PROLOGOM POČINJE 57. BITEF

Priredio Art Box portal //

Danteovom „Božanstvenom komedijom“ u režiji Franca Kastorfa, koja se u Danu prologa izvodi na sceni Beogradskog dramskog pozorišta, večeras počinje 57. Bitef festival koji će se od 3. do 10. oktobra održati pod sloganom „Snago, ne pristaj da budeš nečija“. Festival će sutra zvanično otvoriti reditelj Boro Drašković, a potom će biti izvedena predstava „Deca sunca“ Maksima Gorkog, u režiji slovenačke rediteljke Mateje Koležnik i produkciji nemačkog pozorišta Šaušpilhaus Bohum. Na ovogodišnji Bitef, predstavom #Jeanne“, vraća se Anja Suša, a videćemo i litvansku operu-performans „Sunce i more“ nagrađenu na Bijenalu u Veneciji.

Takmičarski program čine predstave „Deca sunca“ (Nemačka), „Zbogom, Lindita“ (Grčka), opera-performans „Sunce i more“ (Litvanija), „Raspevana mladost“ (Mađarska), „#Jeanne“ (Švedska), „Wakatt“ (Belgija, Burkina Faso), kao i domaće produkcije „Želja da se napravi čvrsta istorija završiće se neuspehom“ i „Kao i sve slobodne djevojke“.

kinder_der_sonne_c_matthias_horn

Pored glavnog programa, Milivojević je skrenuo pažnju i na prateći program 57. Bitefa, koji čine Susreti sa autorimaBitef polifonija i Cirkobalkana. Cilj festivala je da i ove godine ponudi i razvije teorijski diskurs koji će pratiti selekciju glavnog programa. Tim povodom prof. dr Ana Vujanović održaće predavanje „Od proleterijata do prekarijata – i nazad!“

O tome ko će dobiti ovogodišnje nagrade festivala, Gran pri „Mira Trailović“ i Specijalnu nagradu „Jovan Ćirilov“, odlučivaće međunarodni festivalski žiri kojim će predsedavati prof. dr Ana Vujanović. Žiri će činiti i Žoris Lakost, dramski pisac i pozorišni reditelj, umetnički direktor „Enciklopedije reči“, Nataša Barbara Gračner, glumica i profesorka glume na Akademiji za pozorište, radio, film i televiziju Univerziteta u Ljubljani, Siniša Ilić, likovni i umetnik performansa, scenograf i kustos i Iris Rafetzider, dramaturškinja festivala Viner Festvohen.

Art Box portal i ove godine zvanično prati najznačajniji festival alternativnog teatra u Srbiji.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.