SVEČANO ZATVOREN 30. FESTIVAL EVROPSKOG FILMA PALIĆ. NAGRADU PUBLIKE DOBIO KEN LOUČ

Priredio portal Art Box //

Svečanom ceremonijom dodele festivalskih priznanja najboljim evropskim ostvarenjima, kao i projekcijom filma „Zaštita pre svega“ Pavla Vučkovića, u petak 21. jula u Bioskopu Eurocinema zatvoren je 30. Festival evropskog filma Palić. Dobitnik Zlatnog tornja za najbolji film u Glavnom takmičarskom programu festivala je  „Crveno nebo“ Kristijana Pecolda. Gorki List nagrada publike ovogodišnjeg 30. Festivala evropskog filma Palić dodeljena je filmu „Stari hrast”, reditelja Kena Louča. Film je prikazan u okviru Glavnog takmičarskog programa.

Foto: Damir Vujković

„Stari hrast” je film o budućnosti poslednjeg preostalog paba, Stari Hrast u selu na severoistoku Engleske, gde ljudi napuštaju zemlju zbog zatvorenih rudnika. Kuće su jeftine i dostupne, što ga čini idealnom lokacijom za sirijske izbeglice.

Gorki List nagradom publike za najbolji film, publika preuzima aktivnu ulogu i iz svog ugla sagledava dela filmske umetnosti predstavljena na Festivalu. Na taj način uvaženo je, pored mišljenja stručnog žirija, i mišljenje najbrojnijeg „žirija“ odnosno onih zahvaljujući čijoj lojalnosti i posvećenosti filmu, Festival traje svih ovih godina.

Uvažavajući činjenicu da se izbor najboljeg filma po mišljenju publike često zasniva na drugačijim kriterijumima od kriterijuma stručnog žirija, Festival evropskog filma i Gorki List ovom nagradom pozvali su posetioce festivala da nakon projekcija glasaju za najbolji film koji je prikazan na 30. po redu izdanju festivala.

Ovogodišnje, 30. izdanje Festivala evropskog filma Palić, održano je od 15. do 21. jula na Paliću i u Subotici, u organizaciji Otvorenog univerziteta Subotica. Festival je održan na više lokacija, među kojima su jedinstvena Letnja pozornica na Paliću, kao i bioskopi Eurocinema, Abazija i Lifka. U zvaničnom programu festivala na Letnjoj pozornici, u bioskopu Abazija na Paliću, kao i bioskopima Eurocinema i Aleksandar Lifka u Subotici, prikazano je više od 100 filmova u 11 selekcija i programa. Pored bogatog filmskog programa, publika je mogla da uživa u brojnim dinamičnim pratećim sadržajima – koncertima, izložbama, promocijama, radionicama, panel diskusijama i stručnim predavanjima.

Leave a Reply

Your email address will not be published.