VIŠE OD 40 UČESNIKA NA FESTIVALU-U_OPOZICIJI U NOVOM SADU

Priredio Art Box portal //

Na Festivalu-u-Opoziciji u organizaciji Centra za nove medije_kuda.org, koji će biti održan u KC Labu u Novom Sadu od 8. do 11. juna 2023. godine, u četiri programske celine učestvovaće preko 40 učesnika, učesnica i organizacija iz devet evropskih zemalja. Stalni pogoni događaja – OUR ‘Accompanyings’ (improvizacije i performansi), DžuBoks (razmena materijala), Zvučna instalacija i Čitalački pult – iniciraju umetničku produkciju u festivalskom formatu, i to sa namerom da afektizuju i konceptualizuju improvizaciju kao umetnički, kulturni i društvno-politički (protiv)stav suprotstavljen komercijalizaciji, trivijalizaciji, depolitizaciji i predatorskoj utilitarizaciji umetnosti.

dejana-sekulic©hcmf2021_Brian-Slater

 Događaj će početi u četvrtak 8. juna u 16 časova uvodnim govorom organizatorskog tima iz kuda.org, dok će se iste večeri u programskoj celini OUR ‘Accompanyings’ održati četiri programa. Marianna Karava predstaviće se programom improvizacije pokreta Moving Together+, nakon čega sledi prezentacija radionice Jake Bergera pod nazivom Improvisation as a life skill. Na ovoj radionici Jaka će predstaviti osnove improvizacije s naglaskom na uzajamno slušanje, kao i slušanje zvukova iz spoljnog sveta koji nas okružuje. Za 19 časova zakazana je radionica i poetski performans Cross=Poetry koji će voditi Jelena Anđelovski, Stevan Bradić i Marko Jovetić. Kroz nekoliko jednostavnih vežbi, zajedno sa učesnicima, troje autora će probati da uspostave potpuno prisustvo u momentu, a koristeći Cross-poetry tehniku pisaće zajedničku pesmu.

U petak 9. juna od 11 do 14 časova na programu je prvi dan radionice Jake Bergera Improvisation as a life skill, dok će od 12 časova biti održana prezentacija i diskusija Luke Čaba Fixation to Fixed, gde će u razgovoru učestvovati Zsolt Polgar, Vladimir Rašković, Ilia Belorukov, Filip Vlatković, i Ksenija Stevanović.

Ksenija Stevanovic @Manja Holodkov

Od 16 časova na programu je prezentacija echoraum, prostora za kulturu u Beču čiji je fokus na savremenim i eksperimentalnim formama muzike, o kome će govoriti Alisa Beck i Sara Zlanabitnig. O Sajeta festivalu u mestu Tolmin u Sloveniji će potom govoriti programski urednik ove manifestacije Janez Leban, nakon čega sledi prezentacija švajcarske asocijacije Bruit Association posvećene improvizaciji i eksperimentu, o kojoj će govoriti Jonas Kocher i Gaudenz Badrutt. Ova tri programa moderiraće Brigitte Egger.

U 19 časova publika će moći da pogleda performans Ivara Robana Križića Performing Reflection – From Workshop to Performance and Everything In-Between, a potom i poetski performans Cross=Poetry.

U subotu 10. juna, od 11 do 14 časova na programu je drugi dan radionice Jake Bergera Improvisation as a life skill. Od 12 do 14 časova biće održane dve prezentacije: Davorka Begović i Pavle Jovanović predstaviće se kroz program “A DIY guide of the educational module collectiveness Creating Sounds Together, Kontejner”, a Andrej Mirčev će govoriti na temu “Sonic opposition and the fractures of the public body”.

