INFANT 2024: trijumf predstave „Hamlet – dan ubistva“

Art Box portal //

Predstava „Hamlet – dan ubistva”, u izvođenju Narodnog teatra Bitola iz Severne Makedonije, koju je – prema Koltesovoj drami – režirao kompozitor i reditelj Marjan Nećak, pobednik je 51. INFANT-a, održanog u Novom Sadu od 14. do 18. juna.

„Hamlet – dan ubistva”_foto: Sašo ILKOVSKI, KETI Talevska

Žiri festivala, u sastavu Jovana Balašević (glumica), Jelena Radović (scenografkinja) i Milovan Filipović (glumac), jednoglasno je doneo odluku da nagradu za najbolju predstavu na 51. INFANT-u dodeli predstavi „Hamlet – dan ubistva” Narodnog teatra iz Bitolja u režiji Marjana Nećaka.

„Jednostavnost i preciznost rediteljskog postupka, ujednačena i snažna igra ansambla, vizuelno i muzički maštovito i značenjski svedeno i konkretno. Sve to čini bitoljskog Hamleta kompletnom i vrednom predstavom, a u duhu najbolje tradicije ovog festivala”, navodi se u obrazloženju nagrade predstave Hamlet – dan ubistva u kojoj igraju: Nikola Stefanov, Ivan Jerčić, Valentina Gramosli i Viktorija Stepanovska Jankulovska.

Plakat_51. INFANT

„Dan ubistva u istoriji za Hamleta” Bernara Marija Koltesa napisan je 1974. godine, poslužio je kao dramaturška premisa za predstavu „Hamlet – dan ubistva“. Tekst referiše na  vanvremenskog Šekspirovog „Hamleta“, ali, kako se to navodi u obrazloženju koncepta predstave, „nije reč ni o adaptacijiji niti o komentaru Šekspirove drame već je u pitanju dramatizacija čuvene Hamletove situacije: situacije u kojoj svaki izbor vodi samo u smrt – moralnu, duhovnu, fizičku. Reč je o situaciji metafizičke zamke – u kojoj se dovodi u pitanje ljudska sloboda, odnosno pitanje ljudske slobodne volje u trenutku kada je suočen sa ograničenošću delovanja i svojom smrtnošću kao bića. To je i realna ljudska situacija u svakodnevnim odnosima među ljudima, kada je osoba u odnosu na drugu osobu suočena sa izborom da istraje kao ljudsko biće (sa svim potencijalnim vrednostima koje to biće sadrži) i da umre sa ljudskim dostojanstvom. Ili da umrem – i moralno i duhovno pre nego što konačno umrem za svet.”

Leave a Reply

Your email address will not be published.