Otvorena izložba „Figura: ljudi“ i dodeljena Nagrada Sava Šumanović

Art Box portal //

U ponedeljak, 18. marta na Međunarodnom sajmu umetnosti Art expo 2024 otvorena je izložba „Figura: ljudi“, nakon čega je uručena 26. nagrada „Sava Šumanović“. Nagrada „Sava Šumanović“ ustanovljena  je 1999. u nameri da se u savremenom vremenu afirmiše delo jednog od najznačajnijih stvaralaca u istoriji srpske i jugoslovenske umetnosti i kulture ― Save Šumanovića (1896―1942) kao i da se podsticajno i delotvorno doprinese dinamičnom razvoju umetničkih ideja na srpskoj umetničkoj sceni.

Izvor: Galerija Bel Art

Izložba skulptura i videa „Figura: ljudi“ novosadske Galerije Bel Art, na Međunarodnom sajmu umetnosti Art expo održava se od 18. do 25. marta. Kustos izložbe, likovni kritičar Sava Stepanov opredelio se za autore različitih generacija koji se na umetnički eksplicitan način bave temom čoveka i njegove sudbine u savremenom svetu.

Na izložbi svoje radove predstavlja devet umetnika/ca: Goran Despotovski, Dunja Trutin, Aleksandar Stanojević Kempa, Maja Rakočević Cvijanov, Marko Crnobrnja, Dušan Todorović, Dragan Vojvodić, Zdravko Joksimović i Milorad Mića Stajčić.

Dragan Vojvodić

Radovi sa izložbe „Figura: ljudi“

Posle otvaranja postavke, uručena je ovogodišnja nagrada za likovnu i vizuelnu umetnost „Sava Šumanović” koju Galerija Bel art i „Art expo” dodeljuju po 26. put. Ovogodišnji dobitnik je Zdravko Joksimović, umetnik iz Beograda. Jednoglasnu odluku doneo je žiri u sastavu: Sava Stepanov, likovni kritičar (predsednik žirija), Vesna Latinović, galeriskinja i osnivač Galerije Bel Art i Svetlana Mladenov, istoričarka umetnosti.

Zdravko Joksimović (Buče, 1960) diplomirao je i magistrirao na vajarskom odseku Fakulteta likovnih umetnosti u Beogradu 1986. gde predaje od 1992. Na domaćoj umetničkoj sceni pojavio se krajem osamdesetih godina prošlog veka, zajedno sa grupom tada mladih vajara koji su promovisali tzv. „novu skulpturu”. Izlagao je na 50 samostalnih izložbi u zemlji i inostranstvu, kao i na brojnim kolektivnim izložbama u više evropskih gradova. Dela mu se nalaze u najvažnijim javnim i privatnim kolekcijama u Srbiji i u više muzejskih i privatnih kolekcija u inostranstvu. Dobitnik je više nagrada iz oblasti likovne umetnosti među kojima su: Oktobarska nagrada grada Beograda (1986), Nagrada Sekretarijata za kulturu grada Beograda (1992), nagrada Bijenala mladih u Vršcu (1995) i Politikina nagrada (2016).

Leave a Reply

Your email address will not be published.