ART BOX — UMETNIČKI REZIDENCIJALNI CENTAR

Pripremio portal Art box //

Od 2013. godine KEC ART BOX funcioniše i kao rezidencijalni centar (artist-in-residence) za domaće i inostrane umetnike. U periodu 2013-2023 u rezidencijalnom programu ART BOX učestvovali su multimedijalni umetnici, kustosi, koreografi, istraživači i pisci iz Švedske, Holandije, Japana, Rusije, Italije, USA, Norveške, Islanda, Kanade, Hrvatske i dr.

Projekat mobilnosti spskih i japanskih umetnika. Sastanak u sedištu EU Japan Fest-a u Tokiju. Foto: EU Japan Fest

Rezidencijalni centar Art Box smešten je u Petrovaradinu, na obroncima Fruške gore i deo je internacionalne platforme TRANS ARTIST iz Holandije kao i klastera The Danube Cultural Cluster

Tokom boravka u rezidenciji Art Box, internacionalni umetnici realizovali su vlastitu umetničku praksu i istraživanja, držali predavanja u muzejima i galerijama, razmenjivali iskustva i umrežavali se s lokalnim umetnicima i kustosima, studentima, srednjoškolcima, realizovali kreativne radionice, radili performanse, učestovali u podkastu, izložbama i sl.

Jedan od recentnijih istraživačko-rezidencijalnih projekata Art Box-a svakako je „Sopstvena soba“ (2023). Polazeći od kultnog eseja Virdžinije Vulf skreće pažnju na radnu problematiku i propituje na koji način radni prostor umetnica utiče na njihov umetnički identitet; istražuje različite lične, intimne i javne prostore – poput ateljea, umetničkih rezidencija, javnih biblioteka, kafića, parkova, ali i kuhinja, spavaćih soba, dečijih soba – u kojima žene (umetnice/kustoskinje/književnice/kritičarke roda) mogu da se osame, razmišljaju, čitaju, stvaraju, istražuju, pišu.

Ovaj projekat, realizovan i uz podršku Gradske uprave za kulturu Novog Sada, imao je za cilj da se osnaže funkcionalni i održivi umetnički rezidencijalni programi nevladinih organizacija u Srbiji (kakav je Art Box), posebno za žene umetnice, kao i da se podstakne mobilnost lokalnih vizuelnih umetnica/kustoskinja/književnica. U projektu su sem inostranih umetnica iz Švedske učestvovale i umetnice iz Novog Sada (Maja Erdeljanin i Jelena Đurić).

„Sopstvena soba“ žena umetnica, rezidencijalni projekat, 2023.

Rezidencijalni centar ART BOX svoje projekte realizovao je zahvaljujući podršci Fondacije Novi Sad EPK 2022, kulturne stanice Svilara, KS Eđšeg, Kreativnog distrikta, MSUV iz Novog Sada, evropskoj prestonici kuture Tartu 2024, Školi za dizajn Bogdan Šuput“, EU Japan Fest Komitetu iz Tokija, Karlovačkoj gimnaziji, Gradskoj upravi za kulturu Novog Sada, Ministarstvu kulture Srbije, rezidencijalnim centrima u Švedskoj, Estoniji i Japanu i dr. 

Izložba Značenje doma u organizacije KEC Art Boksa, Kreativni distrikt, Novi Sad, pod pokroviteljstvom Fondacije Novi Sad EPK 2022
Otvaranje izložbe Značenje doma u organizacije KEC Art Boksa, Kreativni distrikt, Novi Sad, pod pokroviteljstvom Fondacije Novi Sad EPK 2022

Zahvaljujući rezidencijalnim aktivnostima Art Box-a 2022. godine u Kreativnom distriktu u Novom Sadu, pod pokroviteljstvom Fondacije Novi Sad EPK 2022, realizovana je internacionalna izložba Meaning of Home (Farsickness/Homesickness/Homlessness) u kojoj su učestvovali i umetnici i volonteri u rezidenciji Art Box Izabella Eck (Fondacija Tartu EPK 2024), Nils Ramhøj (Švedska) i Chihiro ITO (Japan) i Mica Scalin (USA).

#Značenje doma_2022

Rezident Art Box-a i lokalni umetnici, učesnici izložbe Značenje doma u organizacije KEC Art Boksa, Kreativni distrikt, Novi Sad, pod pokroviteljstvom Fondacije Novi Sad EPK 2022
Javno vođenje, posetioci ispred rada vizuelnog umetnika Nilsa Ramhøja, rezidenta Art Box-a, na izložbi Značenje doma u organizacije KEC Art Boksa, Kreativni distrikt, Novi Sad, pod pokroviteljstvom Fondacije Novi Sad EPK 2022
Volonterka Izabella Eck (Tartu 2024) ispred radova nastalih u kolaboraciji Tartu EPK 2024 i rezidencija Art Box na izložbi Značenje doma u organizacije KEC Art Boksa, Kreativni distrikt, Novi Sad, pod pokroviteljstvom Fondacije Novi Sad EPK 2022
Japanski umetnik Chihiro ITO tokom radionice sa učenicima Škole za dizajn Bogdan Šuput“
Japanski umetnik Chihiro ITO i Mica Scalin iz Njujorka, Petrovaradinska tvrđava, 2022.

