Prva samostalna izložba Mikelanđela Pistoleta u Beogradu

Art Box portal //

U petak 10. maja 2024, u Muzeju savremene umetnosti u Beogradu, otvara se izložba Preventivni mir Mikelanđela Pistoleta, prva samostalna izložba jednog od najznačajnijih italijanskih umetnika u Beogradu. Postavljena na dva sprata Muzeja, izložba ima za cilj da pruži uvid u više od 60 godina umetničke prakse jednog od najuticajnijih savremenih umetnika u Evropi danas. Kustoskinja izložbe je direktorka Muzeja savremene umetnosti, Marijana Kolarić, uz asistenciju Kristine Armuš.

Michelangelo Pistoletto, Venera sa krpama – Venere degli stracci 1967 – 2013, photo Alessandro Lacirasella, ljubaznošću umetnika i Fondacije Pistoleto

Ova sveobuhvatna izložba ima za cilj da prikaže celokupan umetnikov opus, uključujući Pistoletova kapitalna dela: Slike ogledala, Veneru od krpa, Minus objekte, Voleti razlikeumetnički pokret za međumediteransku politiku, Treći raj i mnoge druge skulpture i instalacije, kao i fotografije, video-zapise, rane akcije u javnom prostoru. Izložba obuhvata i najnovije slike nalik na raznobojne QR kodove koje se mogu percipirati kao dela apstraktne umetnosti, ali koje se, uz pomoć pametnih telefona, mogu i aktivirati tako da otkriju zanimljive priče ili daju odgovore na aktuelna društvena pitanja, generisana putem veštačke inteligencije.

„U vreme globalnih izazova kao što su socijalna i ekonomska nejednakost, nasilje, otuđenost, koji dovode do očiglednih društvenih netrpeljivosti razdvajajući čovečanstvo, umetnost kao najistaknutiji izraz kreativnosti preuzima društvenu odgovornost i postaje kompas društvenog razvoja,  doprinoseći izgradnji vrednosti i ideja koje vode ka boljem i sigurnijem svetu. U svetlu društveno angažovanih umetničkih praksi, ličnost i delo Mikelanđela Pistoleta zauzima posebno i istaknuto mesto. S tim u vezi, ova izložba ne nastoji da bude još jedan u nizu umetničkih događaja, već ima za cilj da nas dubinski podstakne na razmišljanje o ovom delikatnom istorijskom trenutku ratova i sukoba koji ne samo da odnose živote već uništavaju ljubav, naglašavajući kulturne i etničke razlike među ljudima. Preventivni mir stoga nije samo alternativa, preventivni mir je poziv na buđenje, urgentnu akciju svakog pojedinca/ke da se okrene plemenitim vrednostima, ljubavi, toleranciji, negovanju različitosti i postane osvešćeno biće Trećeg raja na koji nas umetnik poziva, u eri punoj izazova pred tehnološkim i virtuelnim realnostima – čineći ovu izložbu velikim događajem kako za muzej tako i za umetnika“, povodom izložbe izjavila je Marijana Kolarić, direktorka MSU i kustoskinja izložbe.

Mikelanđelo Pistoleto (Biela, 1933), glavni protagonista italijanskog umetničkog pokreta Arte Povera, stupa na umetničku scenu 60-tih godina prošlog veka a njegova umetnička praksa neodvojivo je povezana sa društvom i društvenim razvojem. Aktiviranje umetnosti kroz društveno angažovanu praksu i njeno povezivanje sa svakodnevnim životom predstavlja srž Pistoletovog umetničkog delovanja, budući da on koristi umetnost kao alatku za odgovornu društvenu transformaciju.

Za izložbu u Beogradu, uz ljubaznost umetnika, pomoć JKP Zelenila, dozvolu Grada Beograda i podršku Italijanskog instituta za kulturu u Beogradu, Muzej savremene umetnosti je u prilici da izvede trajni simbol Trećeg raja u Parku prijateljstva ispred Muzeja u znak mira i prijateljstva pod okriljem jubileja – 145 godina italijansko-srpskih diplomatskih odnosa i obeležavanja stogodišnjice polaganja kamena temeljca zgrade u Birčaninovoj ulici, u kojoj se nalazi Ambasada Italije u Beogradu.

Prva samostalna izložba Mikelanđela Pistoleta u Beogradu organizovana je u saradnji sa Cittadellarte – Fondacijom Pistoleto, udruženjem Zerynthia i Italijanskim institutom za kulturu u Beogradu, pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Republike Srbije i Ambasade Italije u Beogradu.

Izložba će biti otvorena do 10. septembra 2024. godine.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.