Svet mode ― paralelni svet

Piše: Nataša Krstić //

U ovim našim, kao u svim teškim vremenima, ljubav prema modi, kultura odevanja i shvatanje mode kao bitnog sadržaja svakodnevice, mogu veoma ozbiljno i snažno uticati na kvalitet života. Moda ― to su ona mala vrata, onaj uzak i diskretan prolaz koji ljudima, prevashodno ženama (ali ne samo njima), otvara ulazak u drugi svet, u paralelnu, virtuelnu, nevidljivu realnost koja počiva na otkrivanju sopstvenog identiteta, slavljenju života i lepote, na menjanju kvaliteta realnosti i svakodnevice.

Muzej Röhsska, Geteborg. Foto: Art Box portal

Koko Šanel je razumela i znala sve o stvaranju te druge, nevidljive realnosti. Pre „Šanel revolucije“ moda je prevashodno služila dokazivanju statusa i ekonomske moći u društvu. Od vremena početaka Koko Šanel moda je odraz slobode, ličnog izbora i slobodnog čina. Moda postaje prostor mašte, stila, estetskih vrednosti ― kako visokih tako i subverzivnih. Takav koncept potvrđuje Iv Sen Loran, razvijajući ideje Šanel, koja mu je bila uzor. Suštinski, Šanel i Sen Loran utemeljili su savremenu modu, usmerenu ka kreiranju slobodne žene, hrabre, otvorene, nekonvencionalne, emancipovane i verne lepoti.

This photograph of Gabrielle „Coco“ Bonheur Chanel was taken by Man Ray, born Emmanuel Radnitzky, in 1935. CC BY-NC-SA Image : Man Ray

Kako se moda može pretvoriti u umetnost življenja demonstrirala je meksička slikarka Frida Kalo, koja je čin odevanja pretvorila u slavu života, originalnosti i stila.

Po ugledu na Šanel i Fridu Kalo svaka žena može naučiti koliko je, zbog čega i na koji način, moda ključni deo svakodnevice. Svaka žena može razviti svoju ličnu i intimnu priču sa modom, svoj odnos prema izgledu i imidžu.

Frida-en-corset-Florence-Arquin

Stvarajući sopstveni vizuelni identitet i zamišljajući svoje idealne odevne predmete možemo stvoriti sopstveno carstvo kreiranih narativa i identiteta. Naš izgled je način da objasnimo sebe, da kažemo ko smo, šta želimo, čemu težimo, kako zamišljamo idealnu sebe.

Sve je veći broj autorki blogova i knjiga koje govore o modi kao vidu komunikacije, sredstvu izražavanja i važnom elementu života. Život sa modom je postao način življenja. Moda je jedna od onih malih stvari koje su sastavni deo kulture. Zato što pripada kulturi, ona realno postaje velika stvar i igra važnu ulogu u izgrađivanju sistema vrednosti od kog je kultura sazdana, a kojem u savremenom dobu preti da kolabira. Samim tim postaje sve važnije očuvati uticaj i snagu tradicije mode u savremenom životu.

Moda je ženama i pop zvezdama omogućila da izmišljaju sebe iznova konstantno, da se pronalaze u različitim identitetima, poput Madone i Dejvida Bouvija, koji je bio poznat po nadimku Kameleon.

Fotografiska muzej, Stokholm. Foto_Art Box portal

Moda je ključ za unutrašnji dijalog. Ona nas oplemenjuje, pomaže da očuvamo dobre osobine i vrednosti koje prepoznajemo u sebi. Sigurna je stanica na putu ka samospoznaji i ljubavi prema sebi i drugima.

U mašti možemo putovati kroz dekade i epohe, birati stilove ili odevne predmete i trendove koji nam odgovaraju. Princip formiranja odnosa individue sa modom je zlata vredan mehanizam koji opstaje u svakom vremenu i u svim okolnostima. Jedna od aktuelnih blogerki, autorka knjige Seeking love finding overalls, čuvena Leandra Medin, nazvala je svoj blog Man Repeller ili ono što je odbojno za muškarce. Leandra reklamira modni stil koji žena stvara u činu introspekcije, koji ne prikazuje ženu onakvu kakvu muškarac voli da je vidi, nego ženu koja slobodno interpretira samu sebe i ne robuje diktatu muškaraca.

Moda je nepresušni izvor stilova. Suština svake žene može se izraziti u originalnom stilu koji se formira postepeno i strpljivo razvija sa prepoznatljivim ličnim pečatom. Ako je taj stil upečatljiv i impresivan, onda se tako rađa ikona stila.

Robe de cocktail portée par Diana Gaertner. Collection haute couture automne-hiver 1965. Dernier défilé. Centre Pompidou, Paris, 22 janvier 2002. © Yves Saint Laurent © Guy Marineau
Robe de cocktail portée par Diana Gaertner. Collection haute couture automne-hiver 1965. Dernier défilé. Centre Pompidou, Paris, 22 janvier 2002. © Yves Saint Laurent © Guy Marineau

Svaka žena može formirati odnos sa modom i stvoriti i izmisliti svoj način odevanja.

Stil nije poželjno doslovno kopirati. Naprotiv, tuđ stil nas može inspirisati da razmišljamo i stvorimo sopstveni.

Svaka je osoba u svom stilu, stavu i razmišljanju o estetskom neponovljiva.

Fotografiska muzej, Stokholm, 2023. Izložba Petera Lindberga. Foto_Art Box portal

Originalnost i autentičnost su odraz lične slobode. Stvari su, poput reči, ono što ispunjava svaki naš dan, naše želje i potrebe za lepotom u svakodnevnom životu. Čuvajući odevne predmete koje smo odabrali u prodavnici, stvaramo priču o svom životu i svojim emocijama. Predmeti su deo našeg sećanja, uspomena, oni govore o nama. Prisustvo lepog i stvari koje svedoče o našoj intimnoj istoriji obogaćuju našu spoznaju stvarnosti, daju joj novu vrednost.

Aspekti našeg odnosa s modom mogu se definisati jezikom filozofije i voditi nas u dubine introspekcije i nauke o društvu. Potrebno je da razvijamo apstraktne veze između mode i stvarnosti jer je njihov učinak konkretan i snažan. Naravno, pod uslovom da ne robujemo trendovima, nego otkrivamo svoje sklonosti i želje, zamišljamo i kreiramo odevne predmete koje želimo i stvaramo sopstvenu realnost mode.

Evo nekoliko modnih saveta:

Frida-fumant-Antonio-Kahlo
 • kombinuj različite stilove iz raznih dekada
 • pronađi stil koji te definiše
 • uvek biraj ono u čemu se dobro, prirodno i opušteno osećaš
 • prostudiraj stil Parižanke, možeš puno naučiti iz knjiga, posebno iz La Parisienne koju je napisala Ines da la Fresanž
 • ne kupuj markiranu robu kao statusni simbol, nego nauči da kombinuješ stvari različitog porekla i cene na originalan način
 • pronađi i oseti svoj estetski kod
 • nikada ne robuj trendovima
 • estetizuj sebe, estetizuj život, osećaćeš se dobro i srećno
 • nauči što više o modi i pažljivo biraj odevne predmete
 • uči od ikona stila i kreatora, ali nikad ne kopiraj, samo se inspiriši
 • izgledaj ženstveno i moćno u isto vreme
 • nikad ne budi vulgarna
 • pronađi idealnu frizuru i parfem
 • nikad ne preteruj, budi diskretna
 • prostudiraj svoj stil, definiši ga na originalan način

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.