Ponos i (samo)predrasude / stigma u vezi sa mentalnim zdravljem: Robi Vilijams u muzeju Moco

Piše: Ljiljana Maletin Vojvodić //

Amsterdamski Moco muzej od 8. marta do 8. jula predstavlja radove britanskog umetnika Robija Vilijamsa (Robbie Williams, 1974), koji izložbom Ponos i predrasude prema samome sebi (Pride and SelfPrejudice) propituje temu mentalnog zdravlja. Čuveni britanski muzičar i tekstopisac, radovima ironičnog ili provokativnog naslova poput Imao sam mentalni poremećaj pre nego što je to postalo cool ili Vaša mentalna bolest, na svojoj prvoj samostalnoj izložbi prikazuje lično suočavanje sa stigmom u vezi sa mentalnim zdravljem.

Robbie Williams, Pride and Self-Prejudice, MOCO, Amsterdam_Photo_Art Box portal

Robi Vilijams je jedan od najuspešnijih pop izvođača svih vremena.  Solo karijeru započeo je 1995. godine, prodao je više od 85 miliona albuma, a dobitnik je mnoštva nagrada. Uprkos uspehu, njegov život nije glamurozan i privilegovan na način na koji se to drugima može činiti. Borba sa mentalnim problemima svakodnevica je ovog umetnika.

Robbie Williams, Pride and Self-Prejudice, MOCO, Amsterdam_Photo_Art Box portal

U amsterdamskom muzeju Moco prikazani su Vilijamsovi radovi, crteži i slike — vizuelni dnevnik kojim dokumentuje sopstveno putovanje kroz mentalno zdravlje. Koristeći elemente humora, (samo)ironije i necenzurisane ispovednosti Vilijams, kroz jednostavan i komunikativan vizuelni jezik, ilustruje ličnu borbu sa spoljnim pritiskom, stidom, strahom i različitim unutrašnjim demonima.

Robbie Williams, Pride and Self-Prejudice, MOCO, Amsterdam_Photo_Art Box portal

Godine 2019. pevač je priznao da je tri godine proveo u sopstvenoj kući kući  kao zarobljenijk —  vlastitog uma. Pošto je bolovao od agorafobije tri godine je proveo na kauču svoje kuće jedući čips i gledajući televiziju. A onda je u njegov život ušla buduća supruga s kojom će dobiti troje dece. Ona je uspela da ga izvuče iz kuće i vrati u javnost.

Osim straha od otvorenog prostora i straha od odgovornosti, pevač je priznao da je patio i od telesne disformije (poremećaj percepcije vlastitog tela, nekontrolisani strah od ružnoće i lični doživljaj da je neki deo vlastitog tela ružan ili deformisan) i noćnog prejedanja.

Po njegovom svedočenju nagore mu je bilo kada je u svojim dvadesetim doživljavao ozbiljne halucinacije. Priznao je da je bio u iskušenju da počini samoubistvo jer je imao osećaj da ga progoni duh.

Robbie Williams, Pride and Self-Prejudice, MOCO, Amsterdam_Photo_Art Box portal

Proživljavajući uspone i padove, Robi Vilijams je osećao je pritisak u svom profesionalnom i privatnom životu, a pomoć je pokušavao da nađe u nizu rehabilitacionih centara. Tokom svog poslednjeg boravka na rehabilitaciji, devedesetih, započeo je put samopromišljanja — prihvatajući svetlost i tamu — kako bi unutrašnje demone pretvorio u anđele.

Robbie Williams, Pride and Self-Prejudice, MOCO, Amsterdam_Photo_Art Box portal

Izložba Robija Vilijamsa Ponos i predrasude prema samome sebi (Pride and SelfPrejudice), postavljena u delu amsterdamskog muzeja Moco, koji od kada je otvoren privlači veliki broj mlade publike (čemu doprinosi i navedena izložba) na programu muzeja je  još nekoliko dana, do 8. jula.

Više o muzeju Moco možete pročitati OVDE.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.