Šta nas sve očekuje na 51. Infantu?

Art Box portal //

Internacionalni festival alternativnog i novog teatra – 51. INFANT – održaće se od 14. do 18. juna u Novom Sadu. U izboru selektora, reditelja Aleksandra Popovskog gledaćemo četiri predstave koje na različito uzbudljive načine slave kreativnost ljudskog duha.

Foto: 51. Infant, plakat, promo

TAKMIČARSKI PROGRAM

14. jun / SNP / Velika scena / 19.30 časova

„SVET BEZ ŽENA” (Bitef teatar i Centar za kulturnu dekontaminaciju, Beograd)

Publika sedi na sceni

Žene i rad u fokusu su projekta „Svet bez žena”. Autorke Maja Pelević i Olga Dimitrijević polaze od istraživanja strukturalnih nejednakosti u domaćem pozorištu: neravnopravnosti žena, nejednakih nadnica, normalizovanog nasilja, reprodukcije patrijarhalnih kapitalističkih obrazaca, i dolaze do pitanja: „Ko ima pravo da radi, u kojim uslovima i koliko da bude plaćen za svoj rad?“

Predstava preispituje koji su uopšte dometi angažovane umetnosti danas, kao i na koji način ljubav (prema umetnosti) predstavlja najpodmukliji izvor društvene represije. Šta ako bi žene u teatru stupile u generalni štrajk? Da li bi to bilo zbog niskih plata, ili zbog seksizma i mizoginije kojima su neprestano izložene? Slalom kroz ove teme vodi nas do pokušaja traganja za novim jezikom, koji je i politički, i pozorišni, i poetski novi jezik žena, rada i levice za dane koji dolaze.

Foto: Jelena Janković

Pelević i Dimitrijević autorke su koncepta i teksta, a ujedno i izvode ovaj performans, koji je 2022. godine na Bitefu osvojio nagradu publike. Kritičarka Ana Tasić napisala je u „Politici” da se radi o „žestoko ironičnom i zabavnom performansu”, te da su „naročito lucidni i komički efektni dijalozi koji vrcaju od razobličavajućih komentara o nepravednom kapitalističkom patrijarhatu u kome živimo”, dok je Boban Jeftić u „Ninu” napisao: „Spontano, pametno, politički i ideološki precizno i subverzivno, istovremeno stendap i politička agitacija, mizanscenski razigrana i performerski beskrajno šarmantna…”

16. jun / SNP / Velika scena / 19.30 časova

„SIRANO” (Jugoslovensko dramsko pozorište, Beograd)

Dragan Mićanović, jedan od najboljih glumca koga je Srbija ikada imala, igra naslovnu ulogu u „Siranu” Jugoslovenskog dramskog pozorišta. Oni koji su gledali predstavu kažu da je raskoš glumačkih valera koje je u njoj prikazao retko viđan na našim scenama. I predstava je raskošna, jer kakav bi to „Sirano” Edmona Rostana bio da nije u velelepnim kostimima, scenografiji, koreografiji i svemu drugom što pripada tom herojskom junaku. Sve u režiji Gorčina Stojanovića.

Foto: Nebojša Babić

U priči o pesniku, idealisti, duboko osećajnom čoveku, koji se razmeće hrabrošću kako bi prikrio nesigurnost zbog svog fizičkog izgleda, čoveku koji duhovitošću štiti ranjivo srce, između ostalih u mnogobroj glzmačkoj ekipi igraju i: Marija Vicković, Anita Mančić, Nebojša Milovanović, Marko Janketić…

17. jun / SNP / Velika scena / 19.30 časova

„HAMLET – DAN UBISTVA” (Narodni teatar Bitola, Severna Makedonija)

Publika sedi na sceni

Predstavu „Hamlet – dan ubistva“ u Narodnom teatru Bitola/Severna Makedonija, režirao je – prema Koltesovoj drami – kompozitor i reditelj Marjan Nećak. To je o dramatizacija poznate Hamletove situacije u kojoj svaki izbor vodi samo u smrt – moralnu, duhovnu, fizičku. Metafizička zamka dovodi u pitanje ljudsku slobodu, odnosno pitanje slobodne volje u trenutku kada se čovek suočava s ograničenošću delovanja i svojom smrtnošću. Ujedno, to je i stvarna situacija u svakodnevnim odnosima među ljudima, kada je jedna osoba u odnosu na drugu suočena s tim da ustraje kao ljudsko biće, pa i da umre dostojanstveno… U predstavi igraju: Nikola Stefanov, Ivan Jerčić, Valentina Gramosli i Viktorija Stepanovska Jankulovska.

18. jun / SNP / Velika scena /19.30 časova

„ZBILJA“(HNK Zagreb, Hrvatska)

Publika sedi na sceni

Dvoje izuzetnih hrvatskih glumaca Nina Violić i Livio Badurina zvezde su autorskog projekta Tomislava Šobana, koji je s Marinom Lisjakom autor teksta. Uzbudljiva duodrama vodi nas u svet dva glumca koje zatičemo u dvorani namenjenoj za tonska snimanja, gde će izvesti eksperiment inspirisan predavanjima fizičara Ričarda Fajnmana. Eksperiment kao analitički postupak za proučavanje uzročno-posledičnih odnosa govori nam šta je bitno, a što nije, ili baca novo svetlo na poznate pojave. I dok je u prirodnim naukama eksperiment uspeo ako uvek daje isti rezultat, u dramskoj umetnosti eksperiment je uspeo ako nikada ne daje isti rezultat.

U slučaju „Zbilje“ rezultat očigledno nije izostao, jer su vodeći hrvatski kritičari povodom predstave „podivljali”… „Zagreb je podivljao, a umjetnici su frustrirana sirotinja predvođena mediokritetima. Ova je predstava prozor u drugačiji svijet…”, napisao je uvek oštri Tomislav Čadež u „Jutarnjem listu”, dok Nataša Govedić iz „Novog lista” kaže za „Zbilju“ da je “prva predstava sjajnog eksperimentalnog reditelja Tomislava Šobana i kazališni rad koji najavljuje umjetnika koji zna raditi s glumcima, duboko promišlja svaki kadar scenskog prostora i na različite, lucidne načine osluškuje i spaja filmsku i kazališnu izvedbu.”

U Pratećem delu programa festivala biće izložba „Lego iz Novog Sada“, predstava „Da bar nisam žensko“, „Kontrabas“ (14. juna), „Brak-mrak“ (15. juna), „Neodustajanje” (18. juna), te post festum tokom leta premijera INFANT-ove produkcije „Smrt kuca”.

Ulaznice za predstave prodaju se na blagajni SNP-a. Osim na „Siranu“, na svim drugim predstavama publika sedi na sceni, zbog čega je broj karata ograničen na 200.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.