„PRIMA FACIE“: KAKO ZAKONODAVSTVO UGROŽAVA ŽRTVE SEKSUALNOG NASILJA

Priredio Art Box portal //

Premijera predstave PRIMA FACIE, u režiji Anja Suše i izvođenju Maše Dakić, očekuje nas 26. januara u 20 h, u Bitef teatru. Reč je o pozorišnom komadu čiji je cilj da informiše, opomene i potencijalno dugoročno promeni javnu percepciju seksualnog zlostavljanja. Ovu monodramu, u prevodu Biljane Popmijatov, u Bitef teatru režira Anja Suša, dobitnica Grand Prix nagrade ovogodišnjeg Bitefa.

Foto: Promo

Autorka teksta monodrame „Prima Facie“ je australijska književnica Suzie Miller. Radnja prati Tessu, advokaticu specijalizovanu za odbranu muškaraca optuženih za seksualno napastvovanje, koja potom i sama biva napadnuta. Njeno viđenje pravosudnog sistema tada se menja. U monodrami se tematizuje kako se u slučajevima seksualnog napada moraju pružiti kristalno jasni dokazi da bi došlo do osude, te kako u tim sudskim procesima žrtve bivaju stigmatizovane i ponovo prolaze kroz razne oblike zlostavljanja.

Komad je praizveden u Australiji 2019. godine, a nagrađen Toni i Oliver nagradama na Brodveju i Vest Endu.

Pravosudni sistem koji prosuđuje o saučesništvu žrtve je dijabolična patrijarhalna zamka koja nastoji da onemogući žene da bilo šta dokažu i zapravo ih izlaze ponovnom silovanju optužujući ih za saučesništvo u zločinu, ističe se u kritikama teksta i predstave.

Prima Facie je brodvejska senzacija, komad koji ne govori  o nečemu što se dešava nekome, nekad, negde, već o onome što se dešava nama, sada i ovde. (Gardijan)

Komad Prima Facie je otvorena polemika protiv patrijahalnog zakonodavstva koje i dalje ugrožava žrtve seksualnog nasilja. Jedan od najuzbudljivijih komada ove sezone. (Njujork Tajms)

Leave a Reply

Your email address will not be published.