Pozorišta iz Velike Britanije, Italije i Srbije na Šekspir festivalu

Art Box portal //

Šekspir festival, koji od 2014. godine publici predstavlja savremene svetske produkcije Šekspirovih dela, i ove godine se održava u autentičnom ambijentu rezidencije Vila Stanković. Od 4. do 7. jula, publici će se na glavnoj festivalskoj sceni predstaviti pozorišta iz Velike Britanije, Italije i Srbije, a festival, koji ove godine nosi slogan „Kako vam drago“, otvara Bogojavljenska noć” u režiji Ivana Vanje Alača.

Foto: Šekspir fest, promo

Predstava „Bogojavljenske noć“, koja otvara festival, čiji su selektori reditelji Nikita Milivojević i Boris Liješević, nastala je kao rezultat saradnje Šekspir festivala, Pozorišta mladih i Akademije umetnosti Novi Sad u okviru nove festivalske inicijative – programa  MOJ PRVI ŠEKSPIR, koji mladim autorima omogućava da se prvi put sretnu sa Šekspirovim delom na profesionalan način.

Drugog festivalskog dana publiku će dočekati londonski Flute Theatre,  koji će prvi put na Šekspir festivalu izvesti najčuveniju šekspirovu komediju : „San letnje noći”. Sedam izvođača igraju sve likove u komadu sa   muzikom koja se izvodi uživo na sceni.

Za ljubitelje plesnog pozorišta namenjena je predstava „Romeo i Julija: Poslednji sati“ u izvođenju međunardno poznate ImPerfect Dancers Company. „Romeo i Julija: Poslednji sati“ je predstava u kojoj se kroz pokret i muziku istražuju najsuptilnije emocije Šekspirovog čuvenog dela. Najveća ljubavna priča svih vremena pred publikom Šekspir festivala je 6. jula.

Letnje izdanje Šekspir festivala zatvoriće komad „Hamlet Double Bill” itallijanske trupe La Ribalta Teatro, dvojezični (italijanski i engleski) spoj komedije i tragedije između likova grobara i glumaca Šeksiprovog Hamleta. Ova predstava je pobednik velikog međunarodnog projekta Evropske mreže Šekspir festivala ShakeSPHERE 2023/2024.

Kao i prošle godine, deo programa festivala planiran je za jesen i prostor Srpskog narodnog pozorišta.

U realizaciju ovoga dela programa Šekspir festival ulazi sa novim partnerom – INFANT festivalom.

Najavljen je i zanimljiv prateći program festivala.

Inkluzivni programi koji svet pozorišta približavaju specifičnim društvenim grupama tradicija su Šekspir festivala.

Ove godine, „San letnje noći” Flute Theatre nakon predstavljanja tradicionalnoj festivalskoj publici u Vili Stanković 5. jula, imaće posebno izvođenje predstave prilagođene osobama sa autizmom.

U novembru se planira i promocija knjige „MOJ ŠEKSPIR: Rediteljsko putovanje kroz Prvi folio (My Shakespeare: A Director’s Journey through the First Folio)” koja prikazuje lični i profesionalni put Grega Dorana, umetničkog direktora Royal Shakespeare Company od 2012. do 2022. Tokom svoje slavne karijere, Doran je režirao ili producirao sve drame u okviru Šekspirovog Prvog folija. Pored toga u planu festivala je i izdavanje monografije “Šekspir festival: Prvih 10 godina”.

Ulaznice za 11. Šekspir festival mogu se kupiti od 19. juna na svim Tickets prodajnim mestima, kao i online putem stranice www.tickets.rs.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.