POSTFESTUM – KOREJSKI FILMOVI „BROKER“ I „DVOSTRUKA PREVARA“

Preporuka Art Box portala //

Art Box portal preporučuje dva južnokorejska filma, oba nagrađena na Kanskom filmskom festivalu 2022. godine a prikazana na  ovogodišnjem Festu. Reč je o filmovima „Dvostruka prevara“ (koji je u Kanu dobio nagradu za režiju), i „Broker“ (u kojem je Song Kang-ho nagrađen kao najbolji glumac). Oba ova filma mogu se pogledati u okviru programa PostFESTum (najgledaniji filmovi sa 51. Festa) koji se od 6. do 12. marta održava u pet bioskopskih sala u Beogradu.

PostFest baner

Film pod nazivom „Dvostruka prevara“ / „Odluka o odlasku“ („Decision to Leave“, 2022) režirao je Park Čan-vuk (1963) jedan od najpoznatijih južnokorejskih reditelja. Njegov „Oldboy“ je osvojio Gran pri na festivalu u Kanu, najznačajniju međunarodnu nagradu za korejski film do tada.

„Dvostruka prevara“ https://www.fest.rs/press/materijal

Krimi-film sa motivima usamljenosti i ljubavi tematizuje priču u kojoj detektiv istražuje smrt čoveka kojeg pronalaze u podnožju planine te zato dolazi u kontakt sa pokojnikovom suprugom, mladom Kineskinjom, negovateljicom koja brine o starima. Detektiv je pedantan, uredan, muči ga insomnija, živi u braku sa ženom od koje je emotivno distanciran, čak ni ne žive zajedno tokom nedelje budući da rade u različitim gradovima, on u drugom po veličini korejskom gradu Busanu, ona u nekoliko sati udaljenoj elektrani.

Jednako zagonetan u filmu je, pored zapleta, odnos između detektiva i mlade udovice, kao i njihovi psihološki karakteri, ali pored psihološkog ili krimi diskursa ne sme se zanemariti ni onaj vizuelni (boje, specifični enterijeri i eksterijeri), kao ni na specifičan način prikazana upotreba tehnologije u svakodnevnom životu.

https://www.fest.rs/
„Dvostruka prevara“  https://www.fest.rs/press/materijal

Trejler za film „Dvostruka prevara“ je dostupan na sledećem linku: https://www.youtube.com/watch?v=9aMHyTqvIvU

„Broker“ je takođe južnokorejski film iz 2022, ali ga je režirao japanski režiser Hirokazu Koreeda.

Reč broker označava posrednika u transakcijama s imovinom između kupaca i prodavača. No, u filmu je reč o posve neobičnom brokeru – posredniku u prodaji novorođenčadi.

Naime, jedne kišne noći, mlada žena ostavlja svoju bebu pored tzv. kutije za bebe. Ma koliko to izgledalo neobično, kutije za bebe, koje je osmislio jedan južnokorejski pastor, zaista postoje i omogućavaju majkama, koje nisu u stanju da se brinu o svojoj novorođenoj deci, da anonimno predaju svoju novorođenčad na staranje i ostave ih na sigurnom.

„Broker“ https://www.fest.rs/press/materijal

U zaplet priče se upliću i dve detektivke koje istražuju da li je crkva upletena u ilegalna usvajanja i prate mladu majku.

„Broker“ https://www.fest.rs/press/materijal

Zašto je mlada devojka napustila svoje novorođenče i ko su dvojica muškaraca koji planiraju da ga prodaju saznajemo tokom filma u kojem se zlo, moral i dobro propituju i modifikuju u međusobnim odnosima u koje stupa ova neobična „porodica“. Jer, kada otkrije njihov nezakoniti posao, mlada majka se pridružuje Ha Sang Hjeon-u, vlasniku perionice veša i volonteru u obližnjoj crkvi u kojoj je zaposlen njegov prijatelj Dong Su.

Vlasnika perionice glumi Song Kang-ho, inače jedan od protagonista čuvenog filma „Parazit“, koji je upravo za ovu ulogu nagrađen 2022. u Kanu.

Song Kang-ho u filmu „Broker“ https://www.fest.rs/press/materijal

Njegov partner je odrastao u sirotištu nakon što ga je majka napustila ostavivši poruku da će se vratiti po njega. Po korejskom zakonu, takvo pismeno obećanje isključuje dete iz procesa usvajanja, a kako je to isto učinila mlada majka (koja kreće na put sa njima) jasno je šta bi to značilo za njenu bebu te dvojica prijatelja planiraju da je prodaju.

„Broker“ https://www.fest.rs/press/materijal

Režiser filma Hirokazu Koreeda (Tokio, 1962) autor je i scenarija. Njegov film „Kakav otac, takav sin“ (2013) osvojio je nagradu žirija u Kanu a „Kradljivci“ (2018) „Zlatnu palmu“.

Trejler za film „Broker“ dostupan je na sledećem linku: https://www.youtube.com/watch?v=vm3B-fDc9Xw

Termini emitovanja ovih filmova dostupni su na zvaničnoj stranici beogradskog FEST-a: https://www.fest.rs/vesti/program-postfestum-filmovi-sa-festa

(priredila Ljiljana Maletin Vojvodić)

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.