SVAKODNEVICA KINESKIH RADNIKA U GRADU NOVOGODIŠNJIH UKRASA

Priredio Art Box portal //

Film „Srećna Nova, Jivu“ Mladena Kovačevića, koji propituje svakodnevicu kineskih radnika u gradu novogodišnjih ukrasa, biće prikazan u okviru projekta DokZima, smotri dokumentarnog filma koja se tokom decembra održava u Beogradu i Novom Sadu. Film vodi nas u Jivu, grad u kojem se u 600 fabrika božićni i novogodišnji ukrasi proizvode za čitav svet.

„Srećna Nova, Jivu“ Mladena Kovačevića_foto promo

Komunistički ideali izbledeli su u kineskom gradu gde se u više od 600 fabrika proizvode novogodišnji ukrasi. Radnici u tim fabrikama mogu da priušte najnovije telefone, ali i dalje spavaju u skučenim spavaonicama, migranti u vlastitoj zemlji. Mladi posebno osećaju umor od fabričkog rada. U procepu između komunističke tradicije i popularnog kineskog sna o uspehu, oni sanjaju o poslovima, bogatstvu, slobodi i ljubavi.

Trejler filma „Srećna Nova, Jivu“: https://vimeo.com/376132164

Film, koji je sniman u Kini, a nagrađen je Srcem Sarajeva za najbolji dokumentarni film 26. Sarajevo film festivala, biće prikazan u sredu, 20. decembra u 20 časova u Dvorani Kulturnog centra Beograda (DKC) i u četvrtak, 21. decembra u 19 časova u Kulturnom centru Novog Sada. Nakon projekcija u oba grada biće održan razgovor sa autorom.

„Srećna Nova, Jivu“ dobitnik je nagrada i na festivalima u Rotterdamu, Hot Docs, Doclisboa, Flahertiana – FIPRESCI nagrada i Specijalno priznanje žirija…

Smotra DokZima je novi projekat mladih filmskih autora nastao sa misijom da osveži, podseti i angažuje publiku, kroz domaće dokumentarne filmove i razgovore sa autorima. DokZima predstavlja platformu za promociju domaćeg dokumentarnog filma. Smotra je nastala je sa ciljem da postane dodatna spona između mladih autora dokumentarnih filmova i distributera koja će, uz pomoć projekcija u dva grada, pokušati da podstakne širu publiku da se vrati u bioskop. Pored domaćih festivala poput BELDOCS-a, Festivala Slobodna zona, bioskopska distribucija ovih ostvarenja je svedena na minimum. Manifestacija se realizuje u produkciji filmske kuće Set Sail Filma, u saradnji sa udruženjem dokumentarista Doksrbija, a uz podrsku Ministarstva kulture Republike Srbije.

„Srećna Nova, Jivu“ Mladena Kovačevića_foto promo

Filmovi Mladena Kovačevića prikazivani su u selekcijama Roterdama, Karlovih Vari, Visions du Réel, IDFA, Hot Docs, DOK Leipzig, FIDMarseille, CPH:DOX, i preko stotinu drugih festivala, gde su osvojili brojne nagrade. U poslednjih nekoliko godina režirao je „Anplagd“ (2013), „Zid smrti i tako“ (2016), „4 godine u 10 minuta“ (2018), „Srećna Nova, Yiwu“ (2020), i „Još jedno proleće“ (2022). Trenutno završava film „Mogućnost raja“, priprema dokumentarni film „Koryo“, i igrani „Iza zavesa, iza drveća“.

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.