tekstu Tijane Grumić, Olge Dimitrijević, Vedrane Klepice, Vedrane Božinović i Milene Bogavac u režiji Anice Tomić (Fondacija Evropska prestonica kulture Novi Sad 2022 / Narodno pozorište Sombor / Sterijino pozorje). 

Foto: 67. Sterijino pozorje, vizual

Miodrag Tabački se u besedi podsetio svog prvog Pozorja, koje je tada bilo prestižni jugoslovenski pozorišni festival. „Predstava Slovenskog ljudskog gledališča Celje, Igrajte tumor u glavi i zagađenje vazduha Dušana Jovanovića, u režiji Ljubiše Ristića, 1976. godine, igrana je“, kako se to seća Tabački, „u dva prostora – na sceni u pozorištu, ali i u obližnoj zgradi u kojoj je bila smeštena novinska agencija. predstava je počinjala ispred zgrade pozorište, koje je bilo zabarakadirano od strane glumaca, tako što glumac (pokojni Maks Furijan), sačekuje gledaoce pa, budući da su se glumci zaključali u zgradu pozorišta gde štrajkuju, on odvodi publiku u novinsku agenciju u kojoj se igra prvi deo predstave. Tu publika dobija informacije vezano za zabarakadirano pozorište. Nakon toga, predvođena Maksom Furijanom, publika odlazi do pozorišta, nasilno ulazi probijajući vrata, osvaja i zauzima gledalište i nastavlja da prati predstavu koja se igra na praznoj sceni…“

Tako je, zahvaljujući se na ukazanoj časti da otvori 67. Pozorje i Festival koji nosi ime našeg velikog pisca, Tabački sterijansku publiku upoznao sa svojim prvim pojavljivanjem na Pozorju, svojom prvom scenografijom, kostimografijom i osvajanjem pozorišta, odajući počast autoru, piscu i dramskom tekstu.

Sa željom da se naši klasici i savremenici i dalje igraju u našim, ali i stranim pozorištima, Tabački je 67. Sterijino pozorje proglasio otvorenim.

Foto: portal Art Box

Nakon svečanog proglašenja premijerno je izvedena predstava van konkurencije, Mileva, po tekstu Tijane Grumić, Olge Dimitrijević, Vedrane Klepice, Vedrane Božinović i Milene Bogavac a u režiji Anice Tomić (Fondacija Evropska prestonica kulture Novi Sad 2022 / Narodno pozorište Sombor / Sterijino pozorje) koja je propitivala ulogu i značaj čuvene Novosađanke, „heroine“, Mileve Marić Ajnštajn, prve žene Alberta Ajnštajna.  

„Projektom Mileva“ novosadskoj publici će se predstaviti i COLECTIVO HOMÓNIMO iz Čilea.

MILEVA (Predstava van konkuerncije) Fondacija „Novi Sad – Evropska prestonica kulture“ / Narodno pozorište Sombor / Sterijino pozorje
Foto: portal Art Box

Pored petnaest predstava u različitim selekcijama publika 67. Sterijinog pozorja imaće priliku da pogleda i niz pratećih programa. Ove godine u prologu festivala u Scenskoj laboratoriji FTN predavanje će održati Slobodan Unkovski (Čemu umetnost služi danas?). Prvog dana Festivala biće otvorena 17. izložba pozorišnog plakata i grafičkog oblikovanja koja je trijenalnog karaktera. Biće upriličena i izložba dečjih likovnih radova „Scena, maska, kostim, lutka“, te izložba pozorišne fotografije Srđana Pabla Doroškog.

Foto: portal Art Box

Odsek za umetnost i dizajn, Departman za arhitekturu i urbanizam Fakulteta tehničkih nauka Univerziteta u Novom Sadu, dugogodišnji saradnik Sterijinog pozorja, pripremio je i izložbu kostima studenata master studija (Šok koridor) i projekat „Dokolica“, umetnički rad studenata treće godine scenske arhitekture, tehnike i dizajna.

Posle dvogodišnje pauze, usled epidemije korone, ponovo će se okupiti studenti pozorišnih visokoškolskih ustanova u okviru Pozorja mladih. Svoj prostor na Festivalu imaće i studenti dramaturgije Akademije umetnosti u Novom Sadu javnim čitanjem njihovih dramskih ostvarenja.

O Sterijinim nagradama će odlučivati Žiri u sastavu Slobodan Skerlić, reditelj (predsednik), Milena Pavlović, glumica, Slobodan Unkovski, reditelj, Petar Mihajlović, dramski pisac i Zoran Maksimović, teatrolog. Voditelji Okruglog stola su Isidora Popović, teatrološkinja i Vlatko Ilić, reditelj.

Program 67. Sterijinog pozorja možete videti OVDE

Leave a Reply

Your email address will not be published.

error: Content is protected !!