SVETSKA UČIONICA: SAVREMENA UMETNOST KROZ ŠKOLSKE PREDMETE

Piše: Ljiljana Maletin Vojvodić //

Povodom 20-godišnjice tokijskog Muzeja umetnosti Mori, 19. aprila 2023. godine, otvorena je izložba SVETSKA UČIONICA: Savremena umetnost kroz školske predmete“ („WORLD CLASSROOM: Contemporary Art through School Subjects“) koja predmete koje učimo u školi koristi kao ulaz u svet savremene umetnosti.

Wang Qingsong, Follow Me, 2003, C-print 60 x 150 cm, Collection: Mori Art Museum, Tokyo 

Mori muzej umetnosti smešten je u poznatom tokijskom kvartu Ropongi, na 53. spratu oblakodera sa kojeg se pruža panoramski pogled na Tokio. Ovaj muzej izlaže etablirane umetnike kao što su Ćiharu Šiota, Takaši Murakami, Aj Vejvej ili Bil Viola, ali pruža šansu i stvaraocima mlađe generacije.

Kao što samo ime kaže, izložba „SVETSKA UČIONICA: Savremena umetnost kroz školske predmete“ koristi školske predmete kao poziv za otkrivanje i promociju savremene umetnosti. Muzej umetnosti Mori u Ropongi Hilsu nas ovom izložbom poziva da se vratimo u školu, ali su u toj školi nastavnici —  neki od najuticajnijih savremenih umetnika na svetu.

Na izložbi „SVETSKA UČIONICA: Savremena umetnost kroz školske predmete“ u Mori muzeju postoji osam različitih segmenata koji upućuju na sadržinu i nazive školskih predmeta. To su: „Jezik i književnost”, „Društvene studije”, „Filozofija”, „Matematika”, „Nauka”, „Muzika”, „Fizika“ i „Transdisciplinarno“. Ali, iako je ova izložba podeljena na navedene segmente, svaki rad objedinjuje  više tema i aspekata.

Zanimljivo je da koncept ove tokijske izložbe, korespondira sa credom novosadskog portala Art Box koji glasi: promocija kulture kroz školske predmete. Na Art Box portalu, čiji su osnivači profesionalci iz oblasti kulture i obrazovanja koji su tokom projekta u Japanu 2018. godine posetili Mori muzej savremene umetnosti, postoje rubrike čija je sadržina prilagođena prirodi i ciljevima veb-portala, a referišu na školske predmete. Neki od njih i danas postoje, neki su deo ex-yu prošlosti. To su: „Jezik i književnost“, „Likovna kultura“, „Muzička kultura“, „Sekcije“, „Poznavanje prirode i društva“, „Građansko vaspitanje“ i „Domaćinstvo“.

Installation view: WORLD CLASSROOM: Contemporary Art through School Subjects, Mori Art Museum, Tokyo, 2023
Photo: Furukawa Yuya. Photo courtesy: Mori Art Museum, Tokyo

Odavno je već jasno da savremena vizuelna umetnost prevazilazi okvire zanata i likovne umetnosti. Ona je multidisciplinarna, multimedijalna, uključuje jezik i književnost, matematiku, nauku, humanističke nauke, informatiku… U tom smislu je Muzej savremene umetnosti Mori postao „učionica sveta“. Neki od najvažnijih radova koji su u toj „učionici“ izloženi jesu radovi kineskog savremenog umetnika Aj Vejveja, američkog konceptualnog umetnika Džozefa Košuta i japanskog vajara Tacua Mijadžime (Tatsuo Miyajima). Jedan od najznačajnijih radova je i tabla koju je ispisao nemački umetnik Jozef Bojs tokom predavanja koje je održao na Univerzitetu umetnosti u Tokiju 1984. godine.

Installation view: WORLD CLASSROOM: Contemporary Art through School Subjects, Mori Art Museum, Tokyo, 2023
Photo: Furukawa Yuya. Photo courtesy: Mori Art Museum, Tokyo

Oko polovine od 150 izloženih radova, čiji su autori 54 umetnika/ca i umetničkih grupa, na ovoj umetničkoj učionici sveta“, potiče iz kolekcije Mori muzeja umetnosti, a izloženi su i novi radovi naručeni specijalno za ovu izložbu.

Detaljnije se o samoj izložbi, kustosima i izloženim umetnicima i izloženim radovima na zvaničnoj veb-sajt stranici muzeja https://www.mori.art.museum/en/exhibitions/classroom/

Art Box portal se zahvaljuje Mori muzeju umetnosti za dozvolu za korišćenje fotografija.

Leave a Reply

Your email address will not be published.