DA LI LETOVATI U PULI?

Priredio: Art Box portal //

Za one kojima su na letovanju porebni isključivo plaža i bazen, Pula nije zanimljiva destinacija. Ali, zato za one kojima je pored kupanja i sunčanja bitna kulturološka dimanzija odmora, koji od letovanja očekuju kombinaciju istorije, prirode i lokalne gastronomije, Pula je dobar izbor.

Fotografija iz arhive Art Box portala

Najčešće fotografisani pulski motivi su — Arena, Pulski Forum, Avgustov hram, Zlatna vrata i spomenik Džejmsu Džojsu u pabu koji gleda na vrata koja su privukla pažnju čak i čuvenog Mikelanđela.

U blizini starorimskog Slavoluka na Trgu Portarata, ispred paba po imenu Uliks, nalazi se spomen-ploča postavljena na zgradi u kojoj je Džojs predavao engleski jezik a na terasici paba za stolom „sedi“ bronzana skulptura tvorca najpoznatijeg romana toka svesti. Gradska knjižnica i Čitaonica Pule od 2012. godine obeležavaju i Blumov dan, čuvajući sećanje na Irca koji je, sa tadašnjom devojkom Norom, u Puli proveo nekoliko meseci.

Fotografija iz arhive Art Box portala

Pulski Forum (ital Piazza Foro) je središnji gradski trg još od osnivanja rimske kolonije Pole. Njegov današnji izgled  je izmenjen, ali ostaci Avgustovog hrama sećaju na davnu prošlost.

Danas se na Forumu okuplja i lokalno stanovništvo i turisti. Na trgu se održavaju mnogi koncerti i drugi događaji.

Fotografija iz arhive Art Box portala

Najprepoznatljiviji simbol grada svakako je — pulska Arena, jedan od najbolje očuvanih rimskih amfiteatara na svetu.

Velika zlatna arena za najbolji film bila je glavna nagrada među zlatnim arenama koje se od 1955. dodeljivala svake godine na Festivalu igranog filma u Puli. Od 1955. do 1990. ova nagrada je bila jugoslovenski kinematografski ekvivalent američkom Oskaru, a u konkurenciji su bili filmovi iz šest republičkih i dve pokrajinske kinematografije bivše SFRJ.

Pulski Koloseum je UNESCO-ova svetska baština, a osim što je značajan istorijski spomenik, i dalje služi i kao mesto održavanja filmskog festivala, kao i mnogih koncerata raznih domaćih i međunarodnih umetnika.

Fotografija iz arhive Art Box portala

Istarska kuhinja temelji se na mediteranskoj, koja je uglavnom slična italijanskoj. Koristi se maslinovo ulje, začinsko bilje poput ruzmarina i žalfije, kao i beli luk i paradajz. Veoma popularan obrok u Istri su fuži s tartufima, pripremljeni od posebne vrste testenine, od domaćeg testa i tartufa.

Fotografija iz arhive Art Box portala

U Puli postoji čitav niz autentičnih radnjica, nekoliko zanimljivih umetničkih galerija, Muzej suvremene umjetnosti Istre a ljubitelje knjige će zainteresovati i to što se u ovom gradu održava Sajam knjiga.

Sa(n)jam knjige u Istri nastao je 1995, kada je održan prvi sajam, koji je do danas stekao značajnu reputaciju u regiji.

Fotografija iz arhive Art Box portala

U Puli vlada vlažna suptropska klima sa prosečnim letnjim temperaturama od 24 °C. Leta su topla, večeri nešto svežije. U gradu živi skoro 60 000 stanovnika, i iako se govori hrvatski, zbog istorije Istre nije neobično na piktoreskim gradskim ulicama čuti italijanski jezik.

Fotografija iz arhive Art Box portala

Pula je privlačna turistička destinacija zbog duge tradicije vinarstva, brodogradnje, ribarstva i gastronomije, ali i zbog plaža kao što je Havajka i mnoge druge. Iz Pule se brodićima ide i do čuvenih Brionskih ostrva koja su u doba Josipa Broza Tita doživela svoje zlatne dane.

I dalje na Brionima postoji Safari park  sa životinjama koje su strani državnici poklanjali Titu, Bela vila, vile Brijunka i Jadranka, koje su istina zatvorene za javnosti, ali se može videti Titov kadilak i izložba Tito na Brionima koja evocira deo ex-Yu prošlosti i Titovog boravka na ovim ostrvima.

Fotografija iz arhive Art Box portala

Tekst o Brionima/Brijunima čitajte na našem portalu: https://artboxportal.com/brioni-brijuni-tito/

 

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.