Razgovor sa VR povodom u knjižari Bulevar Books: Cyber Reality Fiction

Art Box portal //

Jedna od funkcija umetničkog delovanja jeste da postavi pitanja ili predloži neki mogući ishod. Kada vizuelni umetnik i univerzitetski profesor/inženjer hrabro uđe u polje književnosti dobijemo surprise mode. Ali, šalu na stranu — ovaj roman je zanimljiva tehnološko-vizuelna simbioza izrečena lakim jezikom, sa dinamičnom strukturom i uzbudljivom, gotovo krimi-cyberpunk atmosferom. Danas, kada čovečnstvo strepi i kalkuliše sa uticajem tehnologije veštačke inteligencije, roman se može pogrešno protumačiti autorovim negativnim stavom. Ali ne, on nam naprosto daje jednu od mnogobrojnih mogućnosti savremene tehnologije i uticaja na naše živote u ekranskoj, imersivnoj i životnoj slici. (M. B.). Upravo o tome, povodom romana SURPRISE MODE (Bunker, Novi Sad, 2024), u novosadskoj knjižari Bulevar Books, 16. maja u 20 sati, razgovaraće sa autorom prof. dr Miodrag Krmar i izdavač Jovan Gvero.

Foto_uz dozvolu autora

Ona, u Metaverzum aplikaciji virtuelne realnosti iznenada ima nesvakidašnju situaciju korišćenja VR opreme, koja  prouzrokuje čitav niz događaja koji vremenom postaju sve agresivniji. Hakerka LoL joj pritiče u pomoć znajući koji kobni ishod bi mogao da nastupi. Pokreću se paralelna vremena u kojima Ona donosi različite odluke koje utiču na njen dalji život. U međuvremenu upoznaje Mladića, sa njim stupa u emotivnu vezu i saznaje da je on rezultat bizarnog genetskog eksperimenta. Radnje koje se paralelno odvijaju imaju različite završetke, a sve su bazirane na pretnji  veštačke inteligencije kreirane da zadovolji atipične korisnike Metaverzuma, kakve su Ona i LoL. A ta pretnja je opasna po život…

Šta je to Cyber Reality Fiction?

Cyber Reality Fiction može se interpretirati kao podžanr naučne fantastike ili spekulativne fikcije koji istražuje ideje vezane za veštačku inteligenciju, virtuelnu realnost, sajber prostor, etička pitanja digitalnog doba i druge tehnološke teme. Ova dela često prikazuju interakciju između ljudi, tehnologije i virtuelnog sveta, stvarajući intrigantne priče koje reflektuju savremene društvene i tehnološke promene i uticaj na ljudsko iskustvo. Takođe, istražuju emocionalni i psihološki uticaj tehnologije na lične identitete, razvijajući kompleksne priče koje duboko prodiru u aspekte ljudskog uma i društvenih interakcija.

Ko je autor ove knjige?

ZKMDY je pseudonim autora romana SURPRISE MODE, koga je prvi put koristio u potpisu priče Louvre — Izba objavljene u knjizi FRAGMENTI, Branka Budžarova, First edition, Novi Sad, 2022.

ZKMDY je multimedijalni umetnik koji je svoj kreativni rad započeo u okviru Nove umetničke prakse sedamdesetih, da bi svih ovih godina stvarao u različitim medijima, od klasičnih do nestabilnih kao što su video, performans, veb-art ili VR.

Devedesetih, tokom boravka u Holandiji, aktivno se bavio onlajn pisanjem, proširujući granice teksta na druge medije, sarađujući se internacionalno poznatim autorima.

U tom periodu započinje svoju naučnu karijeru i jedan je od pionira primene VR-a i AI u naučnim   istraživanjima. Magistrirao je 1995. na VR-u, a doktorirao 2000. godine na AI i OODB-u, na TU Delft u Holandiji. Dugogodišnji je redovni profesor na FTN-u i Univerzitetu EDUCONS, u Novom Sadu.

Ovo mu je prvi roman. Baziran je na iskustvu bavljenja naukom u domenu VR-a, AI i srodnih     disciplina.

Drugi o knjizi

„Kvantna mehanika nas uči da mikroskopski sistemi, veličine atoma i manji, satkani od nekolicine elementarnih čestica, postoje u takozvanoj superpoziciji (preklapanju) stanja. Oni u sebi već sadrže sve moguće varijante svoje vremenske evolucije, a koja će se stvarnost tom minijaturnom komadiću našeg sveta zaista i realizovati, zavisi od verovatnoće, ali i posmatrača. Ponekad presudan uticaj na prelazak iz mnoštva raznih mogućnosti u ono što će postati neumitna realnost ima i način kojim taj krhki sistem dovodimo do nivoa našeg opažanja.

Između korica ove knjige autor je veoma vešto smestio jedan mikroskopski komadić naše stvarnosti u čijem se središtu nalazi devojka, koja pokušava da odbrani sopstvenu svest, a zatim i život, od neželјenog napada virusa virtuelne realnosti. Nјoj društvo pravi mladić čija je životna istorija na neki sasvim drugi način vezana za visoke tehnologije. Autor nam njihovu priču daje u superpoziciji stanja, tj. u nekoliko paralelnih vremenskih tokova u kojima bi mikroskopski svet ovog para mogao postojati. Širok je spektar mogućih ostvarenja, od tragedije do bajke, a na čitaocu ostaje da odabere jednu iz ponuđenih realnosti ovog veoma dopadlјivog para.“

(prof. dr Miodrag Krmar, nuklearni fizičar)

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.