IZLOŽBA O FEMINISTKINJI I KOREOGRAFKINJI MAGI MAGAZINOVIĆ

Priredio portal art Box //

U utorak, 7. marta u 19 časova, u Bioskopu Balkan biće otvorena izložba „Slobodan let: Maga Magazinović, kroz vremensku i prostornu disperziju“. U fokusu ovog transmedijskog projekta je ličnost Mage Magazinović (1882–1968), reformatorke, teoretičarke umetničke igre, filozofkinje, aktivistkinje i feministkinje, koreografkinje, osnivačice Škole za ritmiku i plastiku.

MAGA, 1909, Ritam promene, Muzej grada Beograda, foto: T anja Drobnjak

Autorka izložbe, koju organizuje Fondacija Saša Marčeta, je Gordana Kaljalović, a koautorka je Branka Pavlović.

Život, rad i aktivizam Mage Magazinović na ovoj izložbi biće interpretirani putem video i skulpturalnih instalacija, stvaranjem vizuelnog i zvučnog ambijenta u kom se odvija narativ o njoj, kao i performativnim segmentom i radionicom. Integrisanjem citata, fotografija i arhivske građe u vizuelne celine, ova izložba nastoji da uspostavi dijalog prošlosti i sadašnjosti, virtuelnog i stvarnog, trajnog i prolaznog, kao i da predstavi kulturni transfer Beograd–Berlin i Balkan–Evropa.

U prvoj polovini 20. veka u patrijarhalnoj Srbiji, Maga Magazinović se borila protiv konvencionalnih stereotipa o ženi i njenoj poziciji u društvu, zalažući se za slobodnu i emancipovanu ženu, kao i za značaj fizičke kulture za formiranje celovite ličnosti i njen odnos prema okruženju. U vremenu u kome je živela predstavljala je izuzetnu figuru po obrazovanju, koja se izdvajala svojim stavovima, vizijom i aktivnošću.

Njeno delovanje, njene osobene i savremene ideje, iskazivali su se na više planova. Kao borcu za savremenu, obrazovanu, oslobođenu ženu, kao teoretičarki igre i koreografkinji, za nju je igra instrument ljudskog opštenja. Bila je prva žena novinar, filozof, utemeljivač moderne igre kojom se preko telesne ekspresije iskazuje ličnost, a takođe je transponovala i stilizovala narodnu igru. Smatrala je da je za celovitu ličnost bitan odnos i ravnoteža fizičkog i duhovnog.

Maatine sa Magom, foto Max von Mathiessen

Izložbu je podržala Rekonstrukcija Ženski Fond (RŽF) u okviru programa Specijalni fokus, i Kino radionica, koja je producirala snimanje i postprodukciju video-materijala.

Pored izložbe, 11. i 12. marta biće održana i plesna radionica „Matine sa Magom“ koju će voditi Milica Tančić uz podršku Mariane Hilgert iz Berlina. Glavni fokus radionice biće pojedinačno istraživanje tri glavne komponente plesa TELO – VREME – PROSTOR korišćenjem različitih metoda iz umetničke prakse Milice Tančić, savremene plesačice i koreografkinje u ovom projektu, kroz koje upliće istraživanje i refleksiju o celokupnom radu, tekstovima, ličnosti, principima, značaju i samoj metodici plesa Mage Magazinović. Rezultat zajedničkog rada biće kratki performans koji će biti snimljen i postavljen kao deo izložbe.

Radionica je besplatna i otvorena za sve zainteresovane osobe od 18 do 98 godina, bez obzira na plesno iskustvo.

Eterično telo, Branka Pavlović, Max von Mathiessen

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.