Performans, žensko telo i odnosi moći: Marina Marković u Salonu MSUB

Art Box portal //

U petak 28. juna u 19 časova, u Salonu Muzeja savremene umetnosti u Beogradu, biće otvorena izložba „The Arrangement(s)” umetnice Marine Marković. Ova izložba, na izvestan način, predstavlja završni deo serije performansa fokusiranih na pitanja odnosa moći u svetu umetnosti, u okviru umetničkog tržišta, institucionalnih politika, ali pre svega i moći u odnosu na žensko telo. Kustoskinja izložbe je Teodora Jeremić.

Izlozba-The-Arrangements-Foto-Ivona-Živulj

Kroz različite medije (video, instalacija, performans), i različite forme potčinjenosti i dominacije u odnosu na žensko telo Marina Marković preispituje  granicu između slobodne volje i biopolitičke prinude u životu žene, granicu između ličnih izbora i pritiska društva, zahteva umetničkog tržišta, koristi institucija i pojedinaca.

„Permeabilnost tih granica, i dvostruku prirodu moći koja se konstantno predaje i preuzima, dodatno se potvrđuje činom tetoviranja, tim simboličnim činom prodiranja egzorealnosti u endorealnost, koje se događa prema unapred utvrđenim i dogovorenim pravilima, nekada između autorke i različitih institucija, a ovaj put između autorke i teoretičara i teoretičarki umetnosti koji njen rad čitaju, tumače, definišu i čije će delove tekstova, kao metateorijski tekst, Marina Marković tetovirati tokom performansa. Autori ovih tekstova su: Ješa Denegri, Matthieu Lelievre, Lucrezia Nardi, Daniele Capra, ORLAN„, ističe se u objašnjenju izložbe.

Tako, serijom radova „The Arrangment(s)” Marina Marković otvara pitanje pozicija moći koja dolazi od spolja, inskripcija koje se upisuju u žensko telo, istina koje se nameću, značenja u nastajanju.

Kao što Kristeva navodi da subjekt mora iznova i iznova uspostavljati govorni/čitalački/spisateljski akt kako bi održao iluziju čvrstine sopstvenih granica, tako i Marina svakim novim „upisivanjem” na kožu kao mesto kontakta, susreta i „mesto gde se delovanje, sloboda izbora i individualno osnaživanje spajaju sa pritiscima kulturne moći i tenzijama društvene/personalizovane kontrole” (Faber) ponovo uspostavlja domete pregovaranja, otvara novi dijalog, ostvaruje novi dogovor, i preispituje granice ali i ulogu pojedinca u restrukturiranju, reformulisanju i transformaciji struktura i disrupciji pozicija moći.

Izložba će biti otvorena do 25. avgusta 2024. godine.

Video je dostupan na sledećem linku: https://we.tl/t-1R0o36cf45

Leave a Reply

Your email address will not be published.