„AUTONOMIJA OBLIKA“ — SKULPTURA SREDNJIH I MALIH FORMATA EX-JU PROSTORA

Priredio Art Box portal //

Izložba skulptura „Autonomija oblika” na kojoj će biti predstavljena selekcija skulptura srednjih i malih formata etabliranih umetnica i umetnika srpskog i nekadašnjeg jugoslovenskog kulturnog prostora Olge Jančić, Ane Bešlić, Olge Jevrić, Dušana Džamonje, Jovana Kratohvila, Velizara Vase Mihića i Ota Loga — otvara se u beogradskoj Galeriji Vasić (Kosovska 16) u četvrtak 18. maja u 19 časova.

Art Box portal posebnu pažnju skreće na radove žena umetnica: Olge Jančić (1929–2012) čija je retrospektivna izložba (Iskonsko u modernom) tokom februara/marta upriličena u Muzeju savremene umetnosti u Beogradu (MSUB), Olge Jevrić (1922–2014) čiji se skulptorski opus izdvaja svojim autentičnim modernizom i Ane Bešlić (1912–2008) koja slovi za pionirku moderne skulpture u Jugoslaviji.

Ana Bešlić, Dvobojna skulptura 2, bojeni poliester, 1970. Autor fotografije: Vladimir Popović

Izložba skulptura „Autonomija oblika” u galeriji programski usmerenoj na modernu i savremenu umetnost, prilika je za pokušaj razmatranja procesa promena u oblikovnim postupcima i u samoj definiciji discipline skulpture u periodu posleratnog poznog modernizma u šezdesetim i sedamdesetim godinama prošlog veka. U tom periodu, kako ističe Jerko Denegri, „skulptura se kretala od napuštanja klasičnih postupaka i transformacije prikazivačkih tema (portreta, muškog i ženskog akta) prema autonomiji što raznovrsnijih slobodnih oblika u tada novim sredstvima (poput gotovih nađenih i odbačenih predmeta, različitih vrsta metala, cementa i betona, fiberglasa i industrijski obrađenih plastičkih masa) dotle izvan funkcije i svrhe umetničkog delovanja“.

Izložene skulpture, koje se mogu pogledati do 17. juna 2023, pozajmljene su iz privatnih kolekcija, a izložbu prati katalog sa tekstom Jerka Denegrija.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.