TAKTILNA IZLOŽBA „VIDI, DODIRNI, OSETI” U MUZEJU AFRIČKE UMETNOSTI U BEOGRADU

Priredio Art Box portal //

Dana 12, 19. i 26. novembra u Muzeju afričke umetnosti (MAU) biće organizovana autorska i stručna vođenja kroz prvu taktilnu izložbu „Vidi, dodirni, oseti”, dok će za decu biti priređena kreativna radionica „Kakva je to riba dvodihalica?“.

MAU-Vidi-dodirni-oseti. Foto: Marijana-Janković

Izložba „Vidi, dodirni, oseti – predmeti iz zbirki Muzeja afričke umetnosti” autorke Milice Josimov, nastoji da predmete tradicionalne umetnosti, koji od osnivanja Muzeja imaju svoje mesto na stalnoj postavci, približi posetiocima kroz jednu, za ovaj muzej novu izlagačku metodologiju – taktilno. Odabrano je petnaest eksponata iz inicijalne zbirke – predmeti od tekstila, maske i skulpture u drvetu, ćupovi od keramike i skulpture životinja iz zbirke bronze, koji će, po završetku izložbe, postati integralni deo stalne postavke MAU.

Izrađene su replike i interpretacije predmeta koje verno prikazuju odabrane originale. Tekstilne tkanine fila naroda Senufo i tkanine naroda Fon iz Benina pretvarali smo u reljefe, prenoseći sve detalje i njihovu različitu teksturu. Skulpture i maske vajane su u proporcijama originala, dok završna obrada omogućava naglašavanje ili pojednostavljivanje detalja, u zavisnosti od čitljivosti samog predmeta. Prikazana su i dva 3D modela antilope i slona koji su u plastici“, navode iz MAU.

Jedan segment izložbe čine tzv. skriveni predmeti, smešteni u posebne kutije, sa idejom da ih posetioci, nakon dodirivanja, opišu. Izložbu prate audio-deskripcija, potpisi na Brajevom pismu i legende posebno prilagođene slabovidim osobama, kao i taktilne staze.

MAU-Vidi-dodirni-oseti. Foto: Marijana-Janković

U istim terminima u okviru programa Muzeja biće održane i kreativne radionice za decu Kakva je to riba dvodihalica. Napravimo taktilnu sliku!

Autorska i stručna vođenja kroz tekuću izložbu, kao i tematska radionica za decu odvijaju se 12, 19. i 26. novembra u okviru programa „Nedelja u MAU“ od 11 do 12.30 časova.

Broj dece na radionicama je ograničen, a prijavljivanje je obavezno i vrši se slanjem mejla na: kontakt@mau.rs.

Leave a Reply

Your email address will not be published.