Zbog čega bi trebalo kupovati u second hand radnjama

Priredio: Art Box portal//

Za jedne je kupovina u secon-hand radnjama i na buvljacima jedina šansa da se obuku i skuće, neki u njima kupuju jer vode računa o ekologiji i održivosti dok je za treće, posebno među mladima, kupovina na pravim ili Instagram virtuelnim buvljacima odlična alternativa kupovini u šoping centrima.

© Art Box portal

Evo nekoliko razloga zbog čega bi trebalo kupovati u second-hand radnjama:

Briga o ekologiji i suprotstavljanje konzumerizmu

Mnogi se danas odlučuju da kupuju manje, kvalitetnije i održivije. Kupovina u second-hand radnjama smanjuje potrošnju prirodnih resursa. Kada kupujemo već nošenu odeću, stare ploče ili nameštaj produžujemo njihov životni vek i smanjujemo potrebu za proizvodnjom novih proizvoda. To pomaže i u smanjenju otpada.

© Art Box portal

Originalnost i kreativnost

U second hand radnjama možemo pronaći jedinstvene i originalne predmete i razlikovati se po načinu odevanja (ili recimo izgledu stana) od drugih.

Možemo se više oblačiti u skladu sa sopstvenim ukusom i imati veći izbor pred sobom, pogotovo kada su ponovo u modi retro, vintage i chic komadi garderobe, kvalitetni materijali i originalni krojevi.

Second-hand radnje mogu biti odlično mesto za pronalaženje inspiracije ili oblačenje na  originalan način. U njima se mogu lako pronaći različiti odevni predmeti kojima se može promeniti namena, mogu se prepraviti i modifikovati kako bismo stvorili nešto drugačije i originalno.

© Art Box portal

Održivost i tzv. spora moda

Održiva moda često se koristi kao sinonim za ekološku ili organsku modu. Tzv. spora moda (slow fashion) ima za cilj ima povećanje društvene sviesti svih koji su deo modnog lanca, od dizajnera do potrošača, kako bi postali svesniji stvarne cene tekstilne industrije koju plaćaju radnici, zajednica i okolina.

© Art Box portal

Ušteda

Roba u second-hand radnjama obično je znatno jeftinija od kupovine novih proizvoda. Možete zaita pronaći kvalitetne predmete po pristupačnim cenama. Naravno, u nekim je zemljama to postao modni trend i cene su postale izuzetno visoke ukoliko je reč o prodavnicama u kojima se prodaje posebno odabrana održiva moda.

© Art Box portal

Podrška lokalnoj zajednici

Kupovina u second-hand radnjama često podržava lokalne trgovce i male poduzetnike. Ove radnje su u mnogim zemljama deo zajednice i mogu pružiti podršku Crvenom krstu, lokalnim humanitarnim organizacijama ili drugim dobrotvornim ustanovama.

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.