„TRENUTAK KAD JE MENI POČEO RAT“ U IZDANJU FORUMA ZFD

Priredio: Art Box portal //

Zbirka priča „Trenutak kad je meni počeo rat“ objavljena je nedavno u izdanju Forum ZFD-a. Zbirka sadrži 27 autorskih priča sa postjugoslovenskog prostora, od kojih je 15 istaknutih autorki i autora učestvovalo po pozivu, a 12 je odabrano na konkursu.

Foto: Forum ZFD

Žiri Književnog konkursa: „Trenutak kad je meni počeo rat“, sa zadovoljstvom je konstatovao da se povodom javnog poziva na onlajn konkursu, koji je objavljen u februaru 2022. godine, odazvao veliki broj autorki i autora. Na konkurs je pristiglo više od 250 priča iz gotovo svih država regiona. O odabiru priča koje su pristigle na konkurs odlučio je žiri u sastavu: Senka Marić, spisateljica, Kruno Lokotar, urednik, i Vladimir Arsenić, književni kritičar i kourednik ovog izdanja.

Urednici zbirke su Vladimir Arsenić i Ana Pejović, a vođa projekta je Slaven Rašković. Knjigu je dizajnirala Olivera Batajić Sretenović, a ilustracije su uradili studenti Fakulteta primenjenih umetnosti.

Autorke i autori zastupljeni u zbirci su: Merima Aranitović, Selvedin Avdić, Muharem Bazdulj, Lamija Begagić, Andrej Blatnik, Stefan Bošković, Dejan Dukovski, Mirjana Đurđević, Zoran Ferić, Franjo Frančič, Emir Imamović Pirke, Željko Ivanji, Lejla Kalamujić, Marija Krtinić Veckov, Ildiko Lovaš, Anja Maksić Japundžić, Đorđe Majstorović, Boris Mandić, Tanja Mravak, Aleksandar Novaković, Branimir Perić, Bojan Radanović, Olja Savičević Ivančević, Shpetim Selmani, Srđan Srdić, Tanja Stupar Trifunović i Aleksandra Lekić Vujisić.

Kako žiri kaže zbirka daje pregršt odgovora na zahtevno pitanje – kada smo spoznali da je počeo rat.

Veliki broj priča, kako se navodi u obrazloženju organizatora,  govori iz vizure deteta i tinejdžera, transponujući svoje shvatanje ratnog stanja iz doba od pre trideset godina, sa istorijskim znanjem i iskustvom sadašnjice.

Bolest, vojska, policija, izbeglice i fiskulturne sale, ali i ljubav, plaža i kupanje, turniri u stonom tenisu i fudbalu, deo su ratnog iskustva o kojima možete čitati u ovoj zbirci.

Tema početka rata ili ratova je svakako uzbudljiva i uznemirujuća za mnoge, ali transponovati svoje ili nečije drugo iskustvo u svet proze nije lak zadatak. Skice ili slike zadržane u sećanju bile su dominantne među pristiglim radovima, koje je odlikovala i uloga posmatrača, uglavnom iz vizure deteta ili jako mlade osobe.

U knjizi je i priča članice redakcije portala Art Box, Merime Aranitović. Priču možete pročitati ovde

Foto: Forum ZFD

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

error: Content is protected !!