DA LI ZNATE ZA MUZEJ FOTOGRAFIJE — FOTOGRAFISKA?

Art Box portal //

U stokholmskoj četvrti Södermalm, u nekadašnjoj zgradi carine s početka 20. veka, pre 13 godina otvoren je muzej Fotografiska koji spaja fotografiju, umetnost, kulturu i,  što nije neobično ni za Švedsku ni za savremene muzeje danas — gastronomiju.

Fotografiska, Stokholm, 2023. Foto_Art Box portal

Ovaj muzej fotografije, umetnosti i kulture, rezultat vizije Jana i Pera Bromana, razlikuje se od tradicionalnih ustanova sličnog tipa jer nema stalnu postavku. Ima za cilj da inspiriše, zabavi i stvori trajni uticaj sa uverenjem da se kroz objektiv oblikuju emocije i prenose arhetipske priče.

Fotografiska centar za savremenu fotografiju, koji su osnovali braća Broman, otvoren je 21. maja 2010. godine. U martu 2021. godine, muzej je spojen sa Neue House-om i posluje pod vođstvom Yorama Rotha i Josha Wyatt-a pod okriljem matične kompanije Culture Works.

S namerom da postane najveći privatni muzej u svetu Fotografiska je svoje izložbene prostore proširila na Berlin, Njujork, Talin i Šangaj.

Fotografiska, Stokholm, 2023. Foto_Art Box portal

U muzeju su do sada realizovane izložbe Eni Lebovic, Gasa Van Santa, Roberta Mapletorpa, izložba nemačkog fotografa, publiciste i filmskog umetnika, najpoznatijeg po portetima slavnih muzičara, glumaca i modela Petera Lindberga, i mnoge druge.

Fotografiska, Stokholm, 2023. Izložba Petera Lindberga. Foto_Art Box portal

„Fotografija ima sposobnost da ispriča ono što se odnosi na sve,“ credo je muzeja. „Naša svrha je da pružimo platformu gde kreativnost ne poznaje granice, a umetnost pronalazi svoj glas.“

Muzej Fotografiska, koji se prostire se na 2.500 kvadratnih metara, nije samo fizički prostor; on je specifično duhovno iskustvo. Kafe pruža zadivljujući pogled na panoramu Stokholma, a restoran (koji je dobio titulu najzanimljivijeg restorana 2019. godine), odličnu kuhinju.

Galerijski prostori ali i suvenirnica sastavni su deo koncepta koji posetioce povezuje sa svetom savremene vizuelne umetnosti.

Fotografiska, Stokholm, 2023. Izložba Petera Lindberga. Foto_Art Box portal

U Fotografiski se tokom čitave godine realizuju različiti događaji. Živi nastupi i koncerti pretvaraju muzej u jedno od omiljenih mesta u Stokholmu, tako da uticaj Fotografiske nije ograničen samo na izložbe već se prenosi i na čitav grad. Muzej, koji je svakoga dana otvoren od 10 do 23 sata, stalno beleži popularnost, a podjednako privlači i turiste i lokalno stanovništvo. Bilo da pijete kafu gledajući zavodljivu panoramu Stokholma ili potpuno uranjate u estetsku, edukativnu ili evokativnu moć fotografije, Fotografiska donosi iskustvo koje se pamti.

Svi oni koji nisu u prilici da uživo posete muzeje Fotografiska, mogu to, naravno, učiniti onlajn: https://www.fotografiska.com/

Leave a Reply

Your email address will not be published.