Zahvaljujući Kizuna projektu EU Japan Festa iz Tokija, u programu Art Box-u boravio je i koreagraf iz Japana Junya Ishii koji je održao radionice sa učenicima umetničke škole, a iste godine je na svom projektu radila i kanadska umetnica Anna Belleforte koja živi i stvara u Holandiji.

Japanski umetnik Junya Ishii tokom radionice sa učenicima umetničke škole 2022. godine u Novom Sadu u okviru Art Box rezidencije
Holandsko-kanadska umetnica Anna Belleforte u studiju Art Boxa u Srbiji

Gradska uprava za kulturu podržala je internacionalizaciju lokalne scene kroz umetnički rezidencijalni program Art Box-a Umetnik u gostima / gde globalno sreće lokalno (2019), tokom kojeg je gost rezidencije bio japanski fotograf Takafumi Kano koji je kroz medij fotografije približio tradicionalne običaje iz svog okruženja na izložbi Fukugava u KS Svilara.

Japanski fotograf Takafumi Kanou u rezidenciji ART BOX na otvaranju izložbe u KC Svilara u organizaciji ART BOX-a
Izložba japanskog fotografa Takafumi Kanoa u KC Svilara u organizaciji ART BOX-a
Izložba japanskog fotografa Takafumi Kanoa u KC Svilara u organizaciji ART BOX-a

U projektima Art Box-a nisu učestvovali samo multimedijalni umetnici i kustosi već i književnici. Veče slem poezije sa japanskim pesnicima u rezidenciji Art Box-a organizovali su KEC Artbox i „Novi Sad 2022 – Evropska prestonica kulture“ u KC Svilara 2019. godine. Japanskim slem pesnicima Kudžiri Sakisaki, Džou Tačibani i Koti Nagasavi pridružili su se i domaći autori zastupljenim u antologiji srpskog slema „Tebi u lice“ – Bojan Samson, Nikola Oravec, Nenad Ignjatović i Branislav Živanović.

Japanski slem pesnici održali su i dve kreativne radionice sa učenicima Karlovačke gimnazije u Sremskim Karlovcima.

Slem-pesnici u rezidenciji Art Box-a tokom pesničke radionice sa učenicima Karlovačke gimnazije
Slem-pesnici u rezidenciji Art Box-a tokom pesničke radionice sa učenicima Karlovačke gimnazije

U rezidencijalnom programu Art Box-a boravio je i kustos iz Norveške Geir Haraldseth koji je 2016. održao predavanje u Muzeju savremene umetnosti u Novom Sadu tokom kojeg je predstavio svoju kustosku praksu i savremenu norvešku umetnost. Intervju sa njim objavljen je na zvaničnom sajtu Ambasade Norveške u Beogradu.

Predavanje norveškog kustosa Geira Haraldsetha u MSUV u Novom Sadu u saradnji sa Art Box-om

U Art Box rezidenciji učestvovali su i umetnici iz regije. Zahvaljujuži Fondaciji Novi Sad EPK 2022, tokom 2020. i 2021, predstavnica Hrvatske na Bijenalu u Veneciji Kata Mijatović i dobitnik Polok-Krajsner stipendije Zoran Pavelić (2018). Oni su svoju umetničku praksu predstavili u KS Eđšeg kao i u Srednjoj školi za dizajn „Bogdan Šuput“. Takođe su u rezidenciji bile i dve vizuelne umetnice sa Islanda, Dorun i Dida Hjartansdotir iz Rejkavika.

Hrvatska umetnica Kata Mijatović u rezidenciji ART BOX tokom radionice sa srednjoškolcima, učenicima Škole za dizajn u Novom Sadu
Hrvatska umetnik Zoran Pavelić u rezidenciji ART BOX tokom radionice sa srednjoškolcima, učenicima Škole za dizajn u Novom Sadu

Internacionalni umetnici u rezidenciji Art Box su tokom boravka posećivali kulturne stanice u Novom Sadu, izložbe, festivale, knjižare, različite obrazovne i kulturne institucije, boravili u Fruškoj gori, družili se sa lokalnim novosadskim numetnicima, kustosima, piscima….

Sa japanskim umetnikom u jednoj od novosadskih knjižara
Japanski umetnici u ateljeu umetnice Maje Erdeljanin tokom boravka u Novom Sadu
Japanski umetnici u ateljeu novosadske umetnice Maje Erdeljanin tokom boravka u Novom Sadu
Japanski umetnici sa Ljiljanom Maletin Vojvodić na izletu na Fruškoj gori

Na samom početku rada 2013. i 2014. godine, među prvim internacionalnim umetnicima u rezidenciji, bili su: performer Henrih Hedinge iz Švedske, kompozitorka i profesorka sa Konzervatorija u Utrehtu Caroline Ansink iz Holandije i fotografkinja Paola Leonardi iz Velike Britanije.

Henrik Hedinge iz Švedske u rezidenciji Art Box

Koordinatorki rezidencije Ljiljana Maletin Vojvodić, književnica, i Dragan Vojvodić, multimedijalni umetnik, i sami su boravili u rezidencijalnim projektima u Japanu, Španiji, Portugaliji, Češkoj, Islandu, Grenlandu, Rusiji, Norveškoj, Švedskoj, Finskoj, Estoniji, Latviji i dr. Mnogi od njihovih projekata rezultirali su rezidencijama inostranih umetnika u Srbiji.

Detaljnije o rezidenciji: https://www.transartists.org/en/air/artbox

Leave a Reply

Your email address will not be published.