CONFLUENCES: FRANCUSKA U SRBIJI

Priredio Art Box portal //

Ove godine počasni gost 66. Međunarodnog beogradskog sajma knjiga je Francuska a Francuski institut i Ambasada Republike Francuske u Srbiji organizuju manifestaciju Confluences (Konflians)– Francuska u Srbiji koja će trajati od 4. oktobra do 15. decembra 2023. godine.

Foto: Anđela Petrovski

Francuski institut i Francuska ambasada u Srbiji pozvali su svoje dugogodišnje partnere da, tokom čitave jeseni, u sklopu svojih tekućih programa istaknu francuske sadržaje i autore. Manifestacija će obuhvatiti specijalna vođenja kroz stalnu postavku Narodnog muzeja u Beogradu, pozorišne predstave francuskih autora u Beogradu, gostovanja francuskih umetnika na Beogradskom džez festivalu, filmski i dokumentarni program na RTS-u, predavanje i izložbu u Narodnoj biblioteci Srbije… Beogradska publika će tokom čitave jeseni, od oktobra do decembra, imati prilike da uživa u francuskim kulturnim sadržajima, sa bogatim programom u okviru Sajma knjiga kao krunskim događajem.

U Francuskoj ambasadi je u sredu, 4. oktobra održana konferencija za medije na kojoj se Pjer Košar, ambasador Francuske, prisutnima obratio rečima: „Razmena u oblasti kulture između naša dva naroda i naših zemalja predstavlja manje nevidljiv, ali vrlo dragocen okvir za prijateljstvo koje nas povezuje. Francuska će ove jeseni biti počasni gost na Sajmu knjiga u Beogradu, a njen štand mesto susreta sa više od 20 autorki i autora i značajnih francuskih ličnosti iz sveta kulture. Ovom manifestacijom želimo da još više ojačamo iskonske i trajne veze koje spajaju Francusku i Srbiju u oblasti kulture. Confluences će ponuditi više programa koje ćemo organizovati sa partnerskim institucijama u oblasti književnosti, stripa, filma, nauke, mode, sporta… Vidimo se na programima i zakazujem nam sledeće viđanje na Sajmu knjiga“.

„Sajam knjiga je velika prilika za nas da predstavimo stvaralaštvo i sve ono što je izdato u oblasti književnosti, ali i mode, sporta, nauke, naučne fantastike… Imaćemo veliku delegaciju pisaca iz Francuske i publika će moći da se susretne svakog dana Sajma sa njima. Srpski izdavači su prisutni u svim našim aktivnostima i mnogo su pomogli našem predstavljanju na Sajmu. Francuski autori koji će posetiti Beograd su, između ostalih, Pjer Asulin, Suzan Ajo, Feliks Le Bar, Patrik Beson, Žan-Kristof Buison, Paskal Delpeš, Matijas Enar, Izabel Fimejer, Žan-Fransoa Galtu, Žilija Kaže, Katrin Kise, Tulio Korda, Florans Noavil, Florans Obri, Klemantin Surde, Erik-Emanuel Šmit, Kristel Petikolen, Toma Piketi, David Rošfor, Toni Valente. Francuski štand biće inspirisan kafeima De Flor (u kome su sedeli Žan Pol Sartr i Simon De Bovoar) i Klozri de Lila koji su simboli Pariza i književnosti, a u sredini štanda biće postavljen stub koji će biti nalik čuvenoj kuli Moris,“ istakao je Stanislas Pjere, direktor Francuskog instituta.

Simon de Bovoar, Fotografija preuzeta sa interneta

Detaljnije o programu manifestacije Francuska u Srbiji možete pročitati na sajtu Francuskog instituta u Srbiji: http://www.institutfrancais.rs/confluence-francuska-u-srbiji/

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.