PREISPITIVANJE ULOGE I EMOCIONALNOG SVETA ŽENE – OD TAČKE ZANOSA DO TAČKE BOLA

Priredio Art Box portal //

Izložba Od tačke zanosa do tačke bola Edite Kadirić i Maje Rakočević Cvijanov otvara se u utorak, 4. aprila u 19 časova, u novosadskoj Galeriji Bel Art. Autorka/kustoskinja izložbe je Nela Tonković.

Maja Rakočević Cvijanov, Ekstaza, 2022. Foto: Uz dozvolu Galerije Bel Art

„Sa preko dve decenije profesionalnog prisustva na sceni, Edita Kadirić i Maja Rakočević Cvijanov prepoznate su u odnosu na svoje zasebne umetničke opuse: crtački, odnosno vajarski i multimedijalni. Ovoga puta, okosnica zajedničke izložbe i tačka spajanja njihovih radova je preispitivanje uloge i emocionalnog sveta žene. Kroz seriju crteža, Edita Kadirić o ovoj temi progovara na suptilan i slojevit način, gradeći svet sazdan od ženskih figura koje hrabro pokazuju svoj unutrašnji duhovni pejzaž, dok Maja Rakočević Cvijanov u formi objekata iz izvedenih performansa prikazuje čitav dijapazon osećanja, od radosti do sete. Njihova najnovija dela pozivaju posmatrača da aktivno pristupi sagledavanju životnih pozicija i stanja ne samo onih koja ta dela opisuju, već i sopstvene“, ističe se u obrazloženju koncepta izložbe.

Edita Kadirić, Youth II, 2022. Foto: Uz dozvolu Galerije Bel Art

Edita Kadirić (1976, Banja Luka) diplomirala je na odseku za grafiku Akademije umetnosti u Novom Sadu 1997. godine, dok je prvi nivo postdiplomskih studija završila dve godine kasnije na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu. Na Univerzitetu u Barseloni pohađala je master studije iz oblasti intermedija u umetnosti 2014. i 2015. godine. Samostalno izlaže od 1995. godine u Srbiji, Mađarskoj, Portugaliji i Nemačkoj, dok je za kolektivne izložbe selektovana u Srbiji, Nemačkoj, Španiji i Francuskoj.

Maja Rakočević Cvijanov (1975, Subotica) diplomirala je i magistrirala vajarstvo na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu. Trenutno je doktorand na istom fakultetu, na vajarskom odseku. Zaposlena je u Međuopštinskom zavodu za zaštitu spomenika kulture Subotica od 2008. godine. Predaje vajanje u srednjoj Politehničkoj školi u Subotici od 2018. godine. Članica je Udruženja likovnih umetnika Srbije (ULUS) od 2001. godine. Od 2000. godine izlaže na brojnim grupnim izložbama u zemlјi i inostranstvu (Srbija, Crna Gora, Slovenija, Češka, Finska, Nemačka, Italija, Austrija, Mađarska, SAD, Francuska). Samostalno izlaže od 2000. godine u Srbiji, Crnoj Gori, Hrvatskoj i Mađarskoj.

Izložba traje do 28. aprila 2023.

Leave a Reply

Your email address will not be published.