TRI DOMAĆA FILMA U TAKMIČARSKOM PROGRAMU 52. FEST-A

Priredio Art Box portal //

U okviru 52. FEST-a, koji traje od 23. februara do 3. marta, beogradskoj publici predstaviće se domaći reditelji mlađe generacije čija će nova ostvarenja premijerno biti prikazana na našem festivalu, od toga su tri filma u takmičarskom program FEST-a: Radnička klasa ide u pakao Mladena Đorđevića (24. 02.), Jorgovani Siniše Cvetića (27. 02.)  i Za danas toliko Marka Đorđevića (01. 03.).

Za danas toliko. Foto_CEBEF / FEST promo

Mladen Đorđević, čije smo filmove 2005 (Made In Serbia) i 2020 (Sumrak u bečkom haustoru) gledali na ovom festivalu, vraća se koprodukcijom Radnička klasa ide u pakao koju potpisuju Srbija, Grčka, Bugarska, Crna Gora, Hrvatska i Rumunija.

Đorđević je režiser i scenarista mračne drame o grupi bivših radnika koja nakon što su u požaru i sumnjivoj privatizaciji izgubili svoje bližnje, posao i dostojanstvo, u borbi za pravdu pribegava natprirodnom.

Uloge tumače: Tamara Krcunović, Leon Lučev, Momo Pićurić, Ivan Đorđević, Lidija Kordić, Mirsad Tuka, Szilvia Krizsan, Olivera Viktorović, Tomislav Trifunović, Dobrila Stojnić…

Prema oceni kritike Đorđević i novim filmom ostaje veran svom duboko maštovitom i mračan stilu.

Posle nekoliko kratkih filmova koji su prikazivani i nagrađivani na festivalima, Siniša Cvetić na FEST-u predstavlja svoj drugi celovečernji film Jorgovani koji oslikava lice i naličje filmske i TV industrije u Srbiji danas.

Glavni junaci Jorgovana su Katarina i Igor, glumci koji su zajedno i na ekranu i van njega. Zaneseni sevanjem bliceva i ogluveli od aplauza, oni se, iako nerazdvojni, dugo nisu ni čuli ni videli, sve do dodele nagrada za najbolju seriju godine. Na fešti gde će se okupiti cela ekipa, postaće jasno da su njihovi životi veća melodrama od one koju su snimali.

Scenario je napisao David Jakovljević, a uloge su odigrali: Sloboda Mićalović, Ivan Bosiljčić, Gordan Kičić, Mima Karadžić, Isidora Janković, Jovan Jovanović, Jana Bjelica, Nebojša Dugalić, Pavle Čemerikić, Nenad Okanović, Vahid Džanković, Petar Vasiljević…

Višestuko nagrađivani reditelj za debitantski igrani film Moj jutarnji smeh (2019) Marko Đorđević na 52. FEST donosi ostvarenje Za danas toliko.

U filmu, čiju režiju i scenario potpisuje Marko Đorđević, igraju: Filip Đurić, Ivana Vuković, Nikola Rakočević, Goran Bogdan, Miona Pejaković, …

Film prikazuje kako spremanjem omiljenih mu kolača – čupavaca, Šarenci uspevaju da namame najstarijeg brata da dođe kući. Vreme kao da prestaje da postoji i počinje bajka o srećnim ljudima. Naizgled obični letnji dani postaju neobični. Zaljubljeni u život, oni uzdižu realnost iznad tla, rasterujući tamne oblake vedrinom.

Leave a Reply

Your email address will not be published.