Za 16 časova zakazana je diskusija “Beyond Borders – Radio as Artspace” u kojoj će učestvovati Zahra Mani, Ksenija Stevanović, i Bojana S. Knežević uz moderaciju Brigitte Egger. U 17 časova na programu je performans savremenog plesa Improvisation as a Practice of Nostalgia Exploration and Adaptation u izvođenju Ane Belorukove, u kome autorki mogu da se priključe kreativni izvođači iz različitih sfera umetnosti, radi istraživanja konteksta stanja kao što su nostalgija i adaptacija. Za njim sledi i performans “Hear” Daniila Gorokhova.

Festival-u-Opoziciji. Promo materijal

U 19 časova publika će moći da pogleda performans Dejane Sekulić: The Mass of a Sound, Entering my Body for a Performer, Electronics and Video, u kome će autorka probati da kroz performans publiku aktivno uvuče u razmišljanje o tome kako kako percipirati, doživljavati, pamtiti, i koristiti zvuk. Na programu je i treće izvođenje poetskog performansa Cross=Poetry.

Poslednjeg dana manifestacije, u nedelju 11. juna, od 11 do 14 časova na programu je prezentacija i diskusija Process as Contemporary Creative Practice, koju će voditi Zahra Mani, a u kojoj će učestvovati i Artan Sadiku, Andrej Mirčev i Davorka Begović, uz moderaciju Brigitte Egger. U ovom programskom bloku biće održana i prezentacija i performans Nenada Markovića Blanko project by Ensemble Phoenix, tokom kojeg će biti izvedene kompozicije koje su za ovu priliku kreirali Svetlana Maraš i Lucas Niggli, Ensemble Phoenix & Phill Niblock.

U 16 časova biće održana prezentacija Luke Čaba Sound Trigonometry, nakon čega sledi improvizovani performans Marianne Karave Now Now Now. 

Od 19 do 20 časova na programu je poetski performans Cross=Poetry i program Artana Sadikua pod nazivom Every Sound is Valid >>> Loosing the Locus >>> Don’t Believe That You Have Rights >>> What Does the Sound Do When It Sounds.

Svake večeri Festivala-u-Opoziciji, u okviru programa OUR ‘Accompanyings’ od 21 do 23h biće održavane otvorene impro sesije i performansi.

Svakog dana manifestacije, publika će u KC Labu moći da prati i programske celine DžuBoks (QR kod za preuzimanje i razmenu muzike sa servera i preko wi-fi mreže), Čitalački pult (izdanja Rab Rab Press, Research_Archiving Zavod SPLOH i kuda.org, itd.) i Zvučna instalacija (The Out To Lunch Show, Internet arhiva radio emisija, AMM All starts London, Ben Watson – London). Ovi programi će biti otvoreni za goste festivala 8. juna od 17 do 23h, 9. i 10. juna od 11 do 24h, i 11. juna od 11 do 23 časa.

Festival-u-Opoziciji. Promo materijal

Festival-u-Opoziciji u organizaciji Centra za nove medije_kuda.org, kao platforma za uspostavljanje odnosa između umetnosti, edukacije i politike improvizacije, orijentisan je ka stvaranju privremenih zona grupnosti, razmene i podrške improvizacionoj praksi koja radi/proizvodi u zvuku, sa zvukom i oko zvuka.

Motivacija za održavanje događaja proističe i iz savremenog društvenog i nesigurnog ekonomskog konteksta, koji se snažno reflektuje na kulturni sektor i konstantno skraćuje vreme za umetničko eksperimentisanje i preispitivanje kreativnih potencijala. Predstojeći događaj ima za cilj da uspostavi razvoj novih oblika i odnosa u okviru umetničke produkcije, uključujući i istraživanje novih oblika umetničkog obrazovanja.

Događaj je podržan od strane FfIA – Fondacije za umetnicke inicijative, Swiss Arts Council Pro Helvetia, KC Lab-a, Gradske uprave za kulturu grada Novog Sada, Austrijskog kulturnog foruma iz Beograda, Goethe Instituta Beograd i Ambasade Republike Slovenije u Beogradu.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.