„KAKAV NAM BITEF TREBA?“

Priredio Art Box portal//

U Beogradu je u utorak, 25. aprila, održan interni radni sastanak pod nazivom ,,Kakav nam Bitef treba?’’ Događaj je otvorila izvršna direktorka festivala Jelena Knežević i u uvodnoj reči naglasila da je ovakav događaj za Bitef značajan jer predstavlja svojevrsnu potrebu za autorefleksijom i preispitivanjem sopstvene pozicije kako u zemlji tako i u svetu. Najavljeno je i to da je ovaj događaj prvi u nizu sastanaka koji će se dešavati kako tokom pripreme festivala, tako i na samom festivalu.

Bitef. Foto: Jakov Simović

U uvodnom delu je predstavljen  i koselektorski tim festivala koji čine: Nikita MIlivojević, umetnički direktor, Ksenija Đurović, producentkinja programa, i Tijana Grumić, dramaturginja festivala. U razgovoru su učestvovali: Bojan Đorđev, Bojana Kovačević, Veljko Golubović, Dimitrije Kokanov, Filip Vujošević, Igor Koruga, Irena Ristić, Jelena Knežević, Ksenija Đurović, Miloš Latinović, Nebojša Romčević, Nikita Milivojević, Radivoje Dinulović, Svetozar Cvetković i Tijana Grumić.

Prisutni su istakli važnost Bitefa i njegove uloge u kontekstu pomeranje granica u promišljanju pozorišta,
razgovaralo se o pozitivnim praksama sa drugih festivala koje bi mogle biti implementirane u predstojeća izdanja Bitefa, razmatrano je da li Bitef treba da se fokusira na produkcije manjeg i srednjeg obima i dr. Na kraju razgovora, učesnici su se složili da je od tema i formi bitnija ideja i kritička pozicija koju Bitef zauzima spram društvenih okolnosti u kojima funkcioniše, kao i osvajanje slobode kroz zauzimanje alternativnih prostora, kako fizičkih, tako i misaonih, idejnih i ideoloških.

Događaj je održan u prostorijama agencije New Moment Beograd koja je ujedno i partner ovogodišnjeg festivala, zadužen za kreiranje vizuelnog identiteta i promotivne kampanje festivala.

Leave a Reply

Your email address will not be published.