PERFORMANS KAO SUDBINA: 25. IMAF

Priredio Art Box portal //

Izložba Performans kao sudbina, koja će biti otvorena 9. 09. 2023. u galeriji SULUV u Novom Sadu, kao deo jubilarnog 25. IMAF-a (Međunarodni festival multimedjalne umetnosti), pogledom u nazad želi da podseti na performanse i umetničke akcije koji su tokom godina izvedeni u Vojvodini, pre svega u okviru IMAF-a, a zatim i na nekim drugim srodnim umetničkim manifestacijama u periodu od 1998. do 2022. godine.

Kustosko-autorski tim jubilarnog Imafa. Foto: Art Box portal

Izložba Performans kao sudbina, u selekciji kustoskinje Svetlane Mladenov, predstavlja retro pogled na performanse izvedene u Vojvodini,  izbor (1998-2022) iz bogate produkcije performansa i umetničkih akcija izvedenih na IMAF-u (Odžaci/Novi Sad), Festivalu premijernog performansa (Pančevo, 2002), Festivalu Umetnički performansi i akcije (Novi Sad, 2016), izložbi Konflikti, provokacije, relacije, strepnje, energije, odlučnosti/Umetnost u proširenom polju/Pogled na umetničku situaciju/Vojvodina 1997/2014 (Novi Sad, 2014). Odabrani performansi biće predstavljeni video i foto-dokumentacijom i umetničkim videom i uključuju izvođenja sledećih umetnika: Era Milivojević, Balint Sombati, Andre Stitt, Shaun Caton, Seiji Shimoda, Alastair McLennan, Cai Qing, Lenka Klodova, NON GRATA, Dragan Vojvodić, Vesna Perunović, Božo Vasić, Nataša Teofilović, MP art, Coco Fusco, Nenad Bogdanović.

Performativna forma je dvojako privlačna, kako za umetnike, tako i za publiku. Za umetnike jer mogu na najdirektniji način, uz pomoć sopstvenog tela i rekvizita da uspostave odnos sa publikom i javnošću. Ova forma im omogućava da na najiskreniji, najemotivniji inajbliskiji način izraze svoje ideje, misao i osećanja i podele ih sa publikom. Za publiku privlačnost performativne forme se manifestuje u komunikativnosti, u mogućnosti učestvovanja i saučestvovanja, u interaktivnosti.

Internacionalni multimedijalni umetnički festival u najvećoj meri je posvećen performansu negujući njegove različite forme, težeći ka afirmaciji ove umetničke discipline. Ovo je festival sa najdužom tradicijom u Vojvodini. Pored njega bilo je još nekoliko festivala performansa i složenih izložbi koje su jedan segment posvećivale performansu ali njihovo trajanje je bilo ogranićeno na 1-2 izvođenja. To naravno, ne umanjuje značaj izvedenih performansa i predstavljenih umetnika jer, naprotiv, u njima su učestvovali recentni internacionalni i domaći umetnici.

Leave a Reply

Your email address will not be published.