WAY OUT WEST – VEGETARIJANSKI, ODRŽIVI MUZIČKI I FILMSKI FESTIVAL

Priredio portal Art Box //

Od 10. do 12. avgusta 2023. godine u švedskom Geteborgu, u parku po imenu Slottsskogen, održaće se festival Way Out West. Ove godine je i Art Box portal zvanično akreditovan za praćenje ovog trodnevnog muzičkog eko-festivala koji svakog avgusta u Geteborg dovede neke od najvećih bendova sveta. Na Way Out West-u nas ove godine očekuju: Blur, Viagra BoysKing Gizzard & The Lizard Wizard, Christine and the Queens, Aurora, Håkan Hellström i mnogi drugi…

Foto: Art Box portal

O festivalu

Festival Way Out West postoji od 2007. godine. Na njemu su nastupale zvezde kao što su: Prince, Kanye West, Kendrick Lamar, Florence + The Machine, Neil Young, M.I.A., Alicia Keys, Stormzy, Frank Ocean, Robyn, The xx, Patti Smith, Solange, The Cure, i drugi.

Festivalska bine

Slottsskogen ima pet različitih bina. To su: Azalea i Flamingo (koje su i najveće), potom Linné, Dungen i Höjden. Kapije festivala se otvaraju u 14 časova u četvrtak a u 12 časova u petak i subotu dok se sva tri dana zatvaraju oko ponoći. Pored sjajnih nastupa na festivalskim binama, festival nudi i različite druge zanimljive aktivnosti, kao što su filmovi, vegetarijanska hrana, društvene i sportske igre, promocija zdravih stilova života i dr.

Way Out West Film

Way Out West Film je treći po veličini filmski festival u Švedskoj. Od 2011. godine postao je važan deo festivala Way Out West. Na njemu su održane premijere filmova poput Searching for Sugarman, The Square, Tourist, Gräns, Palme, Monica Z i Boyhood. Na programu su igrani filmovi, dokumentaraci, TV serije i kratki filmovo, a prikazuju se u nezavisnom bioskopu Hagabion i drugim bioskopima širom Geteborga.

Projekcije su besplatne za sve posetioce sa festivalskim ulaznicama.

Veggie Heaven (Raj za vegetarijance)

Od 2012. godine, festival Way Out West je potpuno vegetarijanski/veganski. U prvih nekoliko godina, takva odluka je izazvala i kritike, ali danas se većina posetilaca slaže da je to ideja koja nema alternativu. Ponuda hrane je uvek raznolika što je festival Way Out West učinilo i posebnim kulinarskim doživljajem. Zanimljivo je i da je zvanično festivalsko pivo Norrlands Ljus Alkoholfri bezalkoholno i ekološko.

Foto: Art Box portal

ISO sertifikovan festival

Održivost je ključna reč za festival Way Out West a tako je bilo od samog početka 2007. godine. Ovo je jedini festival u Švedskoj i prvi muzički festival na svetu koji je dobio ISO 20121 sertifikat 2013. godine. On podrazumeva održivost na tri različita nivoa: ekološkom, ekonomskom i socijalnom, što su i elementi na kojima počiva celokupna održivosti festivala.

Volonteri

Ključni deo festivala Way Out West su volonteri! Biti volonter znači da možete doživeti festival na poseban način, pomažući u organizaciji pre, za vreme i posle festivala. Takođe to je sjajan način da se steknu novi prijatelji i usvoje nova znanja!

Više informacija o samom festivalu na: https://www.wayoutwest.se/

Leave a Reply

Your email address will not be